Dodaj do ulubionych

Wybór monitora Lcd -

18.09.04, 17:34
Przymirzam sie do kupna monitora 17 lcd w granicach 2000 zl. i mam problem
ponieważ nie za bardzo znam się na tym.Podobno SAMSUNG wypuscil ostatnio nowy
model 710N o bardzo dobrych parametrach jednak zastanawiam sie czy wybór tej
firmy nie będzie błędem.Podobno najlepsze monitory są firmy IIYAMA.
Będę wdzięczny za wszystkie informacje
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: Wybór monitora Lcd - 18.09.04, 19:13
      Nie wiem z kąd wziąłeś opinię o Samsungu. Biorąc pod uwagę publikowane testy i
      opinie pojawiające się w internecie produkuje on jedne z lepszych monitorów.
      IIyama natomiast jest tylko mocno i umiejętnie rozreklamowana. Nie twierdzę, że
      robi ona zły sprzęt, ale tak naprawdę kto o niej wcześniej słyszał?

A tak na marginesie, jeżeli szukasz LCD 17 do 2000zł to wnioskuję, że nie
      potrzebujesz go do jakiś zaawansowanych zastosowań? Skoncentruj się więc na
      takich parametrach jak kontrast, jasność i czas reakcji matrycy, który powinien
      wynosić poniżej 20 milisekund. Panel powinien mieć też wejście cyfrowe. Tak więc
      w tej cenie pozostaje jedynie LG.
      www.balta.pl/opis.php3?ID=5129
      A jeżeli koniecznie chcesz znaną firmę, to:
      www.balta.pl/opis.php3?ID=10501
      Ten LG chyba lepszy...
      • bystryy Re: Wybór monitora Lcd - 18.09.04, 19:55
        Monitor jest potrzebny tylko do prywatnych potrzeb.
        Hmm najnowszy samsung jest chyba troszke lepszy i tanszy kosztuje około 1720 zł
        www.samsung.com/pl/products/monitor/tft/matisse/710n.asp.
        Nie wiem czym się różnią i które są lepsze ale podobno iiyama w Polsce jest
        nr1.Czekam na dalsze opinie
        • bystryy Re: Wybór monitora Lcd - 18.09.04, 20:02
          www.samsung.com/pl/products/monitor/tft/matisse/710n.asp
        • Gość: Greg Re: Wybór monitora Lcd - IP: *.tebo.net / *.chelm.tebo.net 18.09.04, 21:54
          Samsung 710N ma jedną podstawową wadę - brak wejścia cyfrowego DVI, a to
          przekłada się na gorszą jakość obrazu (konieczność używania analogowego D-Sub).
          Sam niedawno miałem ten problem i kupiłem Belineę 101750 (zapłaciłem 2100 zł,
          ale widziałem ją w promocjach już za około 1700 zł) - wprawdzie czas reakcji
          25ms, ale i tak smużenia nie zaobserwowałem.
          • fugazzi Re: Wybór monitora Lcd - 18.09.04, 22:26
            Z tego co wiem, to różnice w obrazie pomiędzy D-Sub, a DVI widoczne są przy
            kartach graficznych wysokiej klasy. Ja używam monitora Iiyama E430B która ma
            tylko D-sub i obraz mam idealny. Grafika GeForce FX 5200.

Pozdrawiam, Fugazzi...
            • skolmi Re: Wybór monitora Lcd - 19.09.04, 11:58
              fugazzi napisał:

> Z tego co wiem, to różnice w obrazie pomiędzy D-Sub, a DVI widoczne są przy
              > kartach graficznych wysokiej klasy. Ja używam monitora Iiyama E430B która ma
              > tylko D-sub i obraz mam idealny. Grafika GeForce FX 5200.
              >
              >
              > Pozdrawiam, Fugazzi...

Tydz. temu kupiłem Iiyamę E431S. Trochę impulsywnie ale nie narzekam. Co prawda
              górna krawędź jest wychylona o jakiś 1mm, ale to (wg. instrukcji w granicach
              normy).
              Już miałem się pytać o to wyjście DVI, ale widzę, że trzeba kupić lepszą kartę
              graf. aby to wykorzystać.

Pzdr.
              Skolmi
            • bystryy Re: Wybór monitora Lcd - 19.09.04, 16:02
              No własnie czy to wejscie DVI jest aż tak ważne? Jakie będę miał zalety dzieki
              temu no i czy warto dokładac jesli jest to monitor tylko do celów prywatnych.
              Czy rzeczywiście będzie duża różnica w obrazie? Niestety nie orientuję się w
              tych sprawach zbytnio dlatego wszystkie wasze komentarze bardzo uważnie
              czytam.Podobno sony jako monitor jest gorszy od iiyamy, samsunga raczej wszyscy
              odradzaja a iiyama - firma którą każdy chwali.
    • alfalfa Re: Wybór monitora Lcd - 18.09.04, 23:31
      Iiyama to znany sprzęt. Tyle, że dotychczas ceniony ponad możliwości "nasze"
      więc i niewystępujący w ofertach. Serwis deklaruje wymianę w sytuacji jednego
      bad pixel, to świadczy o jakości. Samsunga nie znam ale nie kupiłbym. Nie po
      doświadczeniach z ich pc produkcją. Chcesz wydać 2tys. więc zastanów się nad
      dodaniem kilku stów i bierz pod uwagę Sony.
      pzdr.
      A.
      • Gość: zainteresowany Re: Wybór monitora Lcd - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 12:46
        poczekaj za parę miesięcy taki monitor kupisz za pół ceny
      • Gość: Greg Re: Wybór monitora Lcd - IP: *.acn.waw.pl 01.12.04, 02:41
        Powierzchowne spojrzenie... Owszem, czytniki CD Samsunga to ch....o straszne,
        ale np. ostatnie nagrywarki DVD (wyprodukowane do spółki z Toshibą) już
        trzymają klasę. W kwestii monitorów: CRT made by Samsung uważam za najlepsze w
        średniej klasie cenowej, cenię je nawet wyżej od LG, natomiast raczej niżej od
        profesjonalnych 19" na Diamondtronie i podobnych. LCD Samsunga również
        prezentują się całkiem przyzwoicie (matryca PVA - szerokie kąty widzenia, czasy
        reakcji rzędu 16-25ms), podobnie jak Belinei (ta sama matryca)
        • dutchman Re: Wybór monitora Lcd - 01.12.04, 11:35
          Uzywam dwa monitory LG ( 15 oraz 17 ) i bardzo jestem zadowolony. Poza tym
          ladna konstrukcja.
          dutchman

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka