Dodaj do ulubionych

Problem z kartami : Microsoft ISATAP i 6to4

17.10.15, 21:20
System WIN 7 HP 64 bit (przeinstalowany w lipcu przez serwis komputerowy), drukarka Brother DCP 135 C Printer. Zaistalowane sterowniki właściwie, drukuje z pozycji komputera bez zatrzeżeń. Nie podjęła dzisiaj funkcji skanowania dokumentu na PC.Nadmieniam,że po przeistalowaniu systemu jedynie drukowałem, nigdy wcześniej nie skanowałem dokumentów,dzisiaj to była pierwsza próba. Po sprawdzeniu menedżera urządzeń stwierdziłem ,że przy kartach Microsoft ISATAP i Microsoft 6to4 są ostrzeżenia o istniejącym problemie. Menedżer windows dalej proponuje ponowne zaistalowanie sterowników i po wyszukiwaniach podaje info ze próba się nie powiodła " Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)". Dodam ze w Menedżerze urządzeń po otworzeniu "Właściwości kart" w obu przypadkach jednakowo - jest informacja -w zakładce"ogólnej " karta sieciowa, Micorosoft, lokalizacja nieznana a w zakładce sterownik - podany jest zaistalowany sterownik Microsoft każdej z kart. W panelu sterowowania w połączeniach sieciowych widnieją jedynie dwie karty - karta LAN i karta Wi-Fi. Podejmowane próby naprawienia problemu za pomocy usługi windows nie kończą się sukcesem. Mam więc pytanie - w jaki sposób rozwiązać problem kart podanych w temacie. Będę wdzięczny za sugestie i pomoc. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problem z kartami : Microsoft ISATAP i 6to4 17.10.15, 23:08
      A skąd ci cię przyplątał IPv6? Jaki masz router?
      Jeśli z tego nie korzystasz wyłącz i odinstaluj.

Drukarka komunikuje się po USB więc problem ze skanowaniem jest gdzie indziej.
      Z jakiego programu próbujesz skanować?

• tezx Re: Problem z kartami : Microsoft ISATAP i 6to4 18.10.15, 08:42
      Na temat IPv6 nie mam wielkiej wiedzy, opisałem jedynie mój stan faktyczny,prawdę mowiąc nie wiem nawet jak to wyłączyć i odinstalować. Korzystam z routera D-link DIR 605L. Próbowałem skanować z interfejsu drukarki a także odwrotnie z poziomu komputera. Do tego celu mam zainstalowany program Control Center 3 firmowy program Brothera do obsługi jego drukarek.
      Odinstalowałem drukarkę i ponownie ją zainstalowałem,tym razem wszystkie sterowniki zainstalowały się prawidłowo ,funkcja skanowania działa prawidłowo.
      W tej sytuacji chciałbym uporządkować sprawę tych kart.
    • wariant_b Re: Problem z kartami : Microsoft ISATAP i 6to4 18.10.15, 14:28
      Standardowa odpowiedź Microsoftu brzmi "ignorować". Dociekliwi mogą skorzystać z devcon.
      Normalnie urządzenie ISATAP jest nieaktywne i można je znaleźć w urządzeniach ukrytych.
      Tamże pewnie będzie również teredo. Natomiast starsze 6to4 chyba już nie jest używane.

Ciekawsze jest skąd się wzięły próby uruchomienia tych sterowników. Być może masz jakieś
      zastarzałe oprogramowanie od Apple bądź sam protokół Bonjour do wykrywania urządzeń w sieci.
      Może nawet przywędrował z softem Brothera, bo zdaje się jest używany w jego drukarkach sieciowych.
      Albo coś innego w sieci komunikuje się po IPv6, ale oczywiście nie jest to twój router.

W Polsce rządzi IPv4. Wspomniane sterowniki służą do tunelowania IPv6 w sieciach mieszanych.
      Przy okazji - możesz wyłączyć IPv6 w konfiguracji kart sieciowych, bo czasem powoduje problemy.
    • tezx Re: Problem z kartami : Microsoft ISATAP i 6to4 18.10.15, 16:51
      Info o tych kartach zbiegło się ze zgłoszeniem problemów w w/w kartami. Ponieważ moja informatyka jest żadna- sądziłem że drukarka woła o jedną z tych kart. Dzisiaj rano we własciwościach obu kart sieciowych
      protokoł IPV6 już wyłączyłem. Dziekuję za poświęcony czas,sprawę uważam za zamkniętą i załatwioną jako ze główny cel tj możliwość skanowania jest osiągnięty.
      Pozdrawiam.
    • tezx Re: Problem z kartami : Microsoft ISATAP i 6to4 18.10.15, 16:52
      ps. Chciałem napisać - info o tych kartach zbiegło się z problemem skanowania..
    • Gość: HaDwaO Re: Problem z kartami : Microsoft ISATAP i 6to4 IP: *.180.1.239.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.11.15, 13:24
      Czy ty nie rozumiesz tego, co ci kolobos napisał w innym temacie delikatnie? Potrzebujesz dobitnie żeby ci to napisać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka