Dodaj do ulubionych

Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!!

IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 20:21
Przez rok nie miałam z Windowsem (XP) żadnych problemów. Od kilku dni zaczął
się zawieszać (niebieski ekran - zrzut pamięci fizycznej). Sformatowałam dysk
i przez dzień było ok, dzisiaj znowu się zawiesił i tak już z 5 razy w ciągu
2 godzin. Pojawia się cały czas taki komunikat "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" Co
oznacza?? Czy mam coś nie tak z Windows (oryginalny)?? Zaznaczam, że
wszystkie urządzenia i sterowniki są dobrzez zainstalowane, przynajmniej tak
wychodzi z diagnostyki (Sisoft Sandra). Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! 25.11.04, 20:32
      Komunikat IRQL... zwykle dotyczy źle działającego sprzętu (przyczyną może być także przetaktowanie) lub jego sterowników, bądź też programu, który np. uruchamia się razem z systemem. Spróbuj wywnioskować więcej z tego ekranu - czy są podane numery błędu, ew. nazwa pliku który błąd powoduje, dodatkowe informacje itp.
    • m.gregor Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! 25.11.04, 20:33
      U mnie cos takiego dzialo sie przy uszkodzonej pamieci. Wymienilem i problem
      zniknal. Zeby sprawdzic czy Twoja jest sprawna przetestuj ja programem <a
      href="http://www.memtest86.com/memt32.zip"target="_blank">memtest86</a>
      • m.gregor Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! 25.11.04, 20:34
        Link sie złamał...moze teraz:
        memtest86
        • Gość: Monika Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 25.11.04, 20:50
          Dzięki m.gregor, ściągnęlam ten programik ale jestem blondynką.....
          • break39 Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! 25.11.04, 21:27
            Również miałem podobny problem - niebieski ekran i zrzut pamięci. W twoim
            przypadku nie chodzi prawdopodobnie o oprogramowanie chyba, że instalowałaś
            eksperymentalne programy lub nowe sterowniki. Jeżeli nie oprogramowanie to
            sprzęt. W moim przypadku była to płyta główna - kondensatory spuchły. Musiałem
            kupić nową. Może to być również wina pamięci. Żeby to sprawdzić to raczej
            powinnaś oddać zaprzyjaźnionemu informatykowi lub do sklepu do którego masz
            zaufanie żeby ci kitu nie wciskali. Diagnozowanie podzespołów programami nie
            zawsze wykazuje uszkodzenia. Jak widać snuję czarną wizję poważnych wydatków
            ale przy niebieskim ekranie śmierci tak zwykle bywa. Muszę dodać, że poprzednio
            miałem w miarę dobrą płytę główną, jednak po ponad roku szlak ją trafił.
            • Gość: Monika Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! IP: *.elpos.net 25.11.04, 21:52
              Znów zrzuciło. Tym razem komunikat: "Win32k.sys - address BF879B55 base at
              Bf800000 Date Stamp 3d6de5e5
              • m.gregor Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! 25.11.04, 22:09
                To moze tak:
                1.) Sciagasz <a
                href="http://www.memtest86.com/memt32.zip"target="_blank">ten</a> plik
                2.) Rozpakowujesz go do jakiegos katalogu (4 pliki: install.bat, memtest.bin,
                rawrite.exe, readme.txt)
                3.) Wkladasz czysta dyskietke do stacji dyskietek i uruchamiasz program install.bat
                4.) W okienku ktore Ci sie pokaze po linii: Enter target diskette: wpisujesz A i
                wciskasz ENTER
                5.) Program tworzy dyskietke startowa z programem do testowania.
                6.) Startujesz z niej komputer.
                7.) Dla pewnosci pozwol komputerowi wykonac 10-15 pelnych cykli testow.
                Oczywiscie jesli pokaze Ci jakies bledy to juz nie musisz kontynuowac.
                Przerywasz test ESC, wyjmujesz dyskietke, bierzesz komputer pod pache i idziesz
                z nim do serwisu z informacja ze jest uszkodzona pamiec.

W razie problemow albo pytan: pisz :-)
                • Gość: Zrozpaczona Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 26.11.04, 16:11
                  Dziękuję M.gregor. Zaraz sprawdzę ten program. A co może oznaczać taki
                  komunikat na niebieskim tle :( ????
                  Win32k.sys - address BF879B55 base at
                  Bf800000 Date Stamp 3d6de5e5
                  • m.gregor Re: Krytyczny obraz Windows - pomóżcie!! 26.11.04, 16:19
                    Tego to nawet Bill Gates nie wie :D
                  • user0001 Zapytaj eksperta... 26.11.04, 16:20
                    Skocz do wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=17968793
                    Tam jest jest prawdziwy.tebe, Wielki Ekspert Od Produktów Microsoftu.
                    Zapytaj go, na pewno bardzo chętnie odpowie ;-)
                    • Gość: Zrozpaczona Re: Zapytaj eksperta... IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 26.11.04, 16:24
                      Dziękuję Kochani!!!! już tam skaczę
                    • m.gregor Re: Zapytaj eksperta... 26.11.04, 16:26
                      User: jestes podly :-D
                      • Gość: Zrozpaczona Re: Zapytaj eksperta... IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 26.11.04, 16:30
                        Faktycznie User - nic nie dał mój skok, podły ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka