Dodaj do ulubionych

Problem z podłączeniem monitora

10.03.13, 17:41
Witam,
Mam problem z podłączeniem monitora. Obecnie używam TV z funkcją monitora, który jest podłączony do komputera za pomocą HDMI. Działa bez problemu. Kilka dni temu dostałam od siostry monitor (prawie nieużywany ale na pewno jest sprawny) i chciałam wstawić go na miejsce obecnie używanego a telewizor który teraz pełni funkcje monitora używać w innym pomieszczeniu. No i powstał problem :( Monitor ma tylko wejścia DVI i VGA (brak HDMI) i na obu tych wejściach nie działa :( komputer go nie wykrywa... Z ciekawości spróbowałam podłączyć obecnie używany TV za pomocą DVI albo VGA i też wyskakuje komunikat "brak sygnału" Nie będę ukrywać że jestem troszkę "zielona" i nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Wygląda na to że mój komputer puszcza obraz tylko za pomocą HDMI. Obstawiam, że to coś z kartą graficzną (NVIDIA GeForce GTX 560 SE) komputer jest nowy (pół roczny) jest na gwarancji i ma założone plomby więc grzebanie w nim odpada (z resztą ja i tak pewnie niewiele bym tam sama zrobiła) ale może mam coś źle ustawione i karta graficzna wykrywa tylko urządzenia podpięte pod HDMI? Z góry dziękuję za każdą próbę pomocy w rozwiązaniu problemu ;)
Zapomniałam dodać że komp był kupowany przez internet i oczywiście do siedziby firmy jest dość daleko więc nie mogę podjechać do serwisu by rzucili "okiem".
Pozdrawiam,
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Problem z podłączeniem monitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 18:05
      Jaki masz system ? (Vista, XP, Win7, Win8, inny)
      Próby podłączenia monitora (nie TV) były poprzez kable DVI i D-SUB ?

Z resztą, tak czy siak, możesz:

Podłącz monitor do kompa kablem DVI albo D-SUb (VGA), przy czym dobrze dociśnij i dokręć wtyczki.
      Ściągnij z netu obraz płyty "Hiren's Boot" .
      Wypal płytkę, a następnie uruchom z niej kompa.
      Jeśli już podczas uruchamiania komputera nic nie będziesz widzieć na ekranie, to na 99% coś nie tak z kartą graficzną albo z kablami.
      Jeśli na ekranie pokaże się cokolwiek, to:
      Z menu wybierz "Mini XP"
      Uruchomi się system Windows XP.
      Nie bój się, w żaden sposób nie wpłynie to na ten system który masz obecnie zainstalowany.
      Jeśli na ekranie będziesz widzieć normalny system (MiniXP) , to znaczy, że tak monitor jak i kable są OK, a tylko ustawienia systemowe (a właściwie sterownika karty) są niewłaściwe albo jakieś zewnętrzne oprogramowanie do tuningu/ustawień karty graficznej steruje wyjściami karty i ustawione jest tak, żeby puszczać obraz tylko poprzez HDMI.
      • agnieszka.am Re: Problem z podłączeniem monitora 10.03.13, 20:12
        Dziękuję bardzo za dobre chęci ;) Podczas ściągania programu kolega wariant_b (post poniżej) "zmusił mnie" ;) do dokładnych oględzin kompa i jak sie okazało tych wariantów podłączenia monitora jest chyba u mnie za dużo :D bo początkowo wybierałam niewłaściwy ;) - najważniejsze, że działa ;) ale jeszcze raz dziękuję za wskazówki ;)
    • wariant_b Re: Problem z podłączeniem monitora 10.03.13, 19:05
      Czy na pewno podłączasz monitor do karty, a nie do płyty głównej?
      Karta nVidia GTX 560 SE typowo ma HDMI i dwa porty DVI-I dual, a nie ma VGA.
      • agnieszka.am Re: Problem z podłączeniem monitora 10.03.13, 20:08
        wariant_b napisał:

> Czy na pewno podłączasz monitor do karty, a nie do płyty głównej?
        > Karta nVidia GTX 560 SE typowo ma HDMI i dwa porty DVI-I dual, a nie ma VGA.

Kurcze faktycznie podpinałam do płyty głównej. O dziwo dopiero teraz zobaczyłam że na dole są wejścia do karty (jednak blondynka to blondynka :P - co z tego, że farbowana na ciemno ;)) - hehehe) Złapałam pierwszy kabel który miałam pod ręką i podpięłam do karty ;) no i eureka :) zadziałało ;) karta ma wejścia i DVI i VGA bo tym pierwszym kablem który złapałam jest VGA - ale to już nieistotne :) najważniejsze, że działa :)))
        Dziękuję bardzo za ekspresową pomoc ;)
        • wariant_b Re: Problem z podłączeniem monitora 10.03.13, 20:32
          agnieszka.am napisał(a):
          > karta ma wejścia i DVI i VGA

Znaczy jest wyjątkiem, bo z tego co sprawdzałem w handlu brak kart GTX 560
          z tym łączem. Dzięki temu, że jednym tchem wymieniłaś DVI i VGA zaświtało mi,
          że pewnie podłączasz nie tam gdzie trzeba, a w BIOS-ie tradycyjnie karta
          wyłącza grafikę z procesora (jeśli ten ją ma, oczywiście), a płyta w gotowym
          zestawie ma prawie na pewno wyjście VGA (bo takie płyty są tańsze).
          • agnieszka.am Re: Problem z podłączeniem monitora 10.03.13, 21:23
            Nie wiem czy wyjątkiem czy nie ;) jesli to wejście z tymi niebieskimi końcówkami to własnie pod nie sie podłączyłam ;) na białe też mam miejsce obok ale już mi się nie chciało sprawdzać czy tam też zadziała (penie zadziała) - jedno jest pewne :) gdyby nie Twoja podpowiedź to chyba bym nie wpadła na to by nurkować pod biurko i szukać innych wejść niż te które były widoczne :)
            • Gość: lajosz Re: Problem z podłączeniem monitora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 21:27
              Mimo wszystko, jeśli masz kabel DVI, to polecam podłączyć do białego złącza, czyli do DVI właśnie.
              Wtedy obraz będzie lepszej jakości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka