Dodaj do ulubionych

Ma ktoś konto osobiste w eBanku?

IP: *.dialog.net.pl / *.lubin.dialog.net.pl 15.05.02, 17:02
No właśnie.
W styczniu założyłem konto w TelePekao i byłoby miło,gdyby nie tempo w jakim
ono działa.
Na przykład:przelewy przychodzą 11,ale dysponować pieniędzmi mogę dopiero 13!
Wystawiam dyspozycje przelewu na 13,a realizowane są 15!
Jakie tam są komputery? Odra2000?
Czy w innych eBankach też tak jest?
Czy inne eBanki realizują operacje w czasie RZECZYWISTYM,w święta,w dni wolne?
A może slogan "24/dobę" powinno się zmienić na:"24/dobę-jeżeli Pani Krysia się
wyrabia"?
Poradźcie coś.
p.
Obserwuj wątek
    • Gość: fragi Re: Ma ktoś konto osobiste w eBanku? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.02, 18:27
      Załóż konto w mBanku - mam i działa całkiem-całkiem
      • Gość: zygzak Re: Ma ktoś konto osobiste w eBanku? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.02, 23:06
        > Załóż konto w mBanku - mam i działa całkiem-całkiem

Mhm - potwierdzam. Zadnych klopotow.
    • Gość: Artur Bank internetowy IP: *.sasknet.sk.ca 15.05.02, 19:08
      Mam dwa konta w roznych elektronicznych bankach poza Polska. Jeden dziala w
      czasie tzw rzeczywistym tzn ze jezeli wplace pieniadze to moge je po sekundzie
      wyjac bez problemu. Oczywiscie moje pieniadze jeszcze w tak krotkim czasie do
      banku nie dotarly. Siedza na przyklad w maszynie albo w innym banku bo zamiana
      czeku na pieniadze nie odbywa sie natychmiast. Tyle, ze bank wierzy mi i
      pozwala wyciagnac pieniadze przed potwierdzeniem wplaty. To jest dobry bank ale
      nie placi tak duzego procentu jaki otrzymuje od banku numer 2. Bank numer 2
      jest bardziej nieufny. Jezeli wplacam czek to nie moge tych samych pieniedzy
      uzyskac juz po chwili. Bank ten chce miec pewnosc, ze czek ma pokrycie i do
      pieniedzy mam dostep dopiero jak bank uzyska pieniadze w formie przelewu z
      innej instytucji bankowej. To trwa kilka dni roboczych. Podobnie jest w
      przypadku transferow. Czyli ten bank jest gorszy bo utrudnia mi dostep do moich
      pieniedzy, ale za to placi mi znamiennie wyzszy procent. Korzytam wiec z
      obydwoch. W pierwszym trzymam pieniadze ruchome (miekki bufor) w drugim
      pieniadze sztywniejsze (twardy bufor) i jest dobrze, bo zaden z bankow
      internetowych nie pobiera juz zadnych innych oplat a nawet pokrywa koszt
      czekow. W Polsce jak sadze nie ma jeszcze odpowiedniej konkurencji bankow ale z
      czasem sie to poprawi.
      Banki ufaja klientom gdy malo jest przekretow. Ciagle przeciez moze ktos
      wplacic do maszyny czek "na niby" na 10 000 zl, pobrac z maszyna caly dzienny
      limit forsy ile by to nie bylo i dalej w Polske. A bank ... szukaj wiatru w
      polu.
      • Gość: Rachele Re: Bank internetowy Artur IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.05.02, 20:21
        Jaki to bank ? bo jestem na etapie poszukiwania takiego ktory pozwoli na e
        transfer do Polski.
        • Gość: Meras Re: Bank internetowy Artur IP: *.bankhipoteczny.pl 21.05.02, 16:17
          Wiekszosc bankow pozwala na przelewy zagraniczne ale nie zapomnij ze do tego
          potrzebny jest aneks a prowizje moga cie "mile" zaskoczyc.
    • Gość: Meras Re: Ma ktoś konto osobiste w eBanku? IP: *.bankhipoteczny.pl 21.05.02, 16:28
      Odpowiedz dla ciebie i wszystkich czytajacych.
      Jezeli chcesz zeby przelewy byly jak najszybciej realizowane to zadzwon do
      banku i popros o informacje w jakich godzinach sa sesje Eliksir'u.
      Jest to elektroniczny system transakcji miedzybankowych. Pamietam tylko ze
      jesli chcesz aby twoj przelew znalazl sie tego samego dnia na koncie
      kontrachenta to musisz go poscic najpozniej przed 12:00 (najlepiej tak z
      10 min. wyprzedzeniem bo nie wiadomo ile system transakcyjny bedzie to mielil).
      Sesji w ciagu dnia jest kilka. ale tylko te do 12:00 zapewiaja wplyw tego
      samego dnia na 100 %. Te pozniejsze to juz w zaleznosci od banku.
      PS: A jezeli chodzi o maszyny w bankach to jakbys je zobaczyl to padlbys z
      wrazenia. Ja bylem w serwerowni ING Banku Slaskiego w Katowicach. Wrazenie jest
      po prostu ogromne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka