Dodaj do ulubionych

Zwurdzenie drukarki

21.08.24, 10:07
Drukarka HP Smart Tank 516, ożeniona z laptopem Toshiba Satellite (więzy WiFi) działała dobrze, lecz po dłuższej przerwie bezczynności zwurdziła się i nie może złapać sieci (pulsująca niebieska mikrodioda).
Po informacjach z komputera, że:
Usługa buforu wydruku nie jest uruchomiona
Usługa buforu wydruku nie jest uruchamiana automatycznie
szukałem rozwiązania w Internecie, ale kroki jakie podają nie mają takich odpowiedników w moich opcjach w "Wyszukaj".
Czy da się nakłonić drukarkę jakimś sposobem do pracy? Jest na gwarancji.

Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Zwurdzenie drukarki 21.08.24, 13:01
      al.1 napisał:
      > Czy da się nakłonić drukarkę jakimś sposobem do pracy?

No cóż - jeśli wszystkie inne metody zawiodą sięgnij po instrukcję.
      Znajdziesz ją na stronie supportu HP:
      support.hp.com/pl-pl/product/details/hp-smart-tank-510-wireless-all-in-one-series/model/18695919
      Zapewne trzeba będzie ponownie skonfigurować sieć w drukarce.
      Jeśli korzystasz z domowej sieci WiFi z routerem sugeruję podłączyć do niej,
      alternatywnie możesz skonfigurować połączenie WiFi Direct z laptopem.

A w międzyczasie naciśnij przycisk WiFi i trzymając wciśnięty naciśnij przycisk Informacja.
      Powinno wydrukować stronę konfiguracji sieciowej.
      Jeśli to zrobi - podaj podstawowe parametry sieci.
      Sam przycisk Informacja wedle Podręcznika użytkownika również drukuje informacje.

> Jest na gwarancji.

Więc nawet jeśli się nie uda, bo coś się zepsuło, to i tak jesteś w dobrej sytuacji.
      • al.1 Re: Zwurdzenie drukarki Temat: Treść: 23.08.24, 00:41
        wariant_b napisał:

> Znajdziesz ją na stronie supportu HP:

Wiele instrukcji przec, łącznie z dostarczoną, papierowa

> Zapewne trzeba będzie ponownie skonfigurować sieć w drukarce.
        > Jeśli korzystasz z domowej sieci WiFi z routerem sugeruję podłączyć do niej,
        > alternatywnie możesz skonfigurować połączenie WiFi Direct z laptopem.
        >
        > A w międzyczasie naciśnij przycisk WiFi i trzymając wciśnięty naciśnij przycisk
        > Informacja.
        > Powinno wydrukować stronę konfiguracji sieciowej.
        > Jeśli to zrobi - podaj podstawowe parametry sieci.
        > Sam przycisk Informacja wedle Podręcznika użytkownika również drukuje informacj
        > e.
        >
        > > Jest na gwarancji.
        >
        > Więc nawet jeśli się nie uda, bo coś się zepsuło, to i tak jesteś w dobrej sytu
        > acji.
      • al.1 Re: Zwurdzenie drukarki 23.08.24, 10:50
        Przepraszam za „Odpowiedź”, której nie mogłem dokończyć, a która wysłała się niechcący (bez naciśnięcia "opublikuj"), bo nie byłem w stanie zapanować nad kursorem, a ekran mi się w niekontrolowany sposób zaczął zmniejszać i zwiększać. Nie mogłem też uzyskać litery "ć". Po podłączeniu myszki było jeszcze gorzej, kursor latał na wszystkie strony, treść odpowiedzi się powiększała i zmniejszała więc postanowiłem przerwać. Czy to zwiększony woltaż w sieci, czy zbyt długo chodzący komputer były sprawcami tych anomalii, nie mam pojęcia. Dziś jest OK.

wariant_b napisał:

> Znajdziesz ją na stronie supportu HP:
        Wszystkie dostępne instrukcje przejrzałem.

> Zapewne trzeba będzie ponownie skonfigurować sieć w drukarce.
        Zorientowałem się, że to niedawno wymieniony ruter może być przyczyną ignorowania WiFi przez drukarkę.

> Jeśli korzystasz z domowej sieci WiFi z routerem sugeruję podłączyć do niej,
        > alternatywnie możesz skonfigurować połączenie WiFi Direct z laptopem.

Drukarka ma tylko kabel do podłączona do kontaktu.

> A w międzyczasie naciśnij przycisk WiFi i trzymając wciśnięty naciśnij przycisk
        > Informacja.
        > Powinno wydrukować stronę konfiguracji sieciowej.
        > Jeśli to zrobi - podaj podstawowe parametry sieci.
        > Sam przycisk Informacja wedle Podręcznika użytkownika również drukuje informacje.

Zrobiłem to, ale niektóre instrukcje z drukarki nie działają. Przykłady:
        - -
        „For instructions on how to connect to the printer using WiFi Direct, press the information and Resume buttons at the same time.”
        - -
        „For instructions on how to connect the printer to wireless network, press and hold the information button for 3 seconds.
        To print additional network information and to solve any problems, press the Wireless button and the information button”
        - -
        „The printer email address is not available at this time. To get the email address, press the Information button and the Cancel button at the same time, and then follow the instructions on the page that is printed.”
        - -

Sprawa jeszcze nie pili ani nie pali, bo drukarka normalnie rozmnaża dokumenty. Problem tylko z przesyłem z komputera. Zgłoszę do Media Markt (ten „zachodni” HP, jest oczywiście produktem chińskim).

• wariant_b Re: Zwurdzenie drukarki 23.08.24, 12:39
          al.1 napisał:

> Przepraszam za „Odpowiedź”, której nie mogłem dokończyć...

Rozumiem, że po restarcie komputer przestał wariować, wszystko jest OK
          i nie mamy nowego problemu do rozwiązywania.
          Na szybko obstawiam, że mógł przyblokować się któryś z klawiszy Ctrl.

> Zrobiłem to, ale niektóre instrukcje z drukarki nie działają. Przykłady:
          > „For instructions on how to connect to the printer using WiFi Direct, press the
          > information and Resume buttons at the same time.”

Nie mam w zasięgu tego typu drukarki, ale jeśli instrukcja mówi, że jednoczesne naciśnięcie
          przycisków "Wznów" (drugi od lewej) i przycisku "Informacja" (po prawej, z literką i)
          ma coś wydrukować, a nie drukuje, to mamy podstawy, by kontaktować się z serwisem.

Mnie szczególnie interesuje to, co powinno się wydrukować po jednoczesnym
          wciśnięciu przycisków WiFi i Informacja.

> Sprawa jeszcze nie pili ani nie pali, bo drukarka normalnie rozmnaża dokumenty.

Niemniej trzeba jakoś tę drukarkę z laptopem połączyć.

Zacznij może od sprawdzenia wiedzy komputera:
          w Ustawieniach Windows w grupie UrządzeniaDrukarki i skanery.
          powinna więc być wykazana dotychczasowa konfiguracja drukarki.
          Znajdź swoją drukarkę, kliknij, wejdź w Zarządzaj i we Właściwości drukarki.
          Tu w zakładce Porty powinien być adres sieciowy IP i numer portu drukarki.
          Dla świętego spokoju Uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów.
          Na bezczelnego można jeszcze wybrać + Dodaj drukarkę lub skaner (góra strony),
          bo własny sposób instalacji drukarek HP przez Microsoft rozwiąże problem.

(jeśli na wydruku konfiguracji WiFi jest ta sama sieć (trzy pierwsze człony numeru IP)
          a różny ostatni człon, to tymczasowo wystarczy poprawka w ustawieniach portu).

Jeśli nie można skutecznie poprawić ustawień w Windows, będziesz musiał
          spróbować oprogramowania od HP i przypuszczalnie zresetować drukarkę do ustawień
          fabrycznych, gdyż instrukcja mówi, że połączenie Direct jest możliwe do skonfigurowania
          tylko przez dwie godziny czasu od pierwszego uruchomienia (lub resetu) drukarki.

Przy okazji rozejrzyj się za kablem USB (zapewne USB 2.0 typ B) - może się kiedyś przydać.
          • al.1 Re: Zwurdzenie drukarki 26.08.24, 19:40
            Dzięki za instrukcje. Niestety one nie pokrywają z sugerowanymi przez laptop. Vide zrzut. Ale sryt tam. Myślę, że w obliczu niepowodzeń, najlepszym lekarstwem byłoby odinstalowanie drukarki, po czym ponowne jej zainstalowaniej. Czy to grozi jakimiś niepożądanymi skutkami?
            • wariant_b Re: Zwurdzenie drukarki 26.08.24, 22:50
              al.1 napisał:

> Niestety one nie pokrywają z sugerowanymi przez laptop. Vide zrzut.

Faktycznie, drukarka nie jest zainstalowana na standardowym porcie TCP/IP
              a przez WSD. Jeśli instalator da ci wybór, raczej unikaj WSD. Wiesz już dlaczego.

> Myślę, że w obliczu niepowodzeń, najlepszym lekarstwem byłoby odinstalowanie drukarki,
              > po czym ponowne jej zainstalowaniej. Czy to grozi jakimiś niepożądanymi skutkami?

Można próbować, np. taką procedurę naprawczą:
              support.hp.com/pl-pl/document/ish_2829999-2548666-16
              ale zapewne usunięcie drukarki i ponowna instalacja będzie prostsze i mniej stresująca.
              Niepożądanym skutkiem może być niepowodzenie instalacji w razie pominięcia jakichś
              czynności na drukarce, ale ponieważ i tak nie ma z nią połączenia, więc to mało istotne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka