Dodaj do ulubionych

WindowsXP-->Linux-utrata danych!

19.01.13, 17:11
Dysk twardy na moim starym laptopie byl podzielony na dwie partycje. Na jednej z nich trzymalam zdjęcia i inne dokumenty D, a na drugim byli tylko system,C.
Mój maz wpadl na wspanialy pomysl żeby przyspieszyć prace mojego laptopa (co podobno zadzialalo u niego) skopiowal potrzebne pliki na dysk z dokumentami D, odinstalowal Windows z C ( bo podobno za malo miejsca bylo) i wgral Linuxa. I co? Mówi ze nie widzi partycji D, tej z ddokumentami tu po instalacji!!!
Da się to jakoś odzyskać czy od razu mam go zabić? Może rozwód wystarczy...
Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 19.01.13, 17:26
      Zwykle rozwód wystarcza.

Ale jeśli partycja ze zdjęciami jakimś trafem ocalała,
      to zwykłe zamontowanie również.
      • klaton Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 19.01.13, 17:32
        A co to znaczy?
        • wariant_b Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 19.01.13, 17:46
          > A co to znaczy?

To znaczy, że mąż może być ci jednak potrzebny, bo skoro zainstalował linuxa,
          to albo wie, albo powinien się dowiedzieć, jak zamontować partycję.
          • klaton Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 19.01.13, 17:50
            Ale on mi mówi ze Linux partycje usunal?To się da ja odzyskać?
            • wariant_b Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 19.01.13, 18:44
              klaton napisała:
              > Ale on mi mówi ze Linux partycje usunal?To się da ja odzyskać?

To się jej nie da odzyskać, ale być może da się odzyskać część zdjęć,
              które jeszcze nie zostały nadpisane. Szansa jest, bo partycja tak jakby
              bliżej końca dysku była, więc może tam jeszcze linux nie dotarł.

Dobry program do odzyskiwania danych trzeba uruchomić z CD i liczyć na to,
              że jakieś pliki, a może całą partycję nawet, wykryje i pozwoli gdzieś skopiować.
              • wariant_b Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 19.01.13, 18:46
                A na razie nie wolno tego komputera z linuxem uruchamiać,
                żeby czegoś więcej jeszcze nie nadpisał.
    • tiges_wiz Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 19.01.13, 17:26
      bit.ly/SiBAjF
      • klaton Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 19.01.13, 18:01
        Jak i czy te dane można w ogóle odzyskać skoro partycje jedna tylko pokazuje? Zwariuje taka z la jestem!
        • Gość: king Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 01:57
          Da się odzyskać tylko bardzo ważne jest to, żebyś nie włączała tego komputera i oddała sprawę doświadczonej osobie. Nie zabieraj się za to sama , a tym bardziej chłop twój osobisty. Najcenniejszymi danymi zawsze są zdjęcia, bo nie można ich powtórzyć, wiem cos o tym z własnego doświadczenia.
        • Gość: lajosz Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 02:23
          Potwierdzam sugestię poprzedników.
          Dodam tylko, że jeśli nie uruchamiałaś tego kompa zbyt często, to możliwe jest odzyskanie nawet całej partycji.
          Możliwe również, że tej partycji nic się nie stało i wystarczy ją tylko (jak pisał wariant_b) zamontować w Linuksie.
          Jak to zrobić, jest szeroko opisane w necie, a dodatkowo jest to jedna z podstawowych czynności.
          Jeśli chcesz zobaczyć, czy ta niby utracona partycja jeszcze istnieje, to przy pomocy innego kompa ściągnij z netu i wypal płytę "Hiren's Boot"
          Uruchom z niej ten komputer na którym ta partycja.
          Po uruchomieniu wybierz "MiniXP".
          Uruchomi się system Windows XP.
          Nie bój się, system XP uruchomi się jako system Live, czyli nie zainstaluje się.
          Takie systemy (live) pracują tylko w pamięci komputera.
          No więc jak już uruchomisz MiniXP, to po prostu kliknij na "Mój komputer" i zobacz czy partycja ze zdjęciami (lub w ogóle ta która niby to zniknęła) jest widoczna i czy są na niej jakieś pliki.
          Jeśli tak, to kłopot z głowy, a właściwie brak kłopotu bo oznaczałoby to, że w Linuksie trzeba tylko zamontować tę partycję i to wszystko.
          Jeśli nie, to jedynym sposobem odzyskania czegokolwiek jest skorzystanie z narzędzi/programów do odzyskiwania plików.
          Takie programy są w menu tego MiniXP, więc nie musisz daleko szukać.
          • Gość: king Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 17:23
            Lajosz , dodaj jeszcze ze trzeba mieć pojęcie co się robi i trochę umiejętności, bo sobie, tym razem sama, dziewczyna większego kłopotu narobi
            • laptokowiec Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! 06.03.13, 15:28
              Cokolwiek się tam nie wydarzyło, zwykle zawsze udaję sie odzyskać przynajmniej część danych.
              Chyba że użytkownik wyzeruje dysk.
    • Gość: art Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 17:27
      Masz tez nauczkę na przeszłość, aby WAŻNYCH DANYCH NIE TRZYMAĆ JEDYNIE W JEDNYM MIEJSCU. Co za problem kopiować co jakiś czas w przestarzały sposób choćby na CD. Teraz wystarczy banalna kopia na pierwszy lepszy pendrive. A jak masz jeszcze inny komputer poza tym starym laptopem, to co za problem trzymać takie rzeczy na obu. Nawet jak nic specjalnie się nie robi na systemie warto takie kopie regularnie robić. A co dopiero jak instaluje sie nowy zupełnie inny system z innego typu tworzonymi partycjami.
    • Gość: ff Re: WindowsXP-->Linux-utrata danych! IP: 84.4.2.* 13.03.13, 04:01
      Twój post ma mnóstwo nieistotnych szczegółów a istotnych trzeba się domyślać. Czyli partycja "D" to nadal NTFS? Nie każdy Linux ma sterowniki do NTFS "out of the box" - trzeba zainstalować. Partycja "D" pod Linuxem nazywać się będzie inaczej. Możliwe, że trzeba zamontować, bo nie będzie się montować automatycznie (ze względu na pewne ficzery windy nie jest to nawet wskazane). Onkel Google naszym przyjacielem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka