Gość: R
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
25.09.12, 00:57
Witam!
Szukalem w internecie podobnego problemu ale nic konkretnego nie znalazlem...
W moim komputerze sa zamontowane 2 dyski twarde (80 GB WD i 250 GB WD). Ostatnimi czasy (po 3 latach) zrobilem format dysku (80 GB SATA) na którym był zainstalowany system. 250 GB(SATA) był wtedy odłączony ze wzgledu na problem z wtyczka. Poza tym na 250 mialem sporo waznych danych (praca) i zdjec tak wiec nie chcialem tego dysku czyscic-jedynie ten z systemem. Po zrobionym na 80 formacie i zainstalowaniu windowsa xp sp3 (wczesniej xp sp2) i wymianie wtyczki w kompie podpiąłem drugi dysk (250) i nagle mam problem..... BIOS nie widzi tego dysku (250). 80GB hula bez problemu ale 250 nie jest wykrywana przez bios...jak komputer sie zalacza i jest obraz biosu na samym poczatku to dysk 80 jest normalnie odznaczony a tam gdzie bios powinien pokazywac 250 widnieje napis "NONE" albo jest po prostu puste pole...Malo tego...zaraz przed pojaweniem sie na monitorze loga WINDOWS komputer robi reset...Probowalem podpinac sam dysk 250 - to samo. 80 i 250 to samo... Przynioslem z ciekawosci od kumpla 2 rozne dyski czy przypadkiem moze wtyczka jest lewa....kumpla dyski komputer normalnie wykrywa a jesli podlacze 250 to albo jest w BIOSIE NONE albo puste pole a za chwile reset...warto dodac, ze na chwile przed formatowaniem 80GB - 250GB chodzilo normalnie. Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem co moglo sie stac.... Nie moge sobie pozwolic na utrate waznych danych. Moze cos przeoczylem, moze to kwestia ustawien? Probuje dojsc z tym dyskiem do ladu juz od tygodnia i ciagle to samo....bios-komputer go nie wykrywa albo zostaje puste pole w oknie poczatkowym biosu a za chwile jest reset komputera. Przy odlaczeniu 250 - 80 chodzi normalnie. Licze na wasza pomoc i kazda rade, ktora mi pomoze rozwiazac ten problem. Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam