Gość: Maciek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 17:51 Dlaczego zmienny bitrate daje lepsza jakosc mp3 i jak to ustawic w EAC??? DZieki za pomoc! Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: Zmienny bitrate w EAC??????????? 27.07.04, 18:10 AFAIK zmienny bitrate daje mniejszą objętość spakowanego pliku ale może nie mam racji... Link Zgłoś
gray chociaż... 27.07.04, 18:14 kiedy nad tym pomyśleć to faktycznie zmienny bitrate 'zaoszczędzi' miejsca w niektórych momentach ale kiedy wykorzystywany jest cały zakres spowoduje wierniejsze oddanie czy to dźwięku czy to obrazu... a jak włączyć w EAC? nie wiem. wiem jak w audiograbberze - rzuca się w oczy. Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: chociaż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:30 gray napisał: > > kiedy nad tym pomyśleć to faktycznie zmienny bitrate 'zaoszczędzi' miejsca w > niektórych momentach ale kiedy wykorzystywany jest cały zakres spowoduje > wierniejsze oddanie czy to dźwięku czy to obrazu... Wcale że nie. Inaczej kodujesz ciszę (wystaczy 32 kbps) inaczej orkiesrę symfoniczną (np. 192 kbsp). O utracie jakości nie ma mowy. A objętość pliku oczywiście się zmniejsza. Link Zgłoś
gray Re: chociaż... 27.07.04, 19:32 no właśnie o tym piszę - w cichych momentach mniej a w bardzo dynamicznych więcej. wychodzi na to, że głośne i dynamiczne kawałki powinny zajmować więcej ;) Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: chociaż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:35 OK, ale generalnie plik skodoway CBR zajmie więcej niż drugi skodowany VBR z tą samą prędkością bitową. :-) Link Zgłoś
kosmos_b Re: Zmienny bitrate w EAC??????????? 27.07.04, 19:28 Jak to ustawić w EAC opisałem w drugim wątku. Ważne, żeby nie korzystać z domyślnych ustawień. Natomiast czy ogólnie sam zmienny bitrate daje lepszą jakość to nie wiem. Wiadomo natomiast, że najlepszą jakość w MP3 oferują presety kodeka LAME, które zmienny bitrate wykorzystują. Jeśli chcesz znać szczegóły to poczytaj dokumentację LAME, chagelogi itd. Albo nawet lepiej - fora na www.hydrogenaudio.com Pisują tam między innymi developerzy tego kodeka. W skrócie chodzi o to, że --alt-presety są tworzone przez audiofilów i na bieżąco są testowane na wszystkie możliwe sposoby. W dużym uproszczeniu - przy zmiennym bitrate enkoder nie marnuje miejsca na to, czego nie słychać (czyli np. na ciszę) a koduje w wysokich bitrate'ach trudnijesze fragmenty muzyki. Dodatkowo --alt-presety korzstają z różnych innych optymalizacji i dodataków, których nie ma ani w CBR ani w zwykłym VBR. Link Zgłoś