maciej-d Re: Nowe zasady Neostrady i InternetDSL 31.08.04, 11:05 według mnie VAT na Internet powinien być 22% (najlepiej jak by oczywiście VAT w RP wynosił 15%, ale przy rządzie komuchów to nie realne), wtedy tepsa dostała by w kość! W cennikach nie było by 149zł tylko 182zł ! Zamiast 59 było by 72zł ! Wszystkim wyszło by to na dobre bo tp by musiała obniżyć stawki, przez co użytkownicy indyw. płacili by podobnie co teraz, za to firmy miały by łącze stałe za jeszcze mniejsze pieniądze. Link Zgłoś
user0001 Re: Nowe zasady Neostrady i InternetDSL 31.08.04, 11:13 W zupełności przyznaję Tobie rację, zrównanie stawek podatku VAT, po co tylko na Internet, wyrównajmy na wszystko, poza tym wprowadźmy podatek liniowy i zrównajmy podatki od firm oraz podatek dochodowy dla osób fizycznych, oraz usuńmy wszelkie ulgi, a gdy już będziemy mieli prosty i przejrzysty system podatkowy, w którym nic nie zależy od "dobrej woli" urzędników, i pomysłowości doradców podatkowych, może przyjdą inwestycje firm bojących się obecnie inwestować w tym korupcyjnym bagienku. Link Zgłoś
kosmos_b Absurd. 31.08.04, 11:37 A przyszło ci do głowy, że ceny nie wzrosłyby tylko w cennikach tepsy ale u wszystkich providerów? Czyli że ja bym płacił więcej po to, żeby tepsa, z którą nie mam nic wspólnego, dostała w kość. Gratuluję logiki. Vat powinien wynosić 0% (zamiast zwolnienia jak teraz). Tepsa daje sobie w kość sama swoją głupią polityką. Mogli już zmonopolizować rynek indywidualnych odbiorców kilka lat temu, ale ich beznadziejne usługi i zaporowe ceny temu skutecznie zapobiegają. W dalszej perspektywie - z korzyścią dla nas. Teraz mieli znowu szansę z neostradą, a prawdopodobnie znowu popełnili błąd. Prawdopodobnie - bo moze się okazać, że większości klientów te zmiany w ogóle nie wzruszą. Czas pokaże. Podstawową sprawą jest to, żeby był wolny rynek i uczciwa konkurencja. Sterowanie rynkiem usług internetowych za pomocą zminiejszania i obniżania podatków to jest głupi pomysł. Podobną anomalią są próby wpływania na decyzję spółki poprzez petycje/akcje protestacyjne klientów i inne tego typu inicjatywy. Żeby było normalnie to muszą być inwestycje innych operatorów a nie wywieranie nacisku na cennik TPSA. Link Zgłoś
maciej-d Re: Absurd. 31.08.04, 15:40 ...chciałem przejść do Netii z tp, okazuje się ze na mojej ulicy nie oferują net 24, chciałem mieć radiówke - nie ma zasięgu, chciałem mieć kablówkę - nie chcą założyć... morał z tego taki, że inwestycje w infrastrukturę konkurencji są bardzo powolne !:( Link Zgłoś
moneoo Re: Nowe zasady Neostrady i InternetDSL 31.08.04, 15:51 maciej-d popisał: > według mnie VAT na Internet powinien być 22% Znaczy sie lepiej jest, jak internet kosztuje o 22% więcej? Możesz mi to jasniej wytłumaczyć? >(najlepiej jak by oczywiście VAT w > RP wynosił 15%, ale przy rządzie komuchów to nie realne), Byc moze jestes za młody, zeby pamietac, ze na usługi i komputery 22% Vatu to nie komuniści wprowadzili, lecz już tzw. "nasi", te wszystkie POPiS-y i inne Mumie Wolności. To ty sie zdecydować nie portafisz? W jednym zdaniu piszesz, że najlepiej jakby 22%, a w drugim że 15%. >wtedy tepsa dostała > by w kość! W cennikach nie było by 149zł tylko 182zł ! Zamiast 59 było by 72zł > ! E.... nie kumam, że niby TP S.A. dostałaby w kość, a małe sieci osiedlowe to nie? > Wszystkim wyszło by to na dobre bo tp by musiała obniżyć stawki, TP S.A. nic nie musi. W tym kraju teraz jest tak, że wszyscy inny do TP równają. Popatrz na oferty Dialogu i Netii, oraz na oferty sieci kablowych. TP S.A. może co najwyżej podnieść. I tak jej można naskoczyć. >przez co > użytkownicy indyw. płacili by podobnie co teraz, Sądzisz, ze małe firmy dobrowolnie dadza sobie obciąć zyski, żebyś ty mógł mieć tańszy internet?. W dodatku jeszcze, jak firmy działają przy 10% zysku? Jak to mają zrobić? Pracownicy co miesiąć będą się zrzucać na VAT ? >za to firmy miały by łącze > stałe za jeszcze mniejsze pieniądze. Za mniejesze? Jak to można zrobić? Jak do 100 zł dodasz 22% VAT, a potem odemiesz to dodane 22% VAT, to ci wychodzi tyle samo, czyli 100 zł. No chyba, ze wyjdzie 110 zł, no ale wtedy trzeba oddać komputer do serwisu. Ja ci dobrze radzę: Ty się na komunistów nie rzucaj, Leppera nie słuchaj, ty sobie ustawe o VAT przeczytaj. Albo jakies opracowanie n/t co to jest VAT i do czego to je. Moneo. PS. Przypominam jeszcze raz: to nie rząd komuchów wprowdził VAT 22% na komputery, zrobił to "prawicowy" nasz rząd kochany, bo co ma się jeden z drugim cham chwalić, ze ma komputer. Jak go stac, niech buli. PS.2 Czy ktoś mi wytłumaczy przystepnie, dlaczego rząd lewicowy zachowuje się jak liberał, a prawicowy jak socjaliści? I dlaczego ludzie głosuja na ludzi Leppera? Link Zgłoś
maciej-d Re: Nowe zasady Neostrady i InternetDSL 31.08.04, 21:03 1)sieci osiedlowe - mówisz o tych sieciach co się neostrade ewentualnie dsl tp rozdziela na 10, 20 itd ?! 2) faktem jest że 22% na to za dużo, ale czemu na sieć ma być zwolniona z VATu? czemu w cenie książek, płyt, jedzenie jest VAT a w dostępie do sieci ma go nie być!? Jesteśmy w UNII i dlatego min. stawka VAT jaką możemy mieć to 15%. Oczywiście najlepiej żeby VATu nie było bo uważam go za podwójne opodatkowanie społeczeństwa. TO ŻE W POLSCE MAŁO OSÓB KOŻYSTA Z SIECI TO WINA TEPSY !!! .... czemu książka, bilet do kina ma podstawową stawkę VAT a sieć nie ?! Link Zgłoś