Dodaj do ulubionych

Błąd w oprogramowaniu; brak DLL

24.11.14, 00:27
Witam,
Po wielu latach użytkowania spotkał mnie dzisiaj bardzo nieprzyjemny problem, mianowicie mój komputer nie chce się uruchomić (ani zwyczajnie, ani w trybie awaryjnym). Wyświetla mi się taki komunikat:

"Nie można uruchomić systemu Windows z powodu w oprogramowaniu, Zgłoś ten problem jako: Załadować wymaganych bibliotek DLL dla jądra systemu. Zgłoś ten problem do pomocy technicznej."

Mój system operacyjny to Windows XP SP3. Pytałem paru znajomych co można z tym zrobić i doradzili mi uruchomić Windowsa z płytki i podmienić zniszczone/ uszkodzone pliki, jednak moja płytka jest w stanie krytycznym i nie chce ruszyć. Czy mogę zrobić coś, cokolwiek, by uratować dane które znajdują się na tej partycji? Mam obraz tej płyty (windowsa) na swoim pendrivie jeśli coś to zmienia.

Z góry dziękuję! :)
Obserwuj wątek
    • 2romki Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 24.11.14, 06:50
      Wypal płytę cd/dvd z pendriva i zainstaluj ponownie system (albo napraw)
    • wariant_b Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 24.11.14, 08:11
      Hiren's boot CD lub inny podobny system ratunkowy.
      Być może problem rozwiąże zwykle sprawdzenie i naprawa systemu plikowego,
      ale na wszelki wypadek wcześniej skopiuj swoje dane na jakiś nośnik zewnętrzny.
      • ryspicz Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 24.11.14, 14:19
        Próbowałem sprawdzić i naprawić, niestety przy 25% sprawdzania pokazuje mi że nastąpił nieodwracalny problem i dalej nie sprawdza. Jak mam skopiować dane z dysku na nośnik zewnętrzny skoro nie jestem w stanie uruchomić komputera? Ściągnąłem też Hiren's boot CD ale nie do końca wiem co z tym mam teraz zrobić :(
        • wariant_b Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 24.11.14, 17:53
          Wypalić krążek lub przygotować pendrive i uruchomić z niego system.
          Wybrać Windows PE i zobaczyć, czy coś widać na dysku.
          Jeśli tak - kopiować. Jeśli nie - próbować programy do odzyskiwania.
          Przy okazji warto Victorią sprawdzić SMART i przetestować dysk.
          • ryspicz Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 24.11.14, 23:56
            Jak dokładnie mam uruchomić system z pendriva? Mam już bootowalną wersję na swoim pendrakui ale nie za bardzo wiem co i gdzie kliknąć żeby Windows z niego poszedł.
            • wariant_b Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 25.11.14, 00:17
              To będzie zależało od płyty głównej .
              W BIOS-ie musi być ustawiona możliwość startu z innych urządzeń,w szczególności z USB.
              Jeśli pendrive wepniemy przed wejściem do BIOS-u być może pokaże się przy wyborze dysku.

Ale zwykle korzysta się z menu startowego:
              Typowo - klawisz F12 przy starcie komputera (np. Gigabyte, Lenovo i inne
              F11 - dla MSI i Asrock
              F8 - Asus
              ESC - Foxconn

Nowsze BIOSY-y imiennie wymienią pendrive'a,, w starszych zwykle wybieramy USB HDD.
              • ryspicz Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 25.11.14, 00:36
                Zrobione, ale on daje mi tylko możliwość instalacji (?) windowsa. Czy mam go zainstalować na innej partycji? Bo niczego innego mi nie oferuje, chyba że mam to jakoś inaczej zrobić.
                • wariant_b Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 25.11.14, 07:58
                  To coś jest mocno nie tak.

Zakładając, że masz Hiren's Boot CD 15.2 w menu startowym jako pierwsza
                  powinna być pozycja "Mini Windows Xp", która uruchamia Windows PE

Victoria jest w menu HBCD w wersji pod Windows, w DOS Programs jest i Victoria i MHDD.

Na wyposażeniu jest też instalator WIndows i można skorzystać z kopii krążka lub pliku .ISO,
                  ale nie można go użyć przed próbą odzyskania danych i przygotowaniem partycji pod Windows.
                  • ryspicz Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 25.11.14, 15:02
                    Dziękuję bardzo za pomoc :) Ale obawiam się że problem jest większy niż przypuszczałem, bo dysku nawet nie da się sformatować, nie mogę zainstalować windowsa na nowej partycji, ciągle wyskakują błędy i wydaje mi się że siadła mi albo płyta główna albo dysk twardy... Pozostaje tylko zawieźć starucha do serwisu.

Dziękuję za zaangażowanie i pomoc :)
                    • wariant_b Re: Błąd w oprogramowaniu; brak DLL 25.11.14, 15:43
                      Jeśli błędy typu BSOD ("niebieski ekran") to duże prawdopodobieństwo uszkodzonych pamięci.
                      Wyjąć, przetrzeć styki i spróbować na jednej kości pamięci i w razie powtórki - na drugiej.
                      Na płytach (i w zasilaczach także) często puchną kondensatory. Da się przelutować.
                      Awarię dysku na ogół łatwo ustalić w testach. Trzeba uważać, żeby nie zamazać sobie
                      danych, bo po nadpisaniu niewiele da się już odzyskać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka