Dodaj do ulubionych

Netbook i odtwarzanie video

22.04.13, 10:22
Witam,

moj stary Samsung NC-10 powoli umiera, chce kupic nowego netbooka (ma byc tani, z widnows 7 lub 8 i odtwarac video plynnie [720p]).
Czy ostatnia generacja z procesorami Atom N2600 lub AMD-C60 sobie z tym radzi czy podobnie jak moj stary przy 480p na YpouTube dostaje czkawki?
Obserwuj wątek
    • Gość: baobab Re: Netbook i odtwarzanie video IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 12:12
      YouTube to osobne zagadnienie. Ostatnio odtwarzanie tnie się nawet na najnowszym sprzęcie i szybkim necie. Dochodzi do tego że lepiej pobrać film i spokojnie odtworzyć z dysku. (nie mam pojęcia dlaczego tak jest). Sprawdż jak zachowuje się na plikach z dysku i dopiero po tym oceń sprzęt.
      • galtomone Re: Netbook i odtwarzanie video 22.04.13, 12:28
        Jak mam to niby sprawdzic, jak go nie mam????
        Ludzie czytajcie ze zrozumieniem!!!!

Chce kupic netbooka ktory plynnie odtwarza pliki viedo - mkv, wma, divix , itp 720p + te z Flasha (Hulu, YouTube) i Silverlight (Netflix).

Obecnie posiadany NC-10 z pierwsza generacja Atoma tego nie robi.

Lepiej kupic takiego z N2600 czy raczej AMD Brazos np. C-60?
        • Gość: a Re: Netbook i odtwarzanie video IP: *.warszawa.mm.pl 22.04.13, 20:40
          Oba sobie poradzą z 1080p pod warunkiem użycia do odtwarzania dekodowania sprzętowego gpu z tym, że na n2600 będziesz musiał mieć w7, bo na inne systemy nie ma sterowników do karty graf.
          Jeżeli chodzi o odtwarzanie 720p za pomocą cpu to zależy od ilości klatek na sek. Z tymi z yt nie będzie problemu natomiast gęściejszy stream może przycinać.
          • galtomone Re: Netbook i odtwarzanie video 23.04.13, 07:05
            Chce kupic netbooka od razu z systemem.
            Obie jednostki (Atom I Brazos) maja wspomaganie sprzetowe wyswietlania video pod Windows?
            Ktory zestaw CPU + GPU jest wydajniejszy? Do Atoma jest chyba jakis Power"cos tam" jako karta.... A do AMD C-60 jakis okrojony Radeon...
            • Gość: a Re: Netbook i odtwarzanie video IP: *.warszawa.mm.pl 23.04.13, 07:44
              No pewnie że mają. Grafika w amd jest wydajniejsza, ale z kolei n2600 jest ogólnie pasowniejszy, zużywa chyba też mniej energii i ma szybszy cpu. Do zastosowań mm spokojnie n2600 wystarczy, do gier lepszy amd.
    • Gość: 43 Re: Netbook i odtwarzanie video IP: *.wroclaw.mm.pl 23.04.13, 07:25
      Nie kupuj żadnych atomów ani brazosów.

Szukaj pentiumów p987m sandy bridge lub niskonapięciowych i3. Np. w asusach x201e, x202e, acer ao756.
      • Gość: a Re: Netbook i odtwarzanie video IP: *.warszawa.mm.pl 23.04.13, 07:47
        To prawda, jest to zdecydowanie lepszy wybór (trochę jednak droższy)
        • galtomone Re: Netbook i odtwarzanie video 23.04.13, 10:30
          O to , chodzi, ze drozszy a nic nam to nie da.
          Jak dlugo film z Netflixa, BBC iPlayer czy dysku NAS bedzie chodzic plynnie to wystarczy.
      • galtomone Re: Netbook i odtwarzanie video 23.04.13, 10:30
        Sprzet fajny ale od 500 do ponad 1000 zl drozszy niz taki Acer z AMD C-60...
        Ja mam w domu jeszcze desktopa i Asusa TF810... to ma byc sprzet do maila, www i filmow w lozku dla dugiego domownika (iPad zdycha i wkurza wiec chcemy netbooka z Windows) bo pierwwszy domownika mam Vivo Taba.
    • galtomone Acer vs konkurencja 27.04.13, 10:04
      A co myslicie o takich modelach?

Przypominam, ze netbook ma sluzyc (jako drugi computer) do surfowania w sieci, maili I ogladania filmow (stacjonarnie + streaming).
      Jako, ze bedzie uzywany w lozeczku to byloby super gdyby nie byl "goracy jak cegla" I nie buczal wiatrakami jak potepiona dusza.

Z tego co widze to w okolicach zalozonej kwoty mam do wyboru:

Acer One AO725 C-70 4GB - poki co moj faworyt ze wzgledu na Windows 8 na pokladzie (znacznie wole W8 od W7). Pytanie jak z glosnoscia, cieplem, itd na tle alternatyw. - cena ok. 1250 (sa tez tansze wersje z 2GB ram na pokladzie... ale to chyba troszke malo?)

Acer AO756 P987M 2x1,5 GHz 4GB - ale z Windows 7 - cena ok. 1150

Asus 11,6 X201E CELERON 2GB - cena ok. 1350 ale tylko 2GB ram

HP Pavilion dm1 2x1.7GHz 4GB 750GB HD7340 - 1400 zl

Macie ktorys z nich albo dokonywaliscie podobnego wyboru?
      Zakladam, ze (przede wszystkim z filmami) nie beda mialy problem z zadaniami do ktorych potrzebuje komputera, wiec jesli amaj podobnie buczec I sie grzac, to wole kupic tanszy niz drozszy...
      Wszelkie uwagi do ww. propozycji mile widziane.

BTW: milej majówki!!!!
      • Gość: a Re: Acer vs konkurencja IP: *.warszawa.mm.pl 29.04.13, 04:20
        Atom już be? Takie zabawki kupuje się oczami. Różnic znacznych w funkcjonalności nie doświadczysz, a nawet 2 vs 4gb nie ma tutaj większego znaczenia.
        • galtomone Re: Acer vs konkurencja 29.04.13, 08:39
          Atom nie "be" ale w tanich modelach chyba C-70 + laczona z nium karta graficzna da sobie rade lepiej z video niz N2600?

Sam mam Atoma w swoim sprzecie (Z2760) I z wideo I praca pod Win8 nie ma problem, jednak roznica w cenie sprawa, ze jeden taki sprzet mi w domu wystarczy.
          • wariant_b Re: Acer vs konkurencja 29.04.13, 09:24
            Wydaje się, że Acer Aspire One 725 nie jest złym wyborem.
            www.notebookcheck.net/Review-Acer-Aspire-One-725-C7Xkk-Notebook.89991.0.html
            Za przemawiają natywna dla Windows 8 rozdzielczość HD 1366x768, stosunkowo
            niskie temperatury i ciche chłodzenie oraz konstrukcja bliższa notebooka. Z drugiej strony
            procesor raczej słabiutki, więc zakres zastosowań ograniczony do wymienionych przez
            ciebie. No i to co jest bolączką nowych netbooków - dość krótkie czasy pracy na baterii.

Z ciekawości zapytam, czemu nie tablet, który do łóżka wydaje się poręczniejszy.
            • galtomone Re: Acer vs konkurencja 29.04.13, 13:56
              ZOna wlasnie pozbyla sie iPada I kolejnej zabawce nie chce slyszec :-).

Ja mam Asusa TF810 wiec lacze to co fajne z obu swiatow, ale na druga taka zabawke do domu szkoda kasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka