Dodaj do ulubionych

favicon pomocy

07.06.13, 14:32
Witam.
Mam problem z faviconem. zwykłe wgranie do folderów nie wystarczyło żeby favicon sie pojawił wiec dodałam wpis w index.php w aktualnie używanym szablonie odnośnie favicona w sekcji head, wgrałam na serwer plik ico i na niektórych komputerach i przeglądarkach pojawia sie nowy favicon a na niektórych nie i czyszczenie nic nie dało. jaka może byc tego przyczyna??
zauważyłąm że wchodząc przez przeglądarke i po wciśnieciu pokaż kod żródłowy strony i kliknieciu na ścieżke favicon nie otwiera mi sie obrazek a pisze o braku dostępu. nizej komunikat który wyskakuje.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
<html><head>
<title>403 Forbidden</title>
</head><body>
<h1>Forbidden</h1>
<p>You don't have permission to access /templates/"tu nazwa szabonu"/favicon.ico
on this server.</p>
<hr>
<address>Apache Server at nazwa strony. com Port 80</address>
</body></html>

Prosze o pomoc. Co moze byc przyczyną że nie ma tego favicona i nie ma do niego dostępu?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: favicon pomocy 07.06.13, 15:23
      A uprawnienia do pliku są faktycznie poprawne?

Co do wyświetlania ikonki w różnych przeglądarkach - zerknij tutaj:
      en.wikipedia.org/wiki/Favicon
      • Gość: Marzenijka Re: favicon pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.13, 09:49
        właśnie są poprawne czyli 644.
        nie mam pojęcia czemu to nie działa.
        czy ktoś może wie??
        • Gość: 802.11n Re: favicon pomocy IP: *.tpnet.pl 10.06.13, 10:56
          Wielkie/małe litery w nazwie pliku i w treści strony takie same?
          • Gość: marzenijka Re: favicon pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.13, 13:28
            tak. wszystko jest takie same
            • wariant_b Re: favicon pomocy 10.06.13, 18:40
              A plik favicon.ico na poziomie strony głównej też nie działa?
              Może w /templates jest jakaś szykana typu .htaccess ?

Obawiam się, że będziesz musiała podać nieco więcej danych, żeby można
              było spróbować przeanalizować lub odtworzyć problem.
            • Gość: 802.11n Re: favicon pomocy IP: *.multimo.pl 10.06.13, 18:54
              W jakim formacie jest plik? Możliwe, że jest to np. ICO, a w rzeczywistości jest to PNG.
              • Gość: marzenijka Re: favicon pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.13, 08:12
                plik jest napewno ico.
                a mam wrzucoten do głównego. o stronie która mówie to fizjotechnologia.com/
                moze mając ją to coś wam wpadnie do głowy jaka jest przyczyna
                • wariant_b Re: favicon pomocy 11.06.13, 11:58
                  Nie wiem, co nabroiłaś, ale Joomla, przynajmniej w starszych wersjach
                  domyślnie trzymała ikonkę w /images/favicon.ico i u ciebie też coś tam jest:
                  fizjotechnologia.com/images/favicon.ico
                  ale nie wiem, czy dokładnie to, co chciałabyś mieć jako ikonę witryny.
                  • Gość: marzenijka Re: favicon pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.13, 14:38
                    dziękuje dziękuje :) :*
                    zmieniłam ścieżke w szblonie na tą images i wkońcu nie pisze że nie ma dostępu ale pojawił sie jeszcze jeden problem, w FF i Chromie jest favicon ale w IE nie ma :(
                    • wariant_b Re: favicon pomocy 11.06.13, 16:45
                      spróbuj wpisu w postaci:
                      <link rel="shortcut icon" href="fizjotechnologia.com/images/favicon.ico" />
                      • Gość: marzenijka Re: favicon pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.13, 08:24
                        Spróbuje :) i napisze czy dało rade :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka