Dodaj do ulubionych

Stary komputer - da się reanimować?

05.12.14, 07:47
Jeden z moich kompów ma ponad 5 lat. Chciałbym zapytać czy jedna z dwóch niżej wymienionych części jest jeszcze do wykorzystania w nowszym zestawie?

1. Procesor: Intel Core(TM)2 Quad CPU Q9400 2.66GHz, 2.67 GHz

2. Płyta: ASUS P5Q Motherboard

W maszynie jest karta graficzna Galaxy GeForce GTX 200 (działała na sterowniku NVIDIA GeForce GTX 280), ale od kilku dni odmawia posłuszeństwa. Włącza się tryb vga safe. Można by powiedzieć, że się spaliła, ale o dziwo od czasu do czasu "zaskakuje" i potrafi popracować przez kilka godzin nawet.

W maszynie mam też dwie kości RAM (łącznie 4GB) oraz dwa dość pojemne twarde dyski.

Ciekaw jestem czy płytę i procesor można jeszcze wykorzystać. Wiem, że ten sprzęt nie podźwignie już nowszych gier, ale np. World of Tanks na średnich ustawieniach...

Nie jest to sprawa życia i śmierci, bo mam inne maszyny, nowsze i wydajniejsze, ale wolałbym aby dziecko z nich nie korzystało (zwykle gra na konsoli, ale w WoT tylko na tym sprzęcie).
Obserwuj wątek
    • Gość: wodnikSzuwarek Re: Stary komputer - da się reanimować? IP: *.tktelekom.pl 05.12.14, 09:26
      Zasilacz ?
    • wariant_b Re: Stary komputer - da się reanimować? 05.12.14, 15:27
      Całość czyli płyta, procesor i pamięci są jak najbardziej do wykorzystania
      i nie ma sensu ich rozdzielać. To wystarczająco mocny komputer do typowych
      zastosowań, mniej więcej odpowiednik obecnych zestawów opartych na i3.

Wymagających gier na maxa nie pociągnie, więc pojawia się dylemat, czy
      w miejsce niesprawnej (przypuszczalnie, bo duży pobór mocy GTX 280
      może powodować również problemy od strony zasilania) karty grafiki
      wstawiać mocniejszą, która potem posłużyłaby w nowym komputerze,
      kartę ze średniej półki, jeśli przewidujemy możliwość grania w nowsze gry,
      lub słabszą i tańszą, a wystarczającą do internetu, biura i prostych gier.

Modernizacja nie ma większego sensu, bo podstawka 775 wyszła już z użycia
      a Q9400 nie bardzo opłaca się zastąpić innym, nieco wydajniejszym quadem.
      Wymagania (przy sprawnej grafice) WoT komputer spełnia z nadwyżką.
      • augenthaler Re: Stary komputer - da się reanimować? 05.12.14, 17:58
        Dziękuję za odpowiedź i sugestie.
        • Gość: ? Re: Stary komputer - da się reanimować? IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.14, 23:04
          Jaki zasilacz ?
    • Gość: xxx Re: Stary komputer - da się reanimować? IP: *.play-internet.pl 07.12.14, 11:41
      Sprzęt myślę że jeszcze daje radę...
      Karta pewnie zwyczajnie się przegrzewa.
      Wymień pasty i odkurz wentylatory, radiatory.
      • pia.ed Re: Stary komputer - da się reanimować? 07.12.14, 20:51
        Pare spostrzezen z wlasnego doswiadczenia

ZANIOSLAM DO SKLEPU GDZIE TAKZE REPERUJA KOMPUTERY
        moj stacjonarny komputer ... bo wypadla srubka z tylu i nie bylo kontaktu z ekranem ...

Pracownik odkrecil tylnia czesc komputera i moim oczom ukazala sie
        GRUBA WARSTWA KURZU ... Uslyszalam, ze komputer w takim stanie
        nadaje sie tylko do kasacji :(

Poniewaz mialam w planie kupno laptopa, wiec zabralam stacjonarny do domu ...
        i zabralam sie do czyszczenia z kurzu. Dopiero wtedy przypomnialo mi sie, ze ostatni rok komputer strasznie warczal i nagrzewal sie ...

Po oczyszczeniu komputer wygladal jak nowy, chodzil cichutko, byl chlodny
        zaczal duzo lepiej funkcjonowac, bo przedtem stale sie cos w nim wylaczalo...
        Srubke udalo mi sie przykrecic i komputer chodzi jak trzeba!!!

Laptop (z packard bell) NAJTANSZY JAKI BYL kupilam,
        bo potrzebuje takze przenosny ...
        i teraz sie przy nim mecze i nie daje sobie rady ;)
        nigdy przedtem laptopa nie posiadalam.
        Nastawilam go na tyle, ze w tej chwili na nim pisze ...

Nie wiem jednak, co mam zrobic ze SKYPE ... Byl zainstalowany na komputerze stacjonarnym. Czy moge go jakos odtworzyc? Zainstalowac na nowo?
        Co sie wtedy stanie z moimi kontaktami i starym czatem?

Przepraszam, ze wpisuje pytanie na raczej niewlascicym Forum
        ale to drugie wyglada na umarle smiercia naturalna ...

Gość portalu: xxx napisał(a):

> Sprzęt myślę że jeszcze daje radę...
        > Karta pewnie zwyczajnie się przegrzewa.
        > Wymień pasty i odkurz wentylatory, radiatory.
        • wariant_b Re: Stary komputer - da się reanimować? 07.12.14, 21:21
          Powinien przedmuchać komputer kompresorem. wymienić pastę termoprzewodzącą, obejrzeć
          stan kondensatorów i sprawdzić zasilacz. Zajęłoby mu to kilka minut, a komputer byłby czyściutki.

Skype musisz zainstalować. Jeśli będzie w tej samej wersji ustawienia możesz
          przekopiować, jeśli nie - to z serwera też coś odzyskasz. Oczywiście logujesz
          się na stare konto, chyba że wygodniej będzie założyć nowe, żeby mieć
          połączenie z laptopa z komputerem domowym.
          • pia.ed Re: Stary komputer - da się reanimować? 08.12.14, 14:02
            Dziekuje za rady :)
            Tylko wiesz co? Nie mieszkam w Polsce, a tutaj za PRZEGLAD komputera
            trwajacy najwyzej 60 minut jest stala stawka ponad 200 zlotych,

Przedmuchanie komputera i reszta o ktorej piszesz zmiesciloby sie w tej cenie, ale nie uwazalam aby warto bylo tyle placic,
            szczegolnie za mialam od dluzszego czasu problem z Microsoft Windows ktory co chcwila sie wylaczal, bo jakas wtyczka przestawala dzialac...
            A to wymagaloby zajecia sie calym dyskiem twardym i dokladnego oczyszczenia, co daloby oplate minimum 200 x 2= 400 zl ...

CO DO SKYPE TO MUSZE PRZECZYTAC JESZCZE RAZ CO NAPISALES.
            W tej chwili nie mam tyle czasu ... a niezbyt zrozumialam. Poza tym pisze z laptopa
            na ktorym nic nie moge znalezc - np. "malpki" ktora jest potrzebna do napisania adresu mailowego...
            Moze napiszesz do mnie Gazete?

>
            > Skype musisz zainstalować. Jeśli będzie w tej samej wersji ustawienia możesz
            > przekopiować, jeśli nie - to z serwera też coś odzyskasz. Oczywiście logujesz
            > się na stare konto, chyba że wygodniej będzie założyć nowe, żeby mieć
            > połączenie z laptopa z komputerem domowym.
            • Gość: qwe Re: Stary komputer - da się reanimować? IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.14, 17:01
              To w jakim innym kraju niż Polska płaci się w złotówkach?
              • pia.ed Re: Stary komputer - da się reanimować? 09.12.14, 00:17
                Oczywiscie tylko przeliczylam na zlotowki ....bo jesli podam w miejscowej walucie, to nikt nie bedzie mial pojecia jak wysoka to suma.
                • wariant_b Re: Stary komputer - da się reanimować? 09.12.14, 09:08
                  > ... to nikt nie bedzie mial pojecia jak wysoka to suma.

Dlaczego uważasz, że jest to wysoka suma? Cenę usług wyznacza rynek.

Jeśli posiadacz komputera zamiast poświęcać czas na jego konserwacje i naprawy
                  mimo, że nie zna się na tym i nie ma stosownego wyposażenia wykona w tym okresie
                  dodatkową pracę we własnym zawodzie i zgodną z kwalifikacjami, to kwota wydana
                  na naprawę zwróci mu się z nawiązką. A zatem opłaca się skorzystać z usługi.

Podobnie pracownik firmy serwisowej zamiast czyszczenia i konserwacji powiedzmy
                  trzech komputerów dziennie będzie taśmowo uzdatniał do ponownej sprzedaży
                  używane, jednolite, komputery wraz z reinstalacją systemu przygotuje ich dziesięć
                  razy więcej. Stąd naprawy używanych składaków, nawet pomijając koszt wymiany
                  części, mogą i często są droższe niż rynkowa wartość używanych komputerów
                  markowych w podobnym wieku i lepszym stanie technicznym.
                  • pia.ed Re: Stary komputer - da się reanimować? 09.12.14, 12:38
                    Jestes pewny, ze kazdy moze wykonywac "dodatkowa prace w swoim zawodzie"?
                    A co z bezrobotnymi, ktorzy nie maja zadnej pracy - choc bardzo by chcieli ...

Moze w Polsce warsztaty skladaja komputery ze starych czesci,
                    czy sprzedaja uzywane wyremontowane komputery, ale tu nikt tak nie robi ...
                    bo nie ma chetnych na kupno.

Czasem na internecie jest anons ze ktos sprzedaje uzywany laptop,
                    ale nie dzieje sie to czesto, poniewaz ewentualni nabywcy obawiaja sie,
                    ze ktos sprzedaje z powodu wady ukrytej, ktora moze wyjsc pozniej ...
                    bo sprzedajacy nawet daje czasem 3 miesiace gwarancji.
                  • Gość: ? Re: Stary komputer - da się reanimować? IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.14, 16:09
                    Aha, wariancie zapomniałeś dodać że to dodatkowe wyposażenie to śrubokręt...
                    • wariant_b Re: Stary komputer - da się reanimować? 09.12.14, 21:44
                      Do tej śrubki, co wypadła, wygodniej klucz nasadkowy.
                      • Gość: ? Re: Stary komputer - da się reanimować? IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.14, 06:12
                        Paluchy nie starczą ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka