Dodaj do ulubionych

laptop w USa-czy warto

23.04.02, 15:00
Hej!

Kompletnie sie nie znam na kupowaniu komputerow, a jestem bardzo
zainteresowana laptopami. Czy jest sens w kupowaniu uzywanego i to jeszcze w
USA? Za 6 tygodni wracam do Polski, wiec nie wiem, jakies sa przepisy celne,
tj. czy mozna go tak po prostu wwiezc do kraju. Pomocy, please!
Obserwuj wątek
    • Gość: robas Re: laptop w USa-czy warto IP: *.asapsoftware.com 23.04.02, 16:44
      youstynus napisał(a):

> Hej!
      >
      > Kompletnie sie nie znam na kupowaniu komputerow, a jestem bardzo
      > zainteresowana laptopami. Czy jest sens w kupowaniu uzywanego i to jeszcze w
      > USA? Za 6 tygodni wracam do Polski, wiec nie wiem, jakies sa przepisy celne,
      > tj. czy mozna go tak po prostu wwiezc do kraju. Pomocy, please!

Mozna wwiezc, nikt nie pyta. Ale jesli go zglosisz do odprawy, to na pewno
      podlega jakiejs oplacie celnej. Przyjezdzalem do Polski z laptopem kilkakrotnie,
      nikt mnie o nic nie pytal. Co prawda, byl to moj laptop, ktory zabieralem z
      powrotem, ale to chyba nie ma znaczenia. Jest to jednak Twoje ryzyko: jesli
      zglosisz, to na pewno zaplacisz, jesli nie, to pewnie sie uda.
      To, ze laptop jest z USA nie ma zadnego znaczenia, wiekszosc firm (Dell, Toshiba,
      IBM, HP) dolacza zasilacze, ktore pracuja ze 110 i 220v. Musisz tylko zmienic
      wtycznke (albo caly kabel).
    • youstynus Re: laptop w USa-czy warto 23.04.02, 17:43
      dzieki, ale czy warto kupic UZYWANEGO?
      • Gość: robas Re: laptop w USa-czy warto IP: *.asapsoftware.com 23.04.02, 22:56
        youstynus napisał(a):

> dzieki, ale czy warto kupic UZYWANEGO?

Na to juz rzeczywiscie trudno odpowiedziec, warto, jesli uwazasz, ze cena jest
        atrakcyjna, a sprzet w dobrym stanie.
        Jesli nie musisz uzywac laptopa, to lepiej uzyj desktop - naprawa jakiegokolwiek
        laptopa jest kilkukrotnie drozsza, czesto zas nawet niemozliwa w praktyce.
    • Gość: tuptuś Re: laptop w USa-czy warto IP: *.tele2.pl 25.04.02, 02:22
      > Kompletnie sie nie znam na kupowaniu komputerow, a jestem bardzo
      > zainteresowana laptopami. Czy jest sens w kupowaniu uzywanego i to jeszcze w
      > USA? Za 6 tygodni wracam do Polski, wiec nie wiem, jakies sa przepisy celne,
      > tj. czy mozna go tak po prostu wwiezc do kraju. Pomocy, please!
      Nie wiem jak jest z używanymi laptopami, ale wiem, że nowe bardzo opłaca się
      kupić. W Polsce w sklepach obowiązuje przelicznik 8-10 zł za każdego dolara
      wydanego na takiego samego laptopa w USA. Rok temu sprowadziłem sobie nowego
      Vaio. Jeszcze dziś sklepowa cena laptopów o podobnej konfiguracji przewyższa o
      500-1000 zł to co zapłaciłem w USA.
      Jak chcesz sprawdzić ceny używanego sprzętu w Polsce to zerknij na
      www.allegro.pl Zobaczysz czy warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka