Dodaj do ulubionych

Rozbudowa/modernizacja PC

IP: *.31.141.98.rybnet.pl 24.02.14, 21:11
Witam, chcę troszkę rozbudować komputer, na PC w ogóle nie będę grał, zwykłe przeglądanie internetu/filmów, aktualnie na troszkę ścina, nawet po formacie. Nie jestem na bieżąco z PC wiec proszę o jakieś porady co wymienić, aby troszkę przyśpieszyć komputer - budżet tak gdzieś 150-200zł.
Aktualny osprzęt:
GRAFIKA - GeForce 6600
DYSK - Seagate 150GB
PROCESOR - Intel Celeron D 3333Mhz
PŁYTA GŁÓWNA - ASRock 775i945GZ
PAMIĘĆ DDRAM-2,5GB
WINDOWS 7
Obserwuj wątek
    • Gość: mufi Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.home.isko.net.pl 24.02.14, 21:53
      Trochę eksponat muzealny.
      Jeśli się upierasz przy modernizacji to chyba zmieniłbym procesor na jakiś używany core2duo, żeby oglądać materiał HD bez przycinek.

Sugerowałbym jednak dozbierać kilka stówek i kupić jakiś poleasingowy sprzęcik.
    • wariant_b Re: Rozbudowa/modernizacja PC 24.02.14, 22:49
      Lista obsługiwanych procesorów:
      www.asrock.com/mb/Intel/775i945GZ/?cat=CPU
      Orientacyjne wydajności obsługiwanych procesorów:
      www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
      E2180 - tanie i dostępne, E4500 - dostępne, E4700 - droższe, trzeba polować.

Poprzestał bym na procku. Pamięci i grafika - ryzykowne.
      Formalnie można dokupić drugą kość 2GB (lub parkę) i kartę PCI-E zgodną
      z AGI (PCI-E ver.1.0/16x w trybie x4) odpowiednią do możliwości zasilania
      ale trzeba sobie zagwarantować możliwość zwrotu/wymiany.
      • Gość: Bartek Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.31.141.98.rybnet.pl 24.02.14, 23:12
        Zakupiłem e4700, zobaczymy jaka będzie poprawa ;) Myślę, że jak na moje wymagania powinno być w porządku ;) Dam znać jak dojdzie, czy wystarczyło. Bardzo dziękuję za pomoc
        • Gość: ? Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.14, 05:55
          Ja mam e2140 gdzieś tak z 5 lat już chyba będzie ???

Jakoś jak na razie starcza i podejrzewam że wystarczy jeszcze długo...
          /tzn do zastosowań biurowo-internetowo-filmowych, w porównaniu do jednordzeniowca
          to będzie rakieta ?

Jak uzbierasz jeszcze trochę - to w następnej kolejności
          pomyśl o dysku SSD na system - gdy w końcu zaczną tanieć ?
          Zakup dysku SSD nie jest zakupem zależnym od rodzaju płyty/podstawki
          włożyć go można do każdego komputera...

• polskichrabia Re: Rozbudowa/modernizacja PC 25.02.14, 13:20
      wystarczy wymienić system na ubuntu 12.04 lts sprzęt powinien wystarczyć za 200 zł nie pchaj się w modernizacje do pc bo windows 7 jest pod nowe kompy sam będę kupował nowego kompa za 3000 zeta wiem co pisze
      • Gość: antylinux Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 25.02.14, 13:34
        Twoje bubuntu 12.04 potrzebuje mocniejszego sprzętu niż win 7. Od 10 lat przymierzałem się do linuxów i miesiąc temu wywaliłem na śmietnik około 100 płyt ze wszystkimi możliwymi dystrybucjami z bsd włącznie. To są systemy dla masochistów.
        • Gość: wodnikSzuwarek Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.tktelekom.pl 25.02.14, 14:14
          :-)

One te linuxy jakoś tam jednak działają, aż tu nagle komunikat:
          ściągnąć jakieś tam "repozytorium" 100 MB, bo inaczej nie będę dalej działał...

Rzeczywiście denerwujące...
          • polskichrabia Re: Rozbudowa/modernizacja PC 25.02.14, 18:56
            nie podoba się linux zainstaluj windows 7 i narzekaj że filmy nie chcą się uruchomić i internet wolno chodzi mądralo
            • Gość: ? Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.14, 19:23
              Hrabio, ty się nie zachowujesz jak hrabia, tylko jak chamski parobek z czworaków ?
            • Gość: antylinux Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 25.02.14, 19:41
              mnie wystarcza win xp+sp2 i wszystko śmiga bez problemów.
              • polskichrabia Re: Rozbudowa/modernizacja PC 26.02.14, 21:18
                życzę powodzenia z tym xp
        • polskichrabia Re: Rozbudowa/modernizacja PC 25.02.14, 18:48
          jest wersja windows 7 home basic można grać w gry tylko pod directx 9 nawet jeżeli zainstalujesz wyższą wersję nie uruchomisz nowych gier pod directx 10 i 11 bo pod 9 nowe gry nie będą działały już za rok jeżeli kupisz nową karte graficzną masz za mało ramu do nowych gier procesor to samo i dysk twardy za mały więclepiej zastanów się nim napiszesz o wymaganiach sprzętowych twoja maszyna wystarczy tylko do internetu i starych gier
    • Gość: Bartek Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.31.141.98.rybnet.pl 26.02.14, 17:58
      Procesor wymieniony, poprawa niesamowita ;) Jestem zadowolony, wystarcza mi zmiana samego procesora.
      Bardzo Dziękuje wszystkim za porady
      • Gość: mufi Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.home.isko.net.pl 26.02.14, 18:18
        Z ciekawości zapytam, ile zapłaciłeś za procka?
        • wariant_b Re: Rozbudowa/modernizacja PC 26.02.14, 20:39
          Gość portalu: mufi napisał(a):
          > Z ciekawości zapytam, ile zapłaciłeś za procka?

Sporo, bo procek mało dostępny, a przy okazji dla wielu starych płyt najmocniejszy,
          jaki można wsadzić. E4600 można kupić o połowę taniej, ale nie było go na liście
          obsługiwanych procesorów, co mogło oznaczać, że BIOS go nie rozpozna.

Ale w sumie i tak wydał około połowę z tego, co planował, a postęp jest widoczny.
          Ma człowiek szczęście, że płyta obsługuje Core2Duo E4xxx, bo zostawałaby
          wymiana Celerona D na Pentium D 8xx/9xx, co jest na pograniczu sensowności,
          bo wydajność mniejsza, a może się okazać, że istniejące chłodzenie nie wyrabia.
          • Gość: Bartek Re: Rozbudowa/modernizacja PC IP: *.31.141.98.rybnet.pl 26.02.14, 21:42
            Za procek dałem z wysyłką 84zł, niby jeszcze 3msc gwarancji. Gdybym wiedział prędzej, że za taki pieniądz można takiego grata przyspieszyć w całkiem użyteczny komputer, to zrobił bym to dawno :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka