Gość: czarodziejka IP: *.informel.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 11:36 Zastanawiam sie nad instalacja windows XP pro. Mam 128MB RAM i procesor celeron(R) 2.00GHz, dysk 30GB- Czy na takich parametrach sprzetowych bedzie on dobrze dzialac ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
m.gregor Re: wymagania sprzetowe windows xp 17.10.04, 11:39 Procesor ok, dysk tez, pamieci za malo. Microsoft podaje ze do w miare komfortowej pracy wymagane jest 256 MB. Link Zgłoś
user0001 Re: wymagania sprzetowe windows xp 17.10.04, 11:42 Powinno ruszyć, ale nie będzie działać dobrze, potrzebujesz więcej RAMu. Aby przyzwoicie działało potrzebujesz 256MB, aby śmigało przydałoby się 512MB Dysk wystarczy, pamiętaj aby podzielić go na partycje. Link Zgłoś
Gość: arek Re: wymagania sprzetowe windows xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 23:14 bez przesady. u mnie dziala ok, na PIII 500MHz i 128MB Link Zgłoś
user0001 Naprawdę działa aż tak dobrze? 17.10.04, 23:22 Z włączonym firewallem, antywirusem i IM w tle; i używając jakiejś bezpieczniejszej przeglądarki niż IE? Jak reaguje na włączenie jakiś dodatkowych aplikacji (office, lub klienta poczty)? Link Zgłoś
Gość: ass Re: wymagania sprzetowe windows xp IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.04, 23:24 Kiedys instalowalem nawet na 200MHz / 64RAM,chodzilo. W internecie do czytania gazet,wystarczy. Do obrobki filmow lub zdjec potrzebujesz wiecej RAM-u. Link Zgłoś
Gość: Yarkos Re: wymagania sprzetowe windows xp IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 18.10.04, 02:17 Ciekawe po co ma dzielić dysk. Dzielenie nie jest konieczne. Link Zgłoś
user0001 Re: wymagania sprzetowe windows xp 18.10.04, 08:52 Konieczne nie jest, ale bardzo ułatwia późniejsze wychodzenie z problemów. Zwłaszcza gdy okazuje się, że najszybszą metodą jest reinstalacja systemu. Link Zgłoś
forum0wicz Re: wymagania sprzetowe windows xp 18.10.04, 09:37 Gość portalu: czarodziejka napisał(a): > Zastanawiam sie nad instalacja windows XP pro. Mam 128MB RAM i procesor > celeron(R) 2.00GHz, dysk 30GB- Czy na takich parametrach sprzetowych bedzie > on dobrze dzialac ? Spokojnie - przy założeinu, że nie będziesz grać w najnowsze gry, ani obrabiać grafiki i video :), Oczywiście pod warunkiem ustawienia w opcjach (Prawym na Mój KOmputer -> Właściwości -> Zawansowane -> Wydajność. Tu w ustawieniach dostosuj system pod kątem najlepszej wydajności - jest takie pole do zaznaczenia). XP wtedy będzie wyglądał jak Windows98, ale oczywiście zachowa całkowitą swoją funkcjonalność. Te wodotryski wizualne pożerają mnóstwo pamięci. W domu mam Athlona 1,47GHz ze 128MB ustawionego pod kątem maks. wydajności, a w pracy Celerona 2GHz z 256MB z pełnią bajerów graficznych i różnica w pracy nie jest duża. Mam "w tle" antywira, firewall i przez 90% czasu aktywne połączenie internetowe i często winampa. Do tego poczta(OE)***, www(IE), czasami cos podłubię w offisie i naprawdę nie jest źle. Co do dysku, przychylę się do sugestii, żeby podzielić go na dwie partycje. ***) - co do poczty w Outlook Express istotna kwestia to dzielenie sobie folderów na mniejsze, bo jak przy włączonym antywirusie i tych 128 MB pamięci wejdziesz do jednofolderowej "Skrzynki odbiorczej", a nie daj Boże masz dużo wiadomości, to spokojnie zdążysz pójść do kuchni, zrobić herbatkę i wróćić ;) Pzdrw Oczywiście zapominamy o nowych grach :) Link Zgłoś