Dodaj do ulubionych

e-book o SAP R/3

25.01.07, 12:33
witam wszystkich. jestem studentem Politechniki Poznańskiej na kierunku
Mechanika i Budwa Maszyn, i w tym roku zaczynam praktyki. Chcuiełbym je odbyć
w dobrej firmie. Ogłoszenie które znalazlem wymaga ode mnie znajomości systemu
SAP. Niestety nigdzie w sieci nie mogę znależć pomocy... Zależało by mi aby
informacje na ten temat były w języku polskim. Bardzo byłbym wdzięczny za
jakąkolwiek pomoc. bardzo prosze o odpowiedzi i ewentualne dane prosze
przesłać na: arkadiusz.merta@gazeta.pl
z gory dziękuję.
Arkadiusz Merta, (the_mass)
Obserwuj wątek
    • kbor Re: e-book o SAP R/3 25.01.07, 16:50
      Jest tylko jedna ksiazka w jezyku polskim o SAP R/3 napisana przez Vivek Kale.
      Widzialem tez w Empiku jakas ksiazke opisujaca wykorzystanie podstawowych
      transakcji, ale nie pamietam autora.

Poza tym przegladajac to forum dowiesz sie, ze przeczytanie ksiazki na niewiele
      sie zda, nikt tego nie uzna za "znajomosc systemu"...
      • sucharek9 Re: e-book o SAP R/3 25.01.07, 19:02
        JIM MAZZULLO, PETER WHEATLEY "podrecznik uzytkownika" no i "przewodnik dla
        menagerów" SAP/R3 Vive to tyle jesli chodzi o książki a e-booków masz w pip w
        sieciii.
    • arkadiusz.merta Re: e-book o SAP R/3 25.01.07, 19:59
      to mam jeszcze jedno pytanie. skad wziac choćby demo tego programu (nie mowiąc o
      pełnej wersji)?? ma ktoś może??
      • sucharek9 Re: e-book o SAP R/3 26.01.07, 08:46
        Jeżeli chodzi o demo to bardzo cięzko jest coś dostac. Sam dostalem system od
        strony użytkownika ze szkoły (Informatyka i Ekonometria). Jeżeli chcesz instalkę
        do podaj mi meila napewno ci pomoge
        • arkadiusz.merta Re: e-book o SAP R/3 26.01.07, 10:20
          bylo by super! :)
          e-mail:
          arkadiusz.merta@gazeta.pl
          arkadiusz_merta@o2.pl
        • kbor Re: e-book o SAP R/3 26.01.07, 12:22
          A sa w tej instalce jakies dane podstawowe?
          Plan kont, materialy, dostawcy, klienci?

Jesli nie to na nic mu sie to zda. Nie ma ogolno dostepnych pozycji ksiazkowych
          opisujacych tworzenie danych, zarzadzanie nimi i konfiguracje systemu.
          • arkadiusz.merta Re: e-book o SAP R/3 26.01.07, 15:53
            hmm.. widze ze coraz ciezej sie z tym robi... :/
            prosze. pomozcie!
          • amoremio Re: e-book o SAP R/3 27.01.07, 03:50
            No, ale moze se np. troszku poabapowac itp.,
            albo i nawet tego tez nie ?
            • konto04 Re: e-book o SAP R/3 27.01.07, 18:40
              Czy demo jest R3 czy BO ?
              Z drugiej strony , jak mozna szukac kogos ze znajmoscia sap r/3 w celu odbycia
              praktyk i w jakim zakresie ?? a o programowaniu w abapie - kolego o czym Ty
              piszesz ? student w ramach 2 tygodni ma pisac procedury, rapoty ....

pozdrawiam

rafal
              • mozdzins Re: e-book o SAP R/3 29.01.07, 13:04
                Demo na Linuxa www.sap.com/linux/eval/index.asp jest w pełni ABAPOWALNE -
                dostajesz klucz deweloperski, konto i jazda z koksem. Natomiast jest mocno
                okrojone: zawiera tylko komponenty SAP_BASIS SAP_ABA i chyba częśćiowy HR.
        • arkadiusz.merta Re: e-book o SAP R/3 28.01.07, 18:56
          to moglbym prosic o przeslanie mi tego programu na e-mail?? the_mass@o2.pl
          z gory dizkei.
          • mm5m Re: e-book o SAP R/3 29.01.07, 16:25
            Nie wkrecajcie kolegi... Arku, szczerze watpie, czy te wszystkie instalki i
            wersje na linuxa itp cos ci dadza... przecez bez znajomosci konfiguracji i
            ABAPa to... swoja droga dziwna to sprawa, ze na przaktyki studenckie chca kogos
            znajacego SAP - a swoja droga uwazam ze praktyki w firmie z SAP to dobry
            pomysl !
          • kbor Re: e-book o SAP R/3 29.01.07, 18:36
            Jak instalke SAPa mozna wyslac na maila?
            Czy ktos w swej naiwnosci mysli ze to zajmuje 5MB?

Poza tym jesli to taki zalacznik mailowy to to chyba co najwyzej instalka
            SAPGUI, czyli interfejs uzytkownika. Jesli nie mozna go polaczyc do serwera z
            systemem jest bezuzyteczny.

Nie wiem czego dokladnie oczekujesz...
    • slkjhya Re: e-book o SAP R/3 15.07.13, 22:46
      Niestety SAP żałuje wiedzy na temat swoich systemów. Po prostu zarabia ciężkie pieniądze na szkoleniach. Jedyny ebook jaki znalazłem na ich stronie to jakaż broszurka (54 strony) chyba dla niedorozwojów (tzw managerów).
      Jeśli chcesz ładować się w SAP to wiedz, że SAP plądruje każdy system SAP. Jeśli im to uniemożliwisz (np. odłączając system od sieci publicznej) stracisz gwarancję.
      Ponadto jeśli jesteś programistą, wiedz że umowa z SAPem umożliwia im (przy ww. plądrowaniu) przejęcie na własność twoich rozwiazań programistycznych i ich sprzedawanie jako swojego. Oczywiście zapomnij o jakimkolwiek zaciemnianiu (fuscate) kodu. Co zrobisz to oprócz SAPa także twoi koledzy - programiści w firmie zobaczą. Teraz rozumiem dlaczego programiści ABAP tak chrzanią swoje kody. Prawdop. w nadzieji, że nikt tego nie będzie chciał rozsupływać. :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka