abcdefowicz
28.08.12, 17:33
Mam mały problem, z którym już kilka dni kombinuję jak sobie poradzić i nie mam pojęcia OCB. Temat wygląda tak:
Jest kablówka z łączem 20Mb, router LAN+WLAN 802.11b i 2 blaszaki + 2 laptopy i xBox. Blaszaki wyłączam z tematu, pracują na LAN i nie dotyczy ich ten problem, xBoxa nie sprawdzałem jeszcze. Laptop 1 - Dell Vostro XP-SP3, karta WiFi 802.11b/g, 2- Sony Vaio W7_64bit karta/802.11b/g/n. Parametry WiFi w routerze ustawione, szyfrowanie WPA, kanał -Auto, podział łącza dla WLAN - Auto, wszystko działa. Puszczam (na obydwu laptopach) Speedtest, wychodzi download przez WiFi granicach 1,2-1,3Mb (przez LAN prawie 18Mb). Wchodzę w setup routera, patrzę na aktywnych klientów WLAN i tam mam prędkość łącza - 1Mb. Zmieniam parametr przydziału łącza WLAN z AUTO na 5,5Mb (są opcje 1M, 2M, 5,5M i 11M) i tu zaczynają się problemy. O ile Dell chodzi OK i speedtest pokazuje zwiększenia prędkości do 3-3,5Mb, to problem jest z Sony. Ma problem z połączeniem się z siecią WiFi. Jak się połączy, pojawia się komunikat, że połączony z siecią i ma dostęp do internetu. Próba uruchomienia obojętnie jakiej strony w MozillaFF lub IE jest nie udana. Próba ponownego skonfigurowania połączenia internetowego skutkuje tym, że jest komunikat iż internet jest i działa. Dziwne, że Dell na tych ustawieniach chodzi, a Sony nie. Nie jest to ograniczenie przydziału IP, bo wcześniej wszystko działało. Wracam więc do wcześniejszych ustawień, czyli (wyłącznie) zmieniam przydział łącza na AUTO i wszystko zaczyna działać OK, czyli i Sony i Dell mają internet i strony się otwierają. Próbowałem kilka razy tych zmian, zarówno z obydwoma jak i z jednym laptopem i jest ciągle tak samo. Nic więcej poza przydziałem łącza nie zmieniam. Czy wie ktoś, w czym jest sęk?