Dodaj do ulubionych

Płyty audio na DVD

IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.12, 22:29
Mam do amplitunera YAMAHA podłączony odtwarzacz. Można na nim odtwarzać nie tylko płyty audio cd. Czy można nagrać klasyczne płyty audio jak w sklepach muzycznych, ale na nośniku DVD. Program CDBurnerXP uwzględnia jedynie CD.
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Płyty audio na DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 22:40
      Może tu coś znajdziesz --> www.cdrinfo.pl/downloads/dvd-audio
    • Gość: Laptopowiec Re: Płyty audio na DVD IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.12, 09:14
      Nie można. To zupełnie inna płyta, stosuje się np. inny laser do jej odczytu. Tak nagranej płyty nie odtworzy odtwarzacz CD. Są płyty audio DVD (z dźwiękiem wielokanałowym) ale podobnie jak płyty SACD wymagają specjalnego odtwarzacza.
    • Gość: art Re: Płyty audio na DVD IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 13:56
      To nie jest odtwarzacz cd, który podłącza się np. do komputera. To element wieży YAMAHA podłączony do amplitunera YAMAHA z zestawem 5 kolumn (2 duże i 3 mniejsze). Tworzy to chyba tzw. zestaw kina domowego. W opisie odtwarzacza, na liście obsługiwanych rodzajów płyt, znajdują się też płyty DVD.
      Dobry okazał się program Audio DVD Creator. Nagrana płyta DVD-R działa dobrze. Nie sprawdzałem jeszcze na DVD-RW.
      • wariant_b Re: Płyty audio na DVD 21.11.12, 14:23
        To przejrzyj jeszcze dokładniej opis - może odtwarza dźwięk również w innych
        formatach i po prostu da się przekopiować pliki na płytę nie bawiąc się w Audio.
      • marex59 Re: Płyty audio na DVD 21.11.12, 14:51
        Jeśli odtwarzacz odtwarza płyty DVD to nie ma żadnego problemu nagrać muzykę w formacie audio lub mp3 na płycie dvd-r.Będzie taką płytę odtwarzać.Płyty dvd-rw to już inna sprawa ,jeśli płyty po nagraniu nie zamkniesz to jest duże prawdopodobieństwo że taki odtwarzacz jej nie przeczyta,należy zamknąć sesję na takiej płycie a nie będzie żadnych problemów i na koniec nagrywać na małych prędkościach bo odtwarzacze stacjonarne kiepsko sobie radzą z błędami zapisu.
    • Gość: art Re: Płyty audio na DVD IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 15:55
      >nie ma żadnego problemu nagrać muzykę w formacie audio lub mp3 na płycie dvd-r

Pliki mp3 mogę odtwarzać i na odtwarzaczu i na samym amplitunerze bez płyty podłączając zwykłego pendriva do ich gniazdka usb. Czy jednak nie ma różnicy w jakości, czy jest muzyka odtwarzana z mp3 czy z płyty nagranej jak kupiona w sklepie muzycznym w formie audio cd ?
      • Gość: lajosz Re: Płyty audio na DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 16:39
        Oczywiście, że jest różnica na korzyść płyty audio CD.
        Niemniej jednak MP3 nagrane z dużym bitratem są prawie nie odróżnienia od płyty audio CD.

W ogóle, to słuchanie muzyki z MP3 na wysokiej klasy sprzęcie, moim zdaniem nie jest najlepszym pomysłem, no ale co kto lubi.
        • marex59 Re: Płyty audio na DVD 21.11.12, 17:02
          Jeśli mp3 jest nagrane w bitrate 320 to zwykły słuchacz nie usłyszy w zasadzie żadnej różnicy , no może na wygórowanym wysokiej klasy sprzęcie co niektóre dźwięki będą mniej miękkie niż na audio tłoczone w fabryce.
          • bogdanszad Re: Płyty audio na DVD 07.12.12, 12:28
            bardzo dużo zależy też od słuchawek. dobierając odpowiedni sprzęt do naszych potrzeb unikniemy rozczarowania, a jakość odtwarzanego dźwięku będzie nieporównywalnie lepsza. ostatnio znalazłem całkiem niezłe zestawienie, podsyłam link www.pcgeek.com.pl/jakie-sluchawki-wybrac/
      • wariant_b Re: Płyty audio na DVD 21.11.12, 19:00
        Gość portalu: art napisał(a):
        > Czy jednak nie ma różnicy w jakości, czy jest muzyka odtwarzana z mp3 czy
        > z płyty nagranej jak kupiona w sklepie muzycznym w formie audio cd ?

Ani jeden, ani drugi format nie jest na chwilę bieżącą najlepszy.

Oczywiście, że mp3 korzystające z kompresji stratnej jest nominalnie gorszej
        jakości niż Audio CD z którego zostało przekonwertowane, podobnie jak zdjęcie
        w formacie .jpg jest nominalnie gorsze niż w formacie RAW - co nie zmienia
        w niczym faktu, że jest to format wygodniejszy i lepszy do większości zastosowań.
    • oby.watel Płyty CD i DVD 21.11.12, 21:03
      Pogdybajmy trochę. Gdyby mp3 było "nie do odróżnienia" od zwykłej płyty audio, to nie tworzono by systemu Audio DVD, SACD czy BR Audio. Po co 24-bitowa rozdzielczość i częstotliwość próbkowania 192 kHz? Do odtwarzacza za stówkę i słuchawek za dychę wystarczy w zupełności mp3 128 kb/s. Bo ten sprzęt i tak niczego więcej nie zaoferuje.

Nie sugeruj się rodzajem płyt jakie odtwarza odtwarzacz, tylko sprawdź jakie pliki obsługuje. Jeśli wav, flac lub ape, to po prostu takie nagraj na płytę.

Płyta DVD audio to nie jest odpowiednik CD Audio. To zupełnie co innego i nie wszystkie odtwarzacze DVD są w stanie ją odtworzyć.
    • Gość: art Re: Płyty audio na DVD IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 22:10
      Do jakiego formatu i czym konwertować pliki muzyczne z You Tube? Do tej pory nagrywałem w formacie mp3 za pomocą YTD Video Downloader. Do małego odtwarzacza kieszonkowego mi wystarczyło. Z odtwarzaniem płyt Audio DVD nie mam problemów na swoim sprzęcie kina domowego, więc chyba warto już przejść na inny format plików. Do tej pory płyty w formacie Audio CD nagrywałem na CDBurnerXP, a dziś z dobrym skutkiem Audio DVD na programie PowerDVD, ale też jeszcze z plików mp3.
      • Gość: lajosz Re: Płyty audio na DVD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 22:35
        Gość portalu: art napisał(a):
        "Do tej pory płyty w formacie Audio CD nagrywałem na CDBurnerXP, a dziś z dobrym skutkiem Audio DVD na programie PowerDVD, ale też jeszcze z plików mp3"

No to cała ta zabawa jest (moim zdaniem) bezsensowna bo jeśli robisz płytę CD Audio czy DVD Audio z MP-trójek, to szkoda płyt i zmarnowanego przy kompie czasu, a szkoda, bo i tak nie uzyskasz w ten sposób jakiejkolwiek poprawy jakości, a możliwe, że jakość jeszcze się pogorszy.

W ogóle, to jeśli masz zamiar nadal robić cokolwiek z MP3, to nie ma to sensu bo nic przez to nie uzyskasz.
        Jeśli już MP3 muszą z jakiegoś powodu znaleźć się na płycie CD/DVD, to najlepszym możliwym rozwiązaniem jest po prostu skopiowanie ich na płytę jak leci.
        Jeśli nie muszą, to najlepiej skopiować na pena (lub zewnętrzny dysk) i z niego odtwarzać.

Na YouTube nie uświadczysz muzyki w bezstratnych formatach. No chyba, że jednak są, a ja tylko o tym nie wiem, więc jeśli są, to niech mnie ktoś poprawi.
        Jednak jeśli nie ma, a chcesz posłuchać muzy w lepszej jakości to pozostaje kupić płytę lub ściągnąć z netu pliki "legalne inaczej".
        • oby.watel Re: Płyty audio na DVD 22.11.12, 12:31
          Tłumacząc na język, który nawet moja żona zrozumiała - tworzenie płyt audio z materiału mp3, to jak próba odzyskania mięsa z mielonego. Ani to nie będzie płyta audio, ani mięso.
        • manhu Re: Płyty audio na DVD 22.11.12, 13:16
          > ić płytę lub ściągnąć z netu pliki "legalne inaczej".
          Przecież te są w mp3, nikt nie wrzuci tego w oryginale, bo
          -tylko mutant popromienny dostrzega różnicę powyżej 192 kbps
          -zajmuje to makabrycznie dużo miejsca.

Art różnicy nie zauważa. Warto jednak dodać maniakom, że wiele muzyki jest skompresowane wiele razy :) Np. na wrzuta.pl ktoś wrzuca 192 kbps, a pojawia się 128 :) - bardzo dawno sprawdzałem ze 2-3 lata temu więc może coś zmienili. Na youtube nie wykluczam, że kompresja może być kilkukrotna, a zrobienie 128 ze 128 zrobionego 128 to już będzie słychać (jakość pewnie wyjdzie ok. 70-80 dawno testowałem).
          • cin1977 Re: Płyty audio na DVD 22.11.12, 15:56
            "tylko mutant popromienny dostrzega różnicę powyżej 192 kbps"
            Hmmm... dostrzegam różnicę między mp3 a standartowym flac ~1000 kbps na takim g**nie, jak zintegrowany dżwięk Intela w netbooku w słuchawkach za 50 zeta. Ratunkuuu, jestem mutantem popromiennym!!!
            A tak bardziej na serio - różnica między mp3 a bezstratnymi, jak flac, jest ogromna, i nie trzeba byc do tego wielbicielem Mozarta odtwarzanego na lampowym sprzęcie. Tylko z drugiej strony, jak ktoś słucha techniawy na cały regulator z opcją Mega Bass, to faktycznie jeden ch**, jaki format...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka