Dodaj do ulubionych

Monitor LCD do gier i filmów

IP: 80.48.68.* 28.11.04, 20:03
Witam!
Chciałbym nabyć monitor LCD,taki model żeby pozwalał na granie w gry i
oglądanie filmów bez efektu smużenia.Czy według Was jakaś marką wyróżnia się
na rynku pod tym względem i jest warta polecenia,zwłaszcza konkretny model?
Zaznaczę,że chodzi mi o 17'-19' monitor za maksymalnie 2200 zł.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: mariusz Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: 212.122.214.* 28.11.04, 20:06
      monitor jak monitor wazne zeby czestotliwosc odswiezania nie miala wiecej niz
      16 ms(milisekund)
      • Gość: marcin.k Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 20:09
        to chyba nie jest częstotliwość odświerzania ekspercie
      • m.gregor Re: Monitor LCD do gier i filmów 28.11.04, 23:06
        To sie czas wygaszania nazywa a nie czestotliwosc odswiezania...To nie CRT...
        • maciejpoczta Re: Monitor LCD do gier i filmów 29.11.04, 09:29
          Nie tyle wygaszania, co czas odpowiedzi matrycy. Tu chodzi o te milisekundy
          potrzebne na zapalenie i pełne wygaszenie piksela, więc nie może być samo
          wygaszanie.

Co do sensu kupowania monitora LCD, to musisz wiedzieć, że w przypadku 17"
          potrzebna jest rozdzielczość 1280x1024. W nowszych grach karta graficzna musi
          być naprawdę "potworna" aby sprostać takiemu zadaniu. Co prawda w samej grze
          możesz ustawić mniejszą rozdzielczość, ale jakość wyświetlanego obrazu będzie
          fatalna. To jest właśnie chyba jedyna wada monitorów LCD. Kiedy ustawisz inną
          rozdzielczość niż natywna (zalecana do danego monitora) jakość obrazu spada
          drastycznie. W przypadku monitora 19" jest jeszcze gorzej (z tych samych powodów).
          Tak więc jeżeli myślisz o współczesnych produkcjach typu Doom3, HL2, Far Cry, a
          nie dysponujesz przynajmniej gigabajtem ramu, procesorem 3GHz i kartą graficzną
          minimum GF 9800 lub Radeon X800 (wierz mi, wiem to z własnego doświadczenia że
          radek 9800Pro w tych ustawieniach nie wystarczy) to dobrze przemyśl zakup LCD do
          gier.

A gdy stwierdzisz, że jednak ma być LCD, to ten model:
          www.samsung.com/pl/products/monitor/tft/raffaello/720t.asp
          za kilka dni ukaże się na rynku i będzie chyba najlepszym zakupem. Z tego co
          wiem, cena nie powinna przekroczyć 2100zł. Widziałem go już osobiście i możesz
          mi wierzyć, że matryca nie ma sobie równych w swojej klasie.
          • Gość: Ed Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: 80.48.68.* 29.11.04, 17:46
            W linku,który podajesz można przeczytać,że czas reakcji tego monitora to 25
            ms.Nie za dużo jak dla gier?Nie będzie smużenia?A co sądzicie o produktach
            Iiyamy?
            • Gość: Robert Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: 80.48.68.* 29.11.04, 17:57
              Właśnie,nie zbyt wiele te 25 ms?A poza tym,na jakie jeszcze właściwości takich
              paneli należy zwracać uwagę?
              • maciejpoczta Re: Monitor LCD do gier i filmów 29.11.04, 19:35
                Owszem, czas 25 milisekund jest maksymalnym jaki można rozważać myśląc o grach i
                filmach, ale możecie mi wierzyć - miałem okazję go przetestować - wiele paneli o
                czasie 12-16 milisekund po prostu odpada w przedbiegach. Nie zauważyłem żadnego
                smużenia nawet w dynamicznych scenach.
                Panel jest zrobiony w technologii PVA i ma szczególną cechę - współczynnik
                kontrastu 1000:1. Za jakość wyświetlanego obrazu odpowiada specjalny procesor i
                system Magic Color, który na bierząco monitoruje parametry wyświetlania. Poza
                tym ten monitor ma doskonale dobrane opcje konfiguracji. To tyle techniki. Nie
                wiem czy wiesz że Samsung dostarcza matryce dla większości producentów paneli
                LCD? Widać dla siebie zarezerwował najlepszą.
                • Gość: wojo Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: *.dyn.optonline.net 29.11.04, 20:02
                  Uzywam od 4 lat Samsung SyncMaster 170MP, jest pefect.
                • Gość: piecyk gazowy Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.11.04, 22:01
                  Pracujesz w Samsungu?
                  • maciejpoczta Re: Monitor LCD do gier i filmów 29.11.04, 22:07
                    To do mnie? nie, nie pracuję. Nie biorę też od nich prowizji. Natomiast
                    nieskromnie powiem, że mam jako-takie pojęcie o sprzęcie (nawet mi rym wyszedł).
                    Człowiek pyta to mu odpowiadam.
                    A tak w ogóle o coś Ci chodzi, czy tak tylko?
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.11.04, 22:12
                      Nie, nie, ale przyznam, że rozbroił mnie ten "specjalny procesor"...
                      • maciejpoczta Re: Monitor LCD do gier i filmów 29.11.04, 22:18
                        Nie będę przecież wyjaśniać technicznych zawiłości, skoro pewnie znakomita
                        większość uzytkowników nawet nie wie, że w panelach LCD też są procesory.
                        • Gość: piecyk gazowy Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.11.04, 22:19
                          OK, OK. :-)

Pozdrawiam!
    • Gość: Wojtas Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.04, 20:23
      Witaj!!

Mialem okazje ostatnio testowac kilka sztuk i moge Ci polecic 2 modele:
      LG L1730B oraz SAMSUNG 710N. W grach i na filmach spisuja sie wysmienicie.
      Zadnego smuzenia nia zauwazysz, a obraz jest zletka - do pracy idealne modele!!!

Pozdro, Wojtas
      • maciejpoczta Re: Monitor LCD do gier i filmów 29.11.04, 21:19
        Tego LG nie znam. A samsung SM 710N nie ma wejścia cyfrowego, a to już w tej
        chwili dyskwalifikuje panel LCD.
        • kell99 Re: Monitor LCD do gier i filmów 30.11.04, 05:04
          Niekoniecznie dyskwalifikuje. Sam mam lg1720b i wyswietlanemu obrazu nie mozna
          cokolwiek zarzucic. Marne sa jedynie katy wyswietlanego obrazu. No ale to wada
          praktycznie kazdego lcd.
          • maciejpoczta Re: Monitor LCD do gier i filmów 30.11.04, 08:31
            Różnicę widać szczególnie, kiedy musisz ustawić inną niż natywna rozdzielczość.
            A pisząc "dyskwalifikuje" miałem głównie na myśli poziom cenowy, dość ostatnimi
            czasy atrakcyjny.
            • kell99 Re: Monitor LCD do gier i filmów 30.11.04, 12:35
              ale wyglada to tak samo "dupnie" w kazdej rozdzielczosci dlatego unikasz
              uzywania lcd w kazdej innej rozdzielczosci niz natywna (chyba, ze grasz, ale to
              inna sprawa;). jak zawsze zamiast patrzec na parametry, przeczytac test, bo jak
              napisales, wiele monitorow z 12/16ms jest koszmarna i duzo gorsza od czesci
              25ms, tak samo jak brak dvi nie ma praktycznie zadnej roznicy w jakosci
              wyswietlanego obrazu. na tomshardware jest masa testow.
              ps. widzialem ostatnio 23" widescreen benq, rozdzielczosc natywna 1920x1200,
              16ms, etc.. wygladalo niesamowicie, a monitor wymiarowo wcale nie jest taki
              wielki jak to sie wydaje (nastepny monitor to pewnie cos takiego bedzie;)
        • fugazzi Re: Monitor LCD do gier i filmów 30.11.04, 08:55
          maciejpoczta napisał:

> to już w tej chwili dyskwalifikuje panel LCD.

Polemizowałbym. Mam Iiyamę i jakoś obraz jest idealny pomimo braku DVI. Kąty są
          również jak najbardziej prawidłowe (to do kell99).

Pozdrawiam, Fugazzi...
          • Gość: Robert Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: 80.48.68.* 30.11.04, 18:58
            Możesz powiedzieć jaki model Iiyamy posiadasz?Używasz go do gier?Nie smuży ani
            nic z tych rzeczy?
            Nawiązując jeszcze do posta wyżej-fajnie by było gdyby problem rozwiązywało
            pójście do sklepu i zapytanie się fachowego sprzedawcy o kwestię.Niestety to
            nie takie proste,bo jak ostatnio byłem w sklepie i zapytalem o szczegóły
            techniczne paneli LDC to sprzedawca patrzył na mnie jak na Obcego.A po
            jego "radach" śmiać mi się tylko ochciało.
            • fugazzi Re: Monitor LCD do gier i filmów 30.11.04, 19:33
              Iiyama ProLite E430. Nie smuży:))
              www.iiyama.pl/default.asp?SID=&NAV=236&PROD=1013

Pozdrawiam, Fugazzi...
    • Gość: wojo Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: *.dyn.optonline.net 30.11.04, 11:35
      Po wypowiedziach widac ze nie mamy wiekszej wiedzy sie w tym temacie.Zgadywanie
      lub kreowanie mitow rowniez nie rozwiaze problemu. Proponoje poszukac fachowej
      odpowiedzi w dobrym sklepie, lub na internetowej stronie producentow paneli LCD.
      Na dzien dzisiejszy wazna jest predkosc komputera, a jezeli myslimy o grafice (
      np gry) to bezwzglednie bobra musi byc karta wideo.
    • Gość: Luks Re: Monitor LCD do gier i filmów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:20
      Ja osobiście mam Samsunga 710T. Uważam, że jest to dobry, wszechstronny monitor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka