Dodaj do ulubionych

Windows nie odpala

18.01.15, 10:25
Witam, mam dość dziwny problem z komputerem, próbuje od kilku dni dojść co jest nie tak ale już nie mam pomysłów. Podczas włączania wentylator na procesorze pracuje na maksa cały czas a kiedy zaczyna ładować się Windows 7 jak tylko pojawia się logo szybko miga blue screen i komputer się resetuje. System świeżo zainstalowany, jak podpinam dysk pod inny komputer odpala bez problemu. Resetowałem biosa, wymieniałem pamięci, zmieniałęm porty sata. Dodam, że przed postawieniem systemu miałem komunikat MISSING OPERATING SYSTEM. Bardzo proszę o pomoc jeśli macie jakieś pomysły. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • 2romki Re: Windows nie odpala 18.01.15, 10:56
      Spróbuj jakiegoś linuksa z pendriva. Jeśli będzie to samo to albo pasta pod procesorem lub wadliwa płyta główna. Warto sprawdzić też temperatury w biosie. Procesor nie powinien być cieplejszy niż 50 stopni.
      • seage Re: Windows nie odpala 18.01.15, 11:03
        Temperatura na procku pokazuje 18 stopni.
    • gyubal_wahazar Re: Windows nie odpala 18.01.15, 12:06
      Jeśli pamięci, dysk z win na nim i ustawienia biosu są ok, to pozostaje tylko zasilacz i płyta. Procesor raczej można wykluczyć, bo pada zdecydowanie najrzadziej. Warto pomierzyć napięcia albo podpiąć na próbę sprawny zasilacz
    • wariant_b Re: Windows nie odpala 18.01.15, 12:31
      Pierwsza myśl, to zmieniony tryb pracy dysków AHCI/IDE w BIOS-ie
      Ale chyba aż tak prosto nie będzie.
      Być może przyczyną jest zdefektowany sprzęt, być może niewłaściwy sterownik,
      w skrajnym przypadku nawet jakiś wirus lub inny program.

Na jakim etapie instalacji zaczęły się bluescreeny?
      Czy była tylko jedna próba instalacji, czy problem jest po kolejnej próbie?
      Sprawdzałeś, czy system zainstalowany na innym komputerze wystartuje?
      Przed kolejną próbą instalacji wymaż początkowy obszar dysku i odepnij
      wszystkie zbędne urządzenia zewnętrzne.

Wprawdzie komunikaty z BSOD-ów zwykle mało mówią, niemniej
      spróbuj na drugim komputerze wyłączyć restart po awarii systemu
      i sprawdź, czy nie ma zapisanych minidumpów.

Ściągnij i wypal krążek z hirenem lub lepiej DLCD i sprawdź, czy wystartuje.
      Przy okazji sprawdź w internecie, czy nie ma jakiś znanych problemów
      z twoją płytą główną lub grafiką.
      • seage Re: Windows nie odpala 18.01.15, 14:06
        Podłączyłem inny zasilacz i czarny ekran zaraz po logo biosu. A jak wchodze do biosu to się zawiesza. Dyski z systemem odpalają bez problemu na innym komputerze.
        • Gość: jeł Re: Windows nie odpala IP: 89.15.238.* 18.01.15, 15:39
          widocznie nie problem z systemem lecz sprzętem

zresetuj BIOS wyjmując betryjkę płyty głównej

ściągnij Hirens CD i odpal komp z płyty

przetestuj sprzęt
        • wariant_b Re: Windows nie odpala 18.01.15, 16:11
          Jaki model płyty głównej?
          Taki objaw kojarzy mi się z płytami Gigabyte'a.
          Reset CMOS powinien pomóc dostać się do BIOS-u.
          Spróbuj ręcznie ustawić parametry procesora i pamięci.

Jaka karta grafiki?
          • seage Re: Windows nie odpala 18.01.15, 16:56
            Karta Asusa ale dokładnie nie wiem. Grafika GTX 460. Nie podmieniałem tylko procesora i płyty bo nie dam rady, nie spasuje mi z drugiego komputera. Odpaliłem ten Hirens CD, ale nie bardzo wiem jak mogę go wykorzystać.
            • wariant_b Re: Windows nie odpala 18.01.15, 20:33
              Musisz szukać co powoduje blue screany. Jest do tego Windows PE w którym
              możesz podłączyć się do sieci (no, nie na każdym sprzęcie), sprawdzić dysk twardy,
              uruchomić testy obciążeniowe itd. Ale już sam fakt, czy Windows PE się uruchamia
              jest istotną informacją. Kartę graficzną sprawdzisz przekładając ją razem z dyskiem
              do drugiego komputera (i być może z zasilaczem) - jest podejrzanym podzespołem.
              • seage Re: Windows nie odpala 19.01.15, 10:54
                Odpalił mi się win XP mini, ale nic więcej już nie ogarnę, wyższa szkoła jazdy. Karty graficznej nie wyciągnę, nie wiem czy jest Zapieczona, czy ktoś ją wbił na siłe, nie chce urwać czegoś. Dysk odpala na innym kompie, zasilacz to nie jest pamięć tez nie, chyba płyta główna ale nie tego nie mam jak sprawdzić ani procesora.
                • Gość: jeł Re: Windows nie odpala IP: 89.204.153.* 19.01.15, 18:24
                  karta graficzna ma własną blokadę, która zatrzaskuje się po jej wciśnięciu w slot
                  to taka jakby dzwigienka plastikowa na obrzeżach obudowy
                  trzeba ją lekko odchylić, by wyjąć kartę ze slotu (no i śrubki trza odkręcić ;))

na HirensCD masz możliwość uruchomienia WinXP (zdaje się, że druga lub trzecia linijka na czarnym ekranie)
                  a z poziomu XP-ka - narzędzia diagnostyczne oraz dostęp do netu
                  • seage Re: Windows nie odpala 19.01.15, 20:44
                    Tak wiem ze jest blokada, wymieniałem nie raz kartę graficzną. Coś trzyma od strony tego małego portu pci-e. A w tym mini XP mam okno domu na tle pulpitu ale nie mogę wprowadzać żadnego tekstu. Tak jakby się zawiesza.
                    • wariant_b Re: Windows nie odpala 19.01.15, 23:04
                      Na pulpicie powinno być kilkanaście ikon, a w obszarze powiadomień launcher programów hirena.
                      Jeśli magiczne "okno domu na tle pulpitu" jest oknem DOS-u, to faktycznie konfigurator się zwiesił
                      i to w fatalnym miejscu, bo nie bardzo widać z jakiego powodu to zrobił. Na nowszych płytach
                      mogłoby to oznaczać, że np. przestał widzieć CDROM z którego został uruchomiony, albo
                      zamiast CD użyłeś USB z portu USB 3.0. Niestety hiren jest już trochę leciwy.
                      Ale po wieku grafiki sądząc, sprzęt powinien być obsługiwany, bo chyba nie jest jakoś
                      specjalnie egzotyczny? Mógłbyś odczytać i podać model płyty głównej?
                      I dla porównania model płyty z drugiego kompa. z którym można ew. wymieniać części.

Próbujemy odłączać wszystko co się da i powtarzać próbę uruchomienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka