Dodaj do ulubionych

Wykluczeni technologiczne

13.10.24, 17:20
Ile macie takich osób które nie radzą sobie z nowoczesną technologią?. Za nic nie zainstalują drukarki, kamerki przy drzwiach. Mają problemy z ogarnięciem aplikacji w telewizorze, w aplikacjach bankowych, sklepowych bladza jak dziecko we mgle. Pomogłam właśnie jednej takiej osobie i myślę że to jednak JEST problem i będzie się szybko pogłębiał.
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 17:24
      Ja chyba do nich należę 🤣
      • nick_z_desperacji2 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 17:46
        Ja chyba też big_grin Nie mam kamerki przy drzwiach (po co?), nie ogarniam aplikacji w tv, bo nie mam tv, z internetu w telefonie korzystam jak nie mam dostępu do komputera, ale nie wyobrażam sobie, że telefon miałby mi go zastąpić. Jestem wykluczona głównie w tych aspektach, w których nie czuję potrzeby wkluczenia, typu tiktok, bardziej zaawansowane funkcje sm czy asystent androida.
      • hanusinamama Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 21:41
        NO ja widać też. Nie mam kamerki przy drzwiach i nie chcę aby mi suellen pomagała w tej sprawie
    • apallosa Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 17:26
      Owszem, mój ojciec i moja ciocia - obydwoje już po 80- tce. Za Chiny ludowe nie ogarniają internetu, bankowość internetowa to czarna magia - dzieci i wnuki pomagają.
      Ja sama czasami się mylę tez- ale to ludzka rzecz.
      Co najciekawsze - to mój ojciec jest bardzo ,,techniczny" , z tych co to z pralki zrobią lodówkę, a z rowera helikopter 😱, a co do diabelskiego wynalazku typu internet - to nic.
      Obsługi What's uppa chyba się dwa miesiące uczył.
    • turbinkamalinka Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 17:37
      Częściowo ja do takich należę. O ile z kompem sobie radzę i nie ma problemu tak te wszystkie aplikacje omijm szerokim łukiem. Pewnie jakbym musiała to bym sobie poradziła. Ale telefon nadal dla mnie służy do dzwonienia nie zapalania światła
      • mava12 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:14
        podobnie mam ja, żadnych aplikacji.
        Korzystam z tego, co jest mi przydatne, aplikacje do nich nie należą.
        Z komputera korzystam (jak widać), tablet mam, ba, nawet kamerkę w drzwiach (zamiast wizjera, rejestruje kto dobijał się do mnie), drukarke połączoną z komputerem mam.
        Natomiast wszelakie aplikacje omijam szerokim łukiem. Dopóki moge bo jak bez aplikacji nie bedę mogła otworzyć sedesu, żeby tam się wypróżnić, to pewnie zostanę zmuszona do zainstalowania.
        Aplikacje to nie tylko "aplikacje", to mnóstwo syfu, który trafia, przy okazji, na telefon.
        • hosta_73 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:26
          Aplikacje to nie tylko "aplikacje", to mnóstwo syfu, który trafia, przy okazji, na telefon.

A nie wystarczy dobry antywirus i rozsądne udzielanie zezwoleń na dostęp?
          • mava12 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:53
            mój mąż ma podobne podejście co ja (pracuje w IT) ale został prze firme zmuszony (bo długo się wzbraniał) do odpowiedniego telefonu służbowego, z służbowymi aplikacjami (w konsekwecji nie tylko).
            Ma "dobry antywirus" (ma hopla w tym względzie i cały sprzęt domowy ma odpowiednie programy) a i tak spedza dużo czasu na usuwaniu zbednych aplikacji i tego całego syfu, który tam trafia. I wysłuchuję co tydzień, jak klnie przy tym telefonie służbowym.
    • bywalec.hoteli Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 17:48
      Podejrzewam że nie aż tak dużo
    • alicia033 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 17:58
      Znam osoby, które nie radzą sobie same np. z konfiguracją nowego telefonu czy telewizora. Ale najczęściej stoi za tym zwyczajne, zdrowewink lenistwosmile, czyli "zrób to za mnie, bo mnie się nie chce", a nie dlatego, że owe osoby faktycznie nie są w stanie tego ogarnąć, bo nowinki w zakresie, który je inetersuje ogarniają bez żadnego problemu.
      • anka_one_and_only Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 18:32
        Taaaak i wpadają w panikę na widok każdego komunikatu zamiast go przeczytać. To jest typ człowieka, którym nigdy nie chce się stać.
      • karyna-z-radzymina Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:48
        To 100% mnie!
    • bertie Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 18:13
      Moja mama nauczyła się odbierać smsy w tym roku. Choć komórkę ma już z dekadę...
      Znam sporo osób, które jak mają domownika, który się zna na technologii to wszystko co jest bardziej skomplikowane zostawiają tej jednej osobie. Sama się czasem na tym łapie, bo mąż pracuje w IT więc zdarzało mi się zlecać mu wybranie aplikacji i przetestowanie, bo u niego zajmie 3x mniej czasu niż mi
    • clio_yaga Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 18:32
      Moja mama nie ma smartfona, zwykły telefon z klawiaturą, płaci na poczcie, spawy załatwia w banku stacjonarnie. Ale za to kalendarz prowadzi tylko w telefonie, wszystkie wizyty u lekarza, jakieś terminy ma zapisane tylko w telefonie. Ma 73 lata.
      Moja przyjaciółka w moim wieku, nie ogarnia w ogóle internetu, tylko FB i konto bankowe, wszelkie zakupy przez net załatwiają jej znajomi w tym ja, albo córka która robić tego nie chce. I to chyba by było na tyle. Reszta cywilizowana.
      Pewnych rzeczy ja tez nie ogarniam, ale nie dlatego że nie potrafię, tylko zwyczajnie szkoda mi na to czasu albo nie jestem zainteresowana, np.tv którego nie oglądam, mam w tycie jak się to programuje.
    • mallard Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 18:38
      sueellen napisała:

> w aplikacjach bankowych, sklepowych bladza jak dziecko we mgle.

Bladza powiadasz...
    • melikles Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 19:13
      A po co kamera przy drzwiach?
      • sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 20:11
        melikles napisał(a):

> A po co kamera przy drzwiach?
        >

Wszyscy moi sąsiedzi mają kamery. Ja mam 3. Gdybyś mieszkał samotnie w domu wolnostojacym na wygwizdowie pod lasem też byś zabezpieczył i chciał wiedzieć jakie licho wydaje dziwne dźwięki wokół domu.
        • hanusinamama Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 21:42
          Nie mieszkasz samotnie. PO co ci aż 3?
          • bieda_tubka Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:21
            widocznie w UK aż tak niebezpiecznie
        • tanebo001 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 21:43
          Tak mi się skojarzyło

• pepsi.only Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 19:22
      Nie mam takich zupełnie wykluczonych,
      osoba (-80) obsługuje smartfona, FB i Insta, a jej partner (80), wie, że nie wie, i wie czego nie wie, i nie ma problemu z poproszeniem nas o pomoc w razie czego.
    • stara-a-naiwna Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 19:58
      mam taką koleżankę koło "40"
      zawsze o sobie myślę jako bierny użytkownik i niskie umiejętności
      ale przy niej jestem geniuszem informatyczno-technicznym

koleżanka miała kupić panel / front do zmywarki - i mówi mi że NIE MA i facet od remontów jej dorabiał z płyty i jakichś wykończeń aluminiowych. Pytam: No ale jak nie ma - a na allegro? - no nie ma (!)
      I tak jest z wieloma rzeczami - dodatkowo ona ma swoją mądrość i ma na nią monopol na wiedzę.

Lubię ją ale czasami jest bardzo trudna.

Drukarki sama nie zainstaluje, mało tego nie obsługuje worda (o exelu nie wspominajac), nie wiem czy potrafi napisać @
      ma bankowość mobilną, obsługuje facebooka, wacapa i strony internetowe informacyjne, youtuba i pewnie inne społecznościowe).

Generalnie ona często nie widzi swojego nie umiem, ale jest właśnie - nie da się.

• sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 22:59
        Czasem mnie zastanawia jak taka 40 latka ogarnie rzeczywistość za 10-20 lat..
      • simply_z Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:48
        Wacapa 🤣🤣🤣
        • clio_yaga Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 15:58
          simply_z napisała:

> Wacapa 🤣🤣🤣
          >
          Na laptoku pewnie 😆
        • shule_aroon Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 17:03
          No są tacy nienachalni co mówią "wacap" albo "łocap". Pewnie wymowa oryginalna tejże znajomej. big_grin
          • bieda_tubka Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:24
            też mówię łocap, a jak się mówi?
            • simply_z Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:40
              Uotzapp.
              • bieda_tubka Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 12:07
                lol i tak mówisz, jak napisałaś? przez podwójne "p"? i wymawiasz U-O a nie "ło"?

dictionary.cambridge.org/pl/pronunciation/english/whatsapp#google_vignette

ja tu słyszę jednak "łocAp" a nie "uoTZaPP"
    • rosie Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 20:07
      Ja sama uważam się za wykluczoną technologicznie. Niby coś ogarniam ale to wciąż jest za mało. Nie mam profilu zaufanego, nie mam profilu pacjenta. Nie korzystam z epuapu, używam karty i bankowości internetowej ale tylko na kompie, nie mam aplikacji w telefonie i blika. Do urzędu muszę iść osobiście Nie lubię nowości, barierą było korzystanie z ekranu do zamówienia w maku albo zrobienie sobie samemu kawy na stacji benzynowej (chociaż wystarczyło podstawić kubek i nacisnąć jeden przycisk). Nie mam aplikacji rosmana i innych sklepów (poza biedronką). I jak już coś zrobię pierwszy raz, to potem jest łatwo ale problemem jest przełamać się i zrobić coś inaczej niż zwykle.
      • pavia Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 07:40
        Do urzędów też chodzę osobiście. Jestem chyba ostatnią osobą z mojego otoczenia, która rozlicza Piły na papierowych formularzach wydawanych w US. 😁
        • starczy_tego Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 08:29
          Zazdroszczę wolnego czasu który możesz przeznaczyć na wizyty w urzędach wink a po co rozliczasz PIT w papierze? Nie znam nikogo kto tak robi
    • marianna211272 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 20:21
      jestem wstanie nauczyc sie wszystkiego jesli tylko widze w tym pozytek i mi zalezy .Gdy mnie nie interesuje dostaje zacmienia .
    • szafireczek Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 20:22
      Myślę, że nie należy rzucać wielkich słów i klasyfikować niektórych ludzi, jako nieudaczników ("problemy z ogarnięciem", czy "błądzą") - bo to jest słownictwo wykluczające - ze sklepu, banku można skorzystać fizycznie - nie ma obowiązku korzystania z technologii - poza tym wiele usług, to kwestia portfela, zżytej rodziny i przyjaciół - od wieków wymiana przysług wzmacnia interakcje i zdrowie psychiczne.
      • nick_z_desperacji2 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 15:11
        Ja się zastanawiam, dlaczego niekorzystanie np. z Exela, a nawet Worda to ma być dowód na wykluczenie. To takie same narzędzia pracy, jak tokarka czy spawarka. Ile biegłych w Exelu wąskich specjalistek potrafi dobrze spawać?
        • asia-loi Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 11:19
          nick_z_desperacji2 napisała:

> Ja się zastanawiam, dlaczego niekorzystanie np. z Exela, a nawet Worda to ma być dowód na wykluczenie.

Też się zastanawiam. Używa się tych programów, które są potrzebne w szole czy w pracy. Exela nie używałam nigdy, choć go miałam. Nie był mi do niczego potrzebny. Worda używałam trochę. Za to dużo używałam innych programów, bo w nich pracowałam.
    • profes79 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 21:14
      Ale on się nie będzie pogłębiał. Osoby starsze wymrą a młodsi są coraz sprawniejsi technologicznie.
      • hrasier_2 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 21:18
        profes79 napisał:

> Ale on się nie będzie pogłębiał. Osoby starsze wymrą a młodsi są coraz sprawnie
        > jsi technologicznie.
        >
        Serio tam myślisz? Załamka.
      • laluga Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 21:27
        Niekoniecznie. Młodzi spędzają dużo czasu w necie ale rzadko potrafią z niego efektywnie korzystać. Mieć e-legitymacje, mobywatela, epuap, itp.
      • tania.dorada Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 23:04
        Hahaha
    • trudneslowa Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 21:36
      Znam parę i każdy przypadek wynika z braku chęci albo motywacji. By musieli, toby się nauczyli.
    • tanebo001 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 21:45
      Na pewno nie ja. od kiedy sam podłączyłem kamery monitoringu bez serwisanta nawet stacja kosmiczna mi nie straszna...
    • ophelia78 Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 22:15
      Nie znam jednej osoby która by miała kamerę przy drzwiach...
    • cottonrose Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 22:54
      Takie pytanie mi sie nasunelo.
      Czy ematka uwaza za wykluczona technologicznie osobe, ktora
      1. Nie posluguje sie sprawnie poczta i kalendarzem w Outlooku
      2. Nie posluguje sie sprawnie Wordem i Excelem
      3. Nie jezdzi sprawnie samochodem
      4. Nie obsluguje apek "transportowych" kolej, taxi, linie lotnicze

Jestem ciekawa zdania ematki

• sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 13.10.24, 23:32

Jeśli ktoś nie jeździ samochodem i nie potrafi ogarnąć transportu publicznego no to kiepsko.

Aplikacje typu Word i Excel nie są większości ludziom potrzebne poza pracą. Outlook również. Kalendarz może być w Googlach , maile tez.

• advanced48 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 08:04
          Czy do korzystania z komunikacji publicznej konieczne są jakieś "apki"? Czy konieczne jest posiadanie i kierowanie samochodem? Zbyt dużo ludzi to robi, choć nie powinni. Kalendarz kupuje co rok - papierowy.
          • profes79 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 08:41
            Konieczne - nie. Przydatne - tak. No chyba że ktoś lubi stać godzinę w kolejce na dworcu zamiast kupić bilet online na przykład.
            • advanced48 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 08:48
              Ci, którzy stoją w godzinnej kolejce to grupa wykluczonych? Jest ich więc całkiem dużo, jak widać.
            • sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:28
              profes79 napisał:

> Konieczne - nie. Przydatne - tak. No chyba że ktoś lubi stać godzinę w kolejce
              > na dworcu zamiast kupić bilet online na przykład.
              >
              Pod warunkiem, że to okienko jest w ogóle otwarte. Na "mojej" stacji nierzadko nie ma w ogóle nikogo w okienku. Bez technologii nigdzie się nie pojedzie...
              • alicia033 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:58
                sueellen napisała:

> Bez technologii nigdzie się nie pojedzie...

No, smuteczekwink. My, na okoliczność nieczynnych okienek mamy automaty biletowe oraz obsługę pociągu, u której w takiej sytuacji można kupić bilet bez żadnych dodatkowych opłat.
                • sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 15:55
                  alicia033 napisała:

> No, smuteczekwink. My, na okoliczność nieczynnych okienek mamy automaty biletowe

Te automaty to tez technologia z ktorej niektorzy nie potrafia skorzystac.

• alicia033 Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 08:52
                    sueellen napisała:

> Te automaty to tez technologia z ktorej niektorzy nie potrafia skorzystac.

to korzystają z konduktora i problem solved. U nas, bo u was tosienieda.
                    • glasscraft Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 09:20
                      U nas (czyli u was) jest dokladnie tak samo, przypuszczam ze w wiekszosci UK (chociaz eklawy jak u sueellen moga miec tosienieda jako lokalne prawo).

Automaty do biletow na stacjach kolejowych sa od dziesiatek lat; jak okienko jest zamkniete, a automat np popsuty, drukuje sie "pozwolenie na podroz", ktore zamienia sie u konduktora w pociagu na bilet. Jak pozwolenia na podroz nie sa sie wydrukowac - to kupuje sie u konduktora. A jak konduktora zjadlo - na stacji wysiadki.
                    • sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 09:43
                      alicia033 napisała:

> sueellen napisała:
                      >
                      > > Te automaty to tez technologia z ktorej niektorzy nie potrafia skorzysta
                      > c.
                      >
                      > to korzystają z konduktora i problem solved. U nas, bo u was tosienieda.
                      >
                      >
                      Jakiego konduktora ? 🤣
                      • bieda_tubka Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:28
                        takiego kogoś, kto chodzi po pociągu i sprawdza bilety, u was w UK takich nie ma?
                        • glasscraft Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 10:30
                          Oczywiscie, ze sa.
                          • bieda_tubka Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 12:00
                            to czemu sue tak się śmieje?
                            • glasscraft Re: Wykluczeni technologiczne 15.10.24, 12:12
                              Niezbadane sa wyroki boskie i sciezki, ktorymi umysl sue sie porusza tongue_out
            • nick_z_desperacji2 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 15:15
              Czasami wolę stać w kolejce, bo jak mam np. trasę z x do y regio, a potem z y do z KM czu intercity, to zaczyna się przekierowywanie na oddzielne apki, a w kasie kupię jeden bilet.
    • bei Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 07:35
      Rodzice męża ( 84 i 78l), mój stryj ( 80 l), sąsiadka ( 76)- świetnie sobie radzą , mają dużo czasu, więc nieraz szybciej zainstalują nowości niż ich młodsza część rodziny. Mam też koleżanki, które wiecznie wymagają pomocy, i trudno jest im nauczyć się korzystania z nowych możliwości internetu.
    • pavia Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 07:37
      Za każdym razem kiedy zmieniam telefon, widzę że coraz mniej ogarniam. Miliony zgód, ustawień z których połowy nie rozumiem. Dziś łatwo być wykluczonym.
      • advanced48 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 08:06
        Nie zmieniaj więc. Ja od ponad dwudziestu lat posługuje się ta sama Nokia, i jestem zadowolony.
    • aagnes Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 08:12
      Ja chyba juz stoje w miejscu, umiem co umiem, jestem użytkownikiem, ale nie chce mi sie juz ogarniac nowych rzeczy, zreszta smieszy mnie i troche w glowie nie miesci, ze ludzi podnieca fakt ze maja aplikacje od odkurzacza czy lodówki w telefonie i "jak bez tego mogli życ"?
      denerwuje mnjie ze zeby cokolwiek zrobic trezba miec konto, login, i to juz nie o to chodzi, ze chronie prywatnosc zeby nikt nie wiedzial, ze na netflixie ogladam koreanski serial o gotowaniu, bo zdaje sobie sprawe ze nikogo to nie obchodzi, tylko o to ze juz analogowo prawie nie da sie funkcjonowac jak chce sie byc odrobine na bieżąco.
      • sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:37
        A mnie cieszy że mogę sobie zima ustawić ogrzewanie w domu i samochodzie wcześniej z telefonu. Fajnie jest wsiąść do ciepłego już auta bez szronu na szybach ( nie, nie mam zamykanego garażu tylko taki daszek ) . Lubię wiedzieć kto się kręci wokół domu i pogadać z kimś kto akurat przyjdzie ( np kurier z paczką) i zadzwoni do drzwi. W apkach bookuje sesje w klubie fitness, zamawiam i opłacam obiady dzieci w szkołach, sprawdzam wyniki w nauce, kontaktuje się ze swoim lekarzem i przychodnia, rezerwuje loty, bilety , hotele i robię zakupy i płace i rezerwuje parkingi zwłaszcza tam gdzie znalezienie miejsca do parkowania graniczy z cudem.
        • simply_z Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 12:49
          Gadasz z kurierami? po co?
          • nick_z_desperacji2 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 15:16
            Pewnie wierzy, że to miłe, a że potem kurier ma opóźnienia, to jej wisi.
          • sueellen Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 15:56
            simply_z napisała:

> Gadasz z kurierami? po co?
            >
            np po to by im powiedziec gdzie maja zostawic paczke
        • aagnes Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 15:20
          wspaniale, ale nie do konca o to mi chodzilo.
    • eagle.eagle Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 08:22
      Powoli do nich dołączam. Coraz bardziej mam wrażenie że obecne sprzęty, aplikacje są coraz bardziej skomplikowane. Kiedyś człowiek sam wiedział co i gdzie ma nacisnąć, teraz już nie. Zaczynam czytać instrukcje.
    • hosta_73 Re: Wykluczeni technologiczne 14.10.24, 08:53
      Nie wiem czy się kwalifikuje, ale mam znajomą, która nic nie potrafi zrobić w swoim telefonie poza dzwonieniem, pisaniem na komunikatorach i robieniem zdjęć. Nie umie wejść w ustawienia, żeby włączyć/wyłączyć roaming, zmienić motyw, tapetę, wielkość czcionki itp. Sama nie ściągnie żadnej aplikacji i chyba z żadnej dodatkowej nie korzysta. Sukcesem jest, że ostatnio sama poprosiła o instalację aplikacji z banku i naukę korzystania z blika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka