Dodaj do ulubionych

Zmienny bitrate w EAC???????????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 17:51
Dlaczego zmienny bitrate daje lepsza jakosc mp3 i jak to ustawic w EAC???
DZieki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • gray Re: Zmienny bitrate w EAC??????????? 27.07.04, 18:10

AFAIK zmienny bitrate daje mniejszą objętość spakowanego pliku ale może nie mam
      racji...
      • gray chociaż... 27.07.04, 18:14

kiedy nad tym pomyśleć to faktycznie zmienny bitrate 'zaoszczędzi' miejsca w
        niektórych momentach ale kiedy wykorzystywany jest cały zakres spowoduje
        wierniejsze oddanie czy to dźwięku czy to obrazu...

a jak włączyć w EAC? nie wiem. wiem jak w audiograbberze - rzuca się w oczy.
        • Gość: piecyk gazowy Re: chociaż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:30
          gray napisał:

>
          > kiedy nad tym pomyśleć to faktycznie zmienny bitrate 'zaoszczędzi' miejsca w
          > niektórych momentach ale kiedy wykorzystywany jest cały zakres spowoduje
          > wierniejsze oddanie czy to dźwięku czy to obrazu...

Wcale że nie. Inaczej kodujesz ciszę (wystaczy 32 kbps) inaczej orkiesrę
          symfoniczną (np. 192 kbsp). O utracie jakości nie ma mowy. A objętość pliku
          oczywiście się zmniejsza.
          • gray Re: chociaż... 27.07.04, 19:32

no właśnie o tym piszę - w cichych momentach mniej a w bardzo dynamicznych
            więcej. wychodzi na to, że głośne i dynamiczne kawałki powinny zajmować więcej ;)
            • Gość: piecyk gazowy Re: chociaż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:35
              OK, ale generalnie plik skodoway CBR zajmie więcej niż drugi skodowany VBR z tą
              samą prędkością bitową. :-)
    • kosmos_b Re: Zmienny bitrate w EAC??????????? 27.07.04, 19:28
      Jak to ustawić w EAC opisałem w drugim wątku. Ważne, żeby nie korzystać z
      domyślnych ustawień. Natomiast czy ogólnie sam zmienny bitrate daje lepszą
      jakość to nie wiem. Wiadomo natomiast, że najlepszą jakość w MP3 oferują presety
      kodeka LAME, które zmienny bitrate wykorzystują. Jeśli chcesz znać szczegóły to
      poczytaj dokumentację LAME, chagelogi itd. Albo nawet lepiej - fora na
      www.hydrogenaudio.com Pisują tam między innymi developerzy tego kodeka.

W skrócie chodzi o to, że --alt-presety są tworzone przez audiofilów i na
      bieżąco są testowane na wszystkie możliwe sposoby. W dużym uproszczeniu - przy
      zmiennym bitrate enkoder nie marnuje miejsca na to, czego nie słychać (czyli np.
      na ciszę) a koduje w wysokich bitrate'ach trudnijesze fragmenty muzyki.
      Dodatkowo --alt-presety korzstają z różnych innych optymalizacji i dodataków,
      których nie ma ani w CBR ani w zwykłym VBR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka