alexhiszpan 06.09.04, 18:47 posiadam procesor prescot p4 plyta glowna to abit aa7 socket 775 pci expres ale jego temp. dochodzi do 60 st. c czy wodne chlodzenie rozwiaze ten problem i jaezeli tak to jakiej firmy Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Grzegorz Re: przegrzewaniwe sie procesora IP: *.phil.east.verizon.net 06.09.04, 22:11 Tu jeszcze nie ma problemu bo przed chwila sprawdzalem na stronie intela ze te procesory osiagaja max 69.1 C I patrzylem u siebie ( tez mam ten sam procesor) podczas np gry mam okolo 60C a potem spada do okolo 40 C .Chyba nie ma sensu zakladac chlodzenia wodnego , moze pomysl o lepszym wiatraku na procesorze lub o lepszym odprowadzeniu ciepla na zewnatrz obudowy. Pozdrawiam Grzegorz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: przegrzewaniwe sie procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 22:39 a co masz na procku?miedz? Link Zgłoś
Gość: kell Re: przegrzewaniwe sie procesora IP: *.udn.pl 07.09.04, 08:31 jezeli komputer dziala ok, nie przegrzewa sie, to nie masz najmniejszego powodu by sie przejmowac. p4 sa zabezpieczone przed przegrzaniem i w razie czego twoj procesor bedzie dzialac wolniej by uniknac przegrzania, ale sie nie uszkodzi. dla zabawy mozesz go pomeczyc jakims programem testujacym i zobaczyc czy po dluzszej chwili bedzie inna wydajnosc systemu. 60st to jeszcze ok.. niektorzy wola miec troche "cieplej" niz miec wyjacy wiatrak na procesorze i te kilka malo znaczacych stopni mniej. ps. dla mojego athlona 60 stopni to temperatura raczej normalna, komputer dziala czesto po kilka dni z rzedu i wszystko jest jak najbardziej ok. Link Zgłoś
maciejpoczta Re: przegrzewaniwe sie procesora 07.09.04, 08:56 Dla Prescot'a temperatura 60 stopni jest normalna. Natomiast, Kell co do Twojego Athlona, to pomyślałbym o lepszym chłodzeniu jeżeli 60 stopni masz w trakcie normalnej pracy. W stresie jeszcze można by ją zaakceptować. Link Zgłoś
Gość: kell Re: przegrzewaniwe sie procesora IP: *.udn.pl 07.09.04, 09:14 hmm, stres?:) w bios mam ustawione wylaczenie kompa przy 80 stopniach (max w specyfikacjach jest wyzsza o jeszcze kilka stopni). pewnie seti@home dociaza cpu wyciskajac z niego wszystko to co zostalo. no coz, jak znam zycie predzej wymienie cpu niz kupie lepsze chlodzenie:) po co grzebac w czyms co na razie dziala doskonale? Link Zgłoś
maciejpoczta Re: przegrzewaniwe sie procesora 07.09.04, 09:26 No, jeżeli działa. Tylko w którym miejscu na Twojej płycie jest dokonywany pomiar temperatury? Większość czujników umieszczonych w gnieździe procesora zaniża temperaturę nawet o 20 stopni. W tym kontekście Twoje 60 stopni niebezpiecznie zbliża się do przepisowej granicy 90. Temperatura mojego Athlona (2000+@2100MHz) wynosi podczas testów (Prime, Toast) 58-62 stopnie, natomiast w czasie normalnej pracy nie przekracza 50 stopni. Mam zwyczajny cooler za 50zł. Link Zgłoś