abcdefowicz
22.11.15, 23:41
Sytuacja skomplikowana, ale postaram się krótko opisać. Na początek co jest:
- Router TP-MR3420 v1.0 ze zaktualizowanym do najnowszego ze strony tp sofcie.
- 2 Modemy 3G Huawei E173-u2 jeden jeszcze z Ery, drugi z Play, obydwa bez SL, karty sim blueconnect i Aero2.
- Do konfiguracji laptop z oryginalnym zaktualizowanym (jeśli to ma znaczenie) W7.
- Sieć domowa via WiFi skonfigurowana, laptop łączy się z nią bez problemu.
Problem wygląda tak:
- Podłączam modemy pod laptopa i działa wszystko, ustawione na automatyczne połączenie bez weryfikacji kodem PIN.
- Podłączam modem z Play i sim Aero2 do routera, w ustawieniach rutera Networks/3G włączam sieć na wybór manualny (nie ma w zakładce do wyboru Aero2) i tak jak wymagane wpisuję APN: darmowy, połączenie (connect) na manual albo na auto, następuje połączenie. Wielkość sygnału w odpowiedniej zakładce jest pokazywana, urządzenia łączą się z internetem przez stworzoną sieć domową.
- Teraz to samo robię z modemem z kartą z blueconnect, po aktualizacji softu pokazuje się do wyboru zarówno Era jak i T-Mobile (przed upem była tylko Era, próbowałem na obydwu), wtedy automatycznie wypełniane są pola ustawień i jest ZONK. Nie następuje połączenie, nie jest pokazywany żaden poziom sygnału, jest 0%. Teraz ciekawostka dla mnie jest taka, że po odłączeniu modemu od routera i podłączeniu bezpośrednio do laptopa, jest prośba o podanie kodu PUK i zmianę PIN-u.
OCB? Jeśli byłby błąd w ustawieniach APN czy hasłach (dla Era są automatycznie wypełniane, dla T-M niektóre pola są puste), to chyba nie powinno powodować potrzeby zmiany PIN-u? No i czemu nie chce łączyć na BC skoro "bangla" na Aero2? Jakieś sugestie?
PS: Problem bo nie jest to u mnie, ale próbuję uruchomić sieć u brata który mieszka kawałek drogi ode mnie i nie mogę tego "na żywo" zweryfikować i sprawdzić.