rb88 12.10.04, 14:59 prosze mi podac najlepsze programy ktore uchronia dane na moim kompie przed dostepem innych urzytkownikow komputera Link Zgłoś Obserwuj wątek
sototh Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 15:15 rb88 napisał: > prosze mi podac najlepsze programy ktore uchronia dane na moim kompie przed dos > tepem innych urzytkownikow komputera Na początek powinieneś się dokładnie określić. Po pierwsze, jakiego systemu operacyjnego używasz. Po drugie, jakie zabezpieczenia masz na myśli: zabezpieczanie poszczególnych plików (co może wynikać z tytułu newsa), całych partycji, całkowitego dostępu do komputera itp. Po trzecie, co oznacza "najlepszy"? Najskuteczniejszy? Najłatwiejszy w obsłudze? Najładniej wyglądający? Mający największe możliwości? ... Link Zgłoś
rb88 Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 15:23 najlepszy najskuteczniejszy do zabezepieczenia wstepu do katalow mam system xp Link Zgłoś
sototh Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 15:32 rb88 napisał: > najlepszy najskuteczniejszy > do zabezepieczenia wstepu do katalow > mam system xp Sądząc z Twojej odpowiedzi, być może wystarczy Ci najzwyklejsze ustawienie praw na katalogach. Zacznij od stworzenia odrębnego konta dla każdego użytkownika Twojego Windowsa. Możesz użytkowników połączyć też w grupy. Następnie ustaw odpowiednie prawa dostępu do istotnych dla Ciebie katalogów. Powinno Ci to wystarczyć. Pamiętaj o tym, by nie przypisywać niewłaściwym użytkownikom zbyt dużych uprawnień, bo wtedy cała operacja nie będzie miała sensu. Link Zgłoś
rb88 Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 15:57 ja wiem ze to mozna w windows zrobic uzytkownikow kilka i prawa poustawiac ale to jest chyba latwe do obejscia. Tak mi sie wydaje bo jezeli znajduje sie to w pakiecie windows to jest sporo programow ktore moga obejsc to ? Link Zgłoś
sototh Re: szyfrowanie danych 12.10.04, 16:38 W Windowsach opartych na technologii uniksowej (bodajże VMS?), czyli NT, 2000, XP, 2003, zarządzanie prawami jest zakorzenione w strukturze systemu. Jeśli system działa poprawnie i używany jest jak należy (np. poprzez unikanie korzystania z uprawnień administracyjnych do codziennych czynności), to bez obaw możesz używać praw dostępu do plików. Jeśli obejście tych mechanizmów byłoby łatwe, tym bardziej jakakolwiek nakładka na system nie dawałaby żadnej pewności. Link Zgłoś