Dodaj do ulubionych

multimedia

11.03.04, 21:18
to jeszcze raz ja...
ponieważ w Fedorze było cienko z multimediami, a dla mnie za trudne jeszcze
jest instalowanie kolejnych programów (dla mp3, dvd itp.) - poszłam za
sugestią kolegi - zainstalowaliśmy na kompie Aurox9.2 (jak to tera trudno
zdobyć!) - bo tam multimedia miały byc "bezproblemowe".
niestety - uruchomienie dvd-mplayer'a przekracza moją wyobraźnię, a zgranie
z płytki cd "Bema pamięci rapsodu" Niemena - niemożliwość. Przy vcd (dziś
kupiłam sobie Annę Kareninę z "Przyjaciółki") - ani xine, ani mplayer nie
odpalają!
czy to jest aż takie trudne, czy ja jestem aż tak głupia (i kolega też!!!!)
pomocy! (albo wybijcie mi Linuxa z głowy!)
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: multimedia 11.03.04, 22:35
      Po pierwsze - wiele płytek DVD/VCD z gazet nie chodzi nawet na stacjonarnych
      odtwarzaczach
      Po drugie - chciałaś zgrać do mp3/ogg czy do wav? W "dźwiek i video/wiecej
      nrzędzi..." jest Grip, zgrywa, koduje i jest prosty.
      Sprawdź działanie MPlayera na sprawdzonych płytach i napisz, czy pokazuje jakieś
      błedy, czy poprostu nie możesz odpalic.
      • enete Re: multimedia 11.03.04, 23:04
        trochę trwało, ale sprawdzałam Annę Kareninę na Windowsie u sąsiada - gra! zero
        problemów - wkłada się płytke, uruchamia sie automatycznie (az mnie ścisnęło:
        wydać te 4 i pół stówki - których nie mam - na XP?)

Grip niestety nie widzi płyty z muzyką, choć program w Auroksie nazwany
        "Odtwarzacz CD" - uruchamia mi cd-ek Niemena automatycznie (sama płyta startuje
        i odtwarza się po włożeniu) - i gra!

dodam, że mam zwykły cdrom, nagrywarkę i (od 2 dni) odtwarzacz dvd; Anna
        Karenina na żadnym się nie uruchamia; mplayer nie widzi płyty, podobnie xine -
        do któregokolwiek napędu bym nie włożyła.
        w mplayerze wyświetla mi się komunikat "nie otwarto nośnika" - ale przyciskam
        różne opcje - nic, jak to "otworzyć"?
        w xine otwieram "gui", naciskam VCD - i też nic!
        ?????????????????????????????????????????????????
        • enete Re: multimedia 11.03.04, 23:10
          pardon, jeszcze jedno:
          jak wkładam Anne Karenine do ktoregokolwiek cdromu, to na pulpicie pojawia sie
          ikonka z płytką i podpis "Anna Karenina" - więc niby płyta jest "widziana" - ale
          co z tego...
          • enete Re: multimedia 15.03.04, 23:45
            więc tak:
            w xine dvd chodzi bezproblemowo - natomiast kompletnie nie reaguje na VCD.
            ktos wie, co to może być?
            • kell99 Re: multimedia 15.03.04, 23:53
              uruchom z konsoli i jezeli pojawia sie jakies komunikaty o bledach to je tutaj
              wklej.
              • enete Re: multimedia 16.03.04, 00:35
                Odtwarzam vcd:/mnt/cdrom1.
                Nie znaleziono pliku 'vcd:/mnt/cdrom1'
                Failed to open vcd:/mnt/cdrom1

Wychodzę...(Koniec pliku)

to końcówka tego, co wyświetla się w terminalu - bo wyświetla się b.duzo.
                (próbowała oczywiście wszystkie cdromy (tzn. mam jeszcze nagrywarke i odtwarzacz
                dvd). bez efektu.
                wszystko mnie to zniechęca, czuję się bezradna: żeby trzy wieczory walczyć z
                jednym filmem na linuksie!
                • koktajl_molotowa Re: multimedia 16.03.04, 01:03
                  pierwsza sprawa: VCD, tak jak AudioCD nie montujesz
                  druga sprawa: problem leży zapewne w budowie VCD, 1. ścieżka zapisana z małą
                  gęstością (tu jest program odtwarzający) i właściwa, z filmem. Spróbuj tak jak
                  w MPlayerze. Dla przypomnienia, w konsoli wpisać trzeba "mplayer vcd://2".
                • kell99 Re: multimedia 16.03.04, 01:14
                  z ciekawosci zainstalowalem xine. jako dysk znalazlem zemste dokladana do
                  jakiejs gazety. xine 0.9.23 z debiana nie potrafi odtowrzyc tego dysku, mimo, ze
                  radzi sobie doskonale z anglojezycznymi vcd. totem podaje, ze mimo ze ma
                  zainstalowana wtyczke nie potrafi odtworzyc tego formatu vcd. dalej probuje
                  mplayer. mplayer nie radzi sobie z menu, wyglada na to, ze format menu jest
                  zupelnie pochrzaniony. dopiero mplayer -vo sdl vcd://2 ruszylo film (0 i 1 to
                  wlasnie to rabniete menu).
                  wyglada na to, ze film jest nagrany w zlym formacie

wlasnie dalem jeszcze jedna szanse xine i dziala. na listwie pojawia sie
                  przycisk vcd0 ktora bez problemu odtwarza ten film.
                  wyjscie jest takie, film musi byc rabniety (dziwny format), albo xine dodane do
                  auroxa ma jakis blad konfiguracji.

www.cs.yorku.ca/~cs993373/xine.jpeg
                  powodzenia
                  • enete Re: multimedia 16.03.04, 01:37
                    koktajl_molotowa:
                    dałam w konsoli komendy właśnie takie: "mplayer vcd://2" (pamiętam z niedzieli
                    czy soboty z forum) - na xine nie próbowałam z konsoli tego filmu odpalić...

kell99: ten film ("Anna Karenina") bez najmniejszego problemu chodzi w windows -
                    wiec nie wiem, czy zasadne byłoby mówic o "złym formacie"...

nie wiem, nie wiem, nie wiem - ide spać.
                    dzieki za pomoc!
                    • kell99 Re: multimedia 16.03.04, 01:50
                      z dolaczonej do niego odgrywarki? wiec co za problem, po co sie meczyc, ogladaj
                      w windows;) mi tam dziala
                      • enete Re: multimedia 16.03.04, 21:02
                        ale windowsa ma moja koleżanka, ja mam linuxa!
                        • kell99 Re: multimedia 16.03.04, 23:11
                          wybacz. nie potrafie rozwiazac twojego problemu. winisz linuksa, a ja nie jestem
                          przekonany czyja to wina. vcd normalnie dzialaja innym, wiec to chyba nie do
                          konca linuks. jezeli chcesz sie przekonac jak z tym jest, mozesz sprowac uzyc
                          knoppixa ktory ma mplayer i xine (tak przynajmniej pamietam). niestety nie mam
                          dostepu do tego cd akurat. moze byc tak, ze cd jest zablokowane, by mozna bylo
                          ogladac tylko z dolaczonego programu (by np byc zmuszony do obejrzenia reklam
                          itd), a powod moze byc calkiem inny. jednak zanim zaczalbym winic system
                          operacyjny wolalbym przekonac sie czy problem nie jest gdzie indziej.
                          pozdrawiam
                          • enete Re: multimedia 19.03.04, 21:39
                            wracam do sprawy, bo mnie dręczy.
                            sprawdziłam jeszcze trzy filmy VCD, m.in Amelię i Fortepian - oba sprawdzone, bo
                            chodzą w windowsie i na stacjonarnym odtwarzaczu dvd (takim z opcją VCD) - w
                            Auroksie cisza. filmy wywala na pulpit (tzn. ikonkę) - ale ani w mplayerze, ani
                            w xine nie można nic obejrzeć.
                            jesli ktoś cos wie - może mógłby pomóc?!
                            jak odtworzyć VCD w Linuksie?
                            • kell99 Re: multimedia 19.03.04, 22:35
                              enete napisał:

> jesli ktoś cos wie - może mógłby pomóc?!
                              > jak odtworzyć VCD w Linuksie?

bylo juz nie raz:
                              mplayer vcd://2
                              albo inny numer. musisz tez podac z ktorego napedu cd bedziesz odczytywac film
                              skoro masz 2. prosciej juz nie mozna.
                              jezeli nie dziala, masz cos pochrzanione z systemem.
                              • enete Re: multimedia 19.03.04, 23:17
                                poszłam za Twoją rada. oto co mi wywaliło w konsoli:

Odtwarzam vcd://2.
                                Nie znaleziono urządzenia CD-ROM '/dev/cdrom'
                                Failed to open vcd://2

na pulpicie po włożeniu płytki z filmem pokazała sie ikonka z tytułem,
                                płyty audio z tego cdromu są normalnie odtwarzane

w kładam ten film do odtwarzacza dvd (w kompie), który fil dvd startuje
                                samoistnie, tak że od razu go oglądam - oto co wydaniu komendy, o którą
                                podyktowałeś wywaliło mi na koniec w konsoli:

"It seems there is no Xvideo support for your video card available.
                                Run 'xvinfo' to verify its Xv support and read DOCS/HTML/en/devices.html#xv!
                                See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers. Try -vo x11
                                Błąd przy otwieraniu/inicjalizacji wybranego urządzenia video (-vo)."

po wejściu w xvinfo:
                                X-Video Extension version 2.2
                                screen #0
                                no adaptors present

po wejściu w "mplayer -vo help - długa lista "dostępnych sterowników video"

co można z tym zrobić?
                                (jeszcze jutro sprawdzę na Mandrake 9.2, bo okazuje się, że jeden z kolegów tym
                                się bawi)

• kell99 Re: multimedia 19.03.04, 23:21
                                  enete napisał:

> Odtwarzam vcd://2.
                                  > Nie znaleziono urządzenia CD-ROM '/dev/cdrom'
                                  > Failed to open vcd://2

super. to juz trop. nie masz w systemie zdefiniowanego linku do cdromu (powinien
                                  byc podczas instalacji). teraz wiesz z ktorego najczesciej korzystasz i jakie on
                                  ma oznaczenie (primary slave to hdb, secondary master to hdc ..)
                                  gdy juz sie dowiesz co i jak to jako root wpisz
                                  ln -s /dev/hdX /dev/cdrom
                                  gdzie X to b, c, d zaleznie od tego jak masz cdrom (sprawdz np w biosie).
                                  powinno pojsc. mplayer po prostu nie wie skad ma odczytywac vcd i tyle.
                                  powodzenia daj znac.
                                  • hanatol Re: multimedia 19.03.04, 23:37
                                    Odpalam:
                                    $mplayer vcd://2

Odtwarzam vcd://2.
                                    Nie znaleziono urządzenia CD-ROM '/dev/cdrom'

Mam /dev/cdrom - to wiem na pewno.
                                    Więc ładuję moduł:

#modprobe cdrom

i próbuję jeszcze raz:

$mplayer vcd://2

Playing vcd://2.
                                    track 01: adr=1 ctrl=4 format=2 00:02:00 mode: 0
                                    ioctl dif1: Zły argument
                                    Error selecting VCD track. (seek)

To pewnie dlatego, że włożyłem zwykłą płytkę.
                                    No, nie mam akurat vcd na podorędziu ;)

Powinno grać.
                                    • hanatol Re: multimedia 19.03.04, 23:40
                                      Ale ja mam zwykłe cd.
                                      NIe wiem jaki moduł sie ładuje dla dvd.
                                      • enete Re: multimedia 20.03.04, 00:20
                                        qurcze...
                                        w biosie sprawdziłam: moj dvd-rom jest PrimarySlave, ponieważ on jest
                                        identyfikowany jako cd-rom3 (mam jeszcze zwykły odtwarzacz i nagrywarkę - dvd
                                        był dodany na końcu), więc wpisałam tę linijke, o której kellu pisałeś (ln -s...):
                                        ln -s /dev/hdb/dev/cdrom
                                        ln: `./cdrom': Plik istnieje
                                        wpisuję na to: mplayer vcd://3

...wyświetla się wiele linijek, na końcu:

vo: X11 running at 800x600 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)
                                        Disabling DPMS
                                        It seems there is no Xvideo support for your video card available.
                                        Run 'xvinfo' to verify its Xv support and read DOCS/HTML/en/devices.html#xv!
                                        See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers. Try -vo x11
                                        Błąd przy otwieraniu/inicjalizacji wybranego urządzenia video (-vo).

metodą hanatola też próbowałam - i też nic.
                                        wpisywałam tez analogiczne komendy do "xine" (xine vcd://3) - bez efektu...
                                        • kell99 Re: multimedia 20.03.04, 00:54
                                          ln -s /dev/hdb /dev/cdrom ?
                                          dodaj tez ln -s /dev/hdb /dev/dvd przyda sie:)

ps, sproboj zamiast X11 dac mplayerowi inne urzadzenie (problem z karta graficzna?)

mplayer -vo sdl vcd://2
                                          mplayer -vo x11 vcd://2
                                          • enete Re: multimedia 20.03.04, 01:24
                                            HURA!!!!!!!!!!
                                            KELL - JESTEŚ ZŁOTY!
                                            TO GRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

funkcjonują obie opcje, ale ta pierwsza lepiej (obraz idealny - w tej drugiej
                                            trochę nieostry)
                                            powiedz mi, czy zawsze tak to mam otwierać, czy to jest juz zapisane "raz na
                                            zawsze" (chodzi o tę wstawkę "-vo x11")

ale to mi powiedz jutro - teraz już śpij, bo mam cholerne wyrzuty sumienia!
                                            DZIĘKUJĘ, BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ!
                                            • enete Re: multimedia 20.03.04, 01:49
                                              enete napisał:
                                              POMYLIŁAM SIĘ:

"funkcjonują obie opcje, ale ta pierwsza lepiej (obraz idealny - w tej drugiej
                                              trochę nieostry)"

DRUGA OPCJA JEST OCZYWIŚCIE LEPSZA (x11) - sorry!
                                            • kell99 Re: multimedia 20.03.04, 02:18
                                              hmm, to zalezy od karty graficznej, u mnie lepiej dziala z sdl
                                              mozesz wpisac do basha by mplayer -vo x11 bylo standardowe. potem tobie napisze
                                              co i jak dokladnie wpisac.
                                              ps. poszperam tez w opcjach xine jak ustawic x11, moze wtedy tez ruszy
                                              pozdrawiam
                                        • hanatol Re: multimedia 20.03.04, 01:22
                                          A jak zrobisz tak:
                                          $mplayer -vo sdl:X11 vcd://2
                                          albo (napisali żeby tego unikać, bo powolne):
                                          $mplayer -vo x11 vcd://2
                                          to co sie stanie ?

W ostateczności możesz przeczytac instrukcję. U mnie:
                                          /usr/share/doc/mplayer-1.0/pl/devices.html

Ja dowiedziałem się właśnie, że moja karta powinna działać z driverem xv.
                                          (Działała juz wczesniej, ale bez podstaw teoretycznych).
                                          • enete Re: multimedia 20.03.04, 01:27
                                            dziękuję Ci tez Hanatolu - jak zauważyłes minutke wcześniej dałam znac, że TO GRA!
                                            Bardzo Wam dziękuję, że poświęciliście mi tyle czasu!!!!!!!!
                                            Dzięki! Dobranoc!
                                            (w końcu sobie obejrze Annę Kareninę we własnym domu...)
                                            • hanatol Re: multimedia 20.03.04, 02:21
                                              Zaczytałem się, że nie zauważyłem :)
                                              Teraz wstaw linię:
                                              vo=sdl
                                              do pliku ~/.mplayer/config żeby nie wpisywać za każdym razem.
                                              • kell99 Re: multimedia 20.03.04, 03:35
                                                oo;) ja chailem zaproponowac dopisanie do .bashrc

alias mplayer='mplayer $LS_OPTIONS -vo x11'

ale twoj sposob wydaje sie prostszy;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka