Dodaj do ulubionych

Problem z WiFi na W7_64bit

28.08.12, 17:33
Mam mały problem, z którym już kilka dni kombinuję jak sobie poradzić i nie mam pojęcia OCB. Temat wygląda tak:
Jest kablówka z łączem 20Mb, router LAN+WLAN 802.11b i 2 blaszaki + 2 laptopy i xBox. Blaszaki wyłączam z tematu, pracują na LAN i nie dotyczy ich ten problem, xBoxa nie sprawdzałem jeszcze. Laptop 1 - Dell Vostro XP-SP3, karta WiFi 802.11b/g, 2- Sony Vaio W7_64bit karta/802.11b/g/n. Parametry WiFi w routerze ustawione, szyfrowanie WPA, kanał -Auto, podział łącza dla WLAN - Auto, wszystko działa. Puszczam (na obydwu laptopach) Speedtest, wychodzi download przez WiFi granicach 1,2-1,3Mb (przez LAN prawie 18Mb). Wchodzę w setup routera, patrzę na aktywnych klientów WLAN i tam mam prędkość łącza - 1Mb. Zmieniam parametr przydziału łącza WLAN z AUTO na 5,5Mb (są opcje 1M, 2M, 5,5M i 11M) i tu zaczynają się problemy. O ile Dell chodzi OK i speedtest pokazuje zwiększenia prędkości do 3-3,5Mb, to problem jest z Sony. Ma problem z połączeniem się z siecią WiFi. Jak się połączy, pojawia się komunikat, że połączony z siecią i ma dostęp do internetu. Próba uruchomienia obojętnie jakiej strony w MozillaFF lub IE jest nie udana. Próba ponownego skonfigurowania połączenia internetowego skutkuje tym, że jest komunikat iż internet jest i działa. Dziwne, że Dell na tych ustawieniach chodzi, a Sony nie. Nie jest to ograniczenie przydziału IP, bo wcześniej wszystko działało. Wracam więc do wcześniejszych ustawień, czyli (wyłącznie) zmieniam przydział łącza na AUTO i wszystko zaczyna działać OK, czyli i Sony i Dell mają internet i strony się otwierają. Próbowałem kilka razy tych zmian, zarówno z obydwoma jak i z jednym laptopem i jest ciągle tak samo. Nic więcej poza przydziałem łącza nie zmieniam. Czy wie ktoś, w czym jest sęk?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problem z WiFi na W7_64bit 28.08.12, 18:04
      Tylko po co się męczyć. Router z 802.11b jest do oddania do muzeum.
      Zwłaszcza, jeśli kablówkę masz z łączem 20Mb.
      • abcdefowicz Re: Problem z WiFi na W7_64bit 28.08.12, 18:19
        Nie chcę być niemiły, ale czy ja się pytam o to, co mam zrobić z routerem lub co kupić? Nie masz nic do powiedzenia w temacie o który pytam to nie pisz, po co się produkujesz? Jak Tobie potrzebny szybszy to sobie kupuj, ja nie mam ciśnienia na wyrzucanie sprawnych urządzeń tylko dla tego, że taka moda jest i spisek producentów, żeby wymieniać urządzenia co parę lat bez względu na to czy są sprawne czy nie.
        • wariant_b Re: Problem z WiFi na W7_64bit 28.08.12, 20:28
          abcdefowicz napisał:
          > Nie masz nic do powiedzenia w temacie o który pytam to nie pisz...

Mam do powiedzenia - nowy router jest tańszy, niż rozwiązanie problemu
          ze zmuszeniem starego 802.11b do sprawnego działania w obecnych sieciach.

To tak, jakby ktoś się upierał, że mu USB 1.1 wystarcza do pendive'ów i dysków.
          Dell chodzi pewnie tylko dlatego, że kiedy go produkowano sieci 802.11b jeszcze
          były w użyciu, a Soniaka nikt pewnie z nimi nawet nie testował, bo i po co?
          • Gość: lajosz Re: Problem z WiFi na W7_64bit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 20:43
            wariant_b napisał:
            "Dell chodzi pewnie tylko dlatego, że kiedy go produkowano sieci 802.11b jeszcze były w użyciu, a Soniaka nikt pewnie z nimi nawet nie testował, bo i po co? "

Może się mylę, ale mógłbym przysiąc, że karty sieciowe WiFi w standardzie N są kompatybilne wstecz, czyli bez problemu obsługują standard B i G.
            Jeśli jednak w przypadku tego Sony jest inaczej, to do prawdy jestem szczerze zdziwiony polityką w/w firmy.
            • wariant_b Re: Problem z WiFi na W7_64bit 28.08.12, 21:04
              Gość portalu: lajosz napisał(a):
              > Jeśli jednak w przypadku tego Sony jest inaczej, to do prawdy jestem szczerze
              > zdziwiony polityką w/w firmy.

A na czymż polega polityka tej firmy? Na tym, że montują aktualnie dostępne
              układy kontrolerów WiFi i antenki dostosowane głównie do 802.11n?
              Że nie wspierają producentów uaktualnień firmware'u do urządzeń,
              które już wyszły z użycia? W 802.11b wystarczył jeden silniejszy
              sygnał na tym samym kanale albo niefortunne odbicia sygnału, żeby
              połączenia rwały się co chwilę. Jeśli ustrojstwo samo ustawia sobie
              szybkość połączenia na 1Mb/s to jest tragedia z jakością sygnału i nie
              warto z tym dłużej walczyć. Oczywiście można, ale po co? Efekt będzie
              tylko taki, że ściąganie czegokolwiek z Internetu będzie trwało i trwało,
              a w nowym laptopie wszystko próbuje się dorwać do nieszczęsnego łącza.
              Ze względu na zdrowie psychiczne nie warto się upierać przy starociach.
              • abcdefowicz Re: Problem z WiFi na W7_64bit 28.08.12, 23:49
                To w pierwszej wypowiedzi było swoją tezę poprzeć konkretnymi argumentami, a nie pisać "wywal go do muzeum bo jest stary". Dla mnie to żaden argument, bo jak chcę coś ściągnąć, to na LAN spokojnie sobie ściągnę. Jeśli z jakością sygnału jest tak jak piszesz (nie twierdzę że tak nie może być), dziwi tylko, bo do routera daleko nie jest, jakość sygnału dobra, a coś się chrzani. No chyba że są jakieś odbicia sygnału. A czy nie będzie ich na nowym routerze?
                • wariant_b Re: Problem z WiFi na W7_64bit 29.08.12, 07:56
                  abcdefowicz napisał:
                  > To w pierwszej wypowiedzi było swoją tezę poprzeć konkretnymi argumentami,
                  > a nie pisać "wywal go do muzeum bo jest stary". Dla mnie to żaden argument,
                  > bo jak chcę coś ściągnąć, to na LAN spokojnie sobie ściągnę.

Czy argument, że sam już ponad dwa lata temu wyrzuciłem wszystkie AP typu b
                  jest konkretnym argumentem? A teraz pewnie będę wymieniał wszystkie g na n-ki.
                  Czy bardziej konkretne byłoby przeliczenie czasu pracy, który poświęcisz na zmaganie
                  się ze starym urządzeniem na złotówki? To jest amatorska zabawa i służy zaspokojeniu
                  ciekawości, ale stale w tle będzie problem, że jeśli położysz notebooka po niewłaściwej
                  stronie biurka to będzie się łączył ledwo-ledwo i zrywał w najbardziej nieodpowiednim
                  momencie. Przecież nie będziesz go co chwila łączył kablem, żeby sobie na pewno
                  zaktualizował wzorce antywirusa i ściągnął poprawki do systemu i programów.

A czy nie będzie ich na nowym routerze?

Przecież sprawdzisz działanie laptopów w sieciach g i n przed zakupem.
                  Urządzenie można pożyczyć i zrobić sobie obmiary w mieszkaniu.
                  • Gość: HaDwaO Re: Problem z WiFi na W7_64bit IP: *.182.244.213.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.08.12, 17:19
                    wariant_b napisał:
                    > A czy nie będzie ich na nowym routerze?
                    >
                    > Przecież sprawdzisz działanie laptopów w sieciach g i n przed zakupem.
                    > Urządzenie można pożyczyć i zrobić sobie obmiary w mieszkaniu.

Czyli tak bez owijania w bawełnę mówiąc, po prostu nie wiesz tego? Y or N?

Jak.zapewnic.bezprzewodowy.zasieg.wewnatrz.budynkow
                    • wariant_b Re: Problem z WiFi na W7_64bit 29.08.12, 19:09
                      Gość portalu: HaDwaO napisał(a):
                      > Czyli tak bez owijania w bawełnę mówiąc, po prostu nie wiesz tego?

Oczywiście, że nie. Zresztą autor wątku również, choć dysponuje większymi
                      możliwościami diagnozowania problemu. Nie mam pojęcia jakiego routera
                      używa, z jaką antenką, czy nie ustawił go niefortunnie koło odbijającej fale
                      powierzchni, czy urządzenie jest w pełni sprawne, jakie modele notebooków
                      i z jakimi chipsetami uczestniczą w tym problemie. Czy Soniak tak ma, czy
                      jest uszkodzony. Dlaczego nic się nie łączy na 11Mb/s, choć powinno.

Wiem tylko, że rozwój urządzeń bezprzewodowych nie uzasadnia
                      korzystania z rozwiązań, które były dobre 10 lat temu. Nawet jeśli się
                      uda podnieść szybkość do 2 Mb/s czy 5.5 Mb/s to też nie jest to tyle,
                      na ile pozwalają nam pozostałe urządzenia i łącze dostawcy, więc sieć będzie
                      wąskim gardłem, zwłaszcza, że wszystko chce teraz łączyć się po WiFi.
                      Po prostu nie warto się z tym zmagać, żeby utrzymać zaszłość.
                      • abcdefowicz Re: Problem z WiFi na W7_64bit 30.08.12, 11:02
                        Czyli małe "resume". O ile rozumiem, to nawet jak kupię nowy ruter z transmisją w standardzie 802.11n, nie będę miał pewności czy u mnie to będzie działać dobrze? No chyba, że sprzedawca zgodzi się na taki myk, że "kupię" od niego router, ale jak nie zadziała u mnie to mu go zwrócę.
                        Mieszkanie w bloku, router starałem się umieścić w miarę po środku czyli wnęka z pawlaczem w kuchni. Może są jakieś odbicia z anteny, niektóre ściany są nośne zbrojone. Nie poradzę już nic na to. Ruter Gericom ze stałą anteną, nie ma więc szansy na wykręcenie jej i przeniesienie kablem w inne miejsce. Instalacja w innym miejscu też mocno skomplikowana. Do układania kabli wykorzystałem zabudowane wnęki z szafami.

@HaDwaO: Thx za artykuł.
                        • wariant_b Re: Problem z WiFi na W7_64bit 30.08.12, 15:36
                          > Czyli małe "resume". O ile rozumiem, to nawet jak kupię nowy ruter z transmisją
                          > w standardzie 802.11n, nie będę miał pewności czy u mnie to będzie działać dobrze?

Oczywiście - sieci radiowe są strasznie kapryśne. Łatwiej coś eksperymentalnie
                          stwierdzić, niż a priori przewidzieć. Nie wiesz, czy problemem jest niska siła
                          sygnału, jego jakość, zakłócenia, odbicia czy może wada fabryczna notebooka Sony.
                          Swoją drogą notebook wypadałoby sprawdzić w innej sieci albo z kartą USB.

Natomiast nieco inną kwestią jest zastarzałość routera. Będą ci się pojawiać
                          kolejne urządzenia wyposażone w WiFi i z każdym może być podobny problem.
                          Trudno mi znaleźć tego Gericoma, bo niemieckie firmy komputerowe miały swój
                          czas wymierania kilka lat temu, ale być może jest to to urządzenie (GL2422RT):
                          download.gericom.com/NOTEBOOK/Accessories-Zusatzgeraete/22MbpsWLan.zip
                          choć nigdzie nie mogę znaleźć ustawień, o których piszesz - tu ustawia się tylko
                          zgodność z 802.11, 802.11b lub 802.11b+ (ten ostatni, czyli 22Mb/s się nie przyjął).
                          Ale nieodkręcane antenki pasują.
                          Poziom zabezpieczeń tylko WEP, czyli można sobie ściągnąć łamacz i złamać klucz.
                          Przejścia na standard n nie unikniesz, choć możesz go jeszcze poodwlekać.
                          Niestety, sprzęt starzeje się w potwornym tempie.

Sprawdź (notebookami) jakie sieci masz widoczne w otoczeniu, na jakich kanałach
                          i z jaką siłą sygnału. Może zmiana kanału na routerze coś poprawi.
                          Jeśli soft pozwala, ustaw któryś notebook w tryb AP, a drugi użyj jako miernik WiFi.
                          Jeśli nie - wyciągnij router i poszukaj najlepszego miejsca na lokalizację.

Gdybyś wymieniał router nie musisz się upierać przy kuchni. Można go postawić
                          na końcu każdego kabla i użyć jako switcha i AP, a nie ruszać starego urządzenia.
                          • abcdefowicz Re: Problem z WiFi na W7_64bit 30.08.12, 16:20
                            Trochę chaotycznie będę odpowiadał, ale zacznę tak:
                            - Model który podałeś to nie jest mój model. Od spodu na etykietce mam model: PANWL1502. Na bank ma WPA, bo taki tryb szyfrowania mam ustawiony. No aż taki ryzykant to nie jestem, żeby na WEP jechać. Screen z setup-u.
                            - Z sieciami w otoczeniu to jest tak: czasami jest 3-4, a czasami ok. 10 lub więcej, ale niektóre z sygnałem 0. Ja mam ustawiony tryb AUTO jeśli chodzi o wybór kanału. Aktualnie pracuje mi na 10. Jak miałem na sztywno przypisany kanał, to czasami ktoś mi się ładował na "tor" i była kaszana.
                            - Na Dell-u mam jakość sygnału znakomitą, na Soniaku jedną kreskę mniej. Soniak nówka jeszcze w okresie testu. U koleżanki syn (bo to jego lap) sprawdzał i download jechał mu na max elegancko, przeciwnie jak w domu.
                            • wariant_b Re: Problem z WiFi na W7_64bit 30.08.12, 19:29
                              > Od spodu na etykietce mam model: PANWL1502.

Wujek Googl twierdzi, że niewiele mu to mówi. Przypuszczalnie generyczny
                              router na Realteku RTL8181. Miałem AP-ki na tym układzie, ale jak wcześniej
                              wspomniałem, zezłomowałem je, więc nie pomogę w szukaniu przyczyny.
                              A teraz mi wszystko jedno, czy położę laptop tu, czy obok. Połączy.

Chyba będziesz musiał odwiedzić koleżankę syna i pożyczyć router na godzinę.
                              Nie wydaje mi się, żeby żelbet w ścianie był w stanie zrobić aż taką zapaść.
                              A serio - pobierz sobie jakiś soft do diagnostyki WiFi, bo pewnie laptopy
                              niewiele mają fabrycznie, wyciągnij router z wnęki, pochodź po domu i pomierz.
    • Gość: baobab Re: Problem z WiFi na W7_64bit IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.12, 00:10
      podłacz sie kabelkiem i będzie spokój. Cały problem zniknie.
      • abcdefowicz Re: Problem z WiFi na W7_64bit 31.08.12, 09:49
        Kabelkiem powiadasz? No paczpan, że ja gupi na takiego prostego pomysła nie wpadłem. Ty ze stacjonarnym telefonem też wszędzie chodzisz, słyszałem, że komórki zasięg tracą.
    • Gość: Gościu Re: Problem z WiFi na W7_64bit IP: *.mentorg.com 12.09.12, 11:34
      Mówiąc prosto sąk w tym, że masz kiepski router - dziś te obsługujące standard 802.11n (+ miksowane b/g oczywiście) są do kupienia za praktycznie 50 zł i nie widzę sensu kisić się na b kiedy to posiadasz łącze 20 Mbps. Jezeli chcesz poczuć "moc" 20 Mbps w wirelessie niestety ale musisz kupić nowy router. Nie jest to wina ani VAIO, które obsługuje wyższy standard niż Dell, a właśnie Twojego sprzętu propagującego siec.
      • wyga5 Re: Problem z WiFi na W7_64bit 20.09.12, 17:54
        Ja uważam, że to najczęściej jest kwestia wadliwego sprzętu, czyli tutaj routera. Gdyby tak faktycznie było i wystąpiła konieczność zakupu nowego, serdecznie polecam internetowy sklep z dużym wyborem routerów dobrej jakości w niskich cenach o parametrach dostosowanych do potrzeb różnych klientów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka