Dodaj do ulubionych

Języki obce

28.12.04, 10:12
A czy po zainstalowaniu Linuxa znajdę jakiś program do nauki języków obcych?
Inaczej, czy są programy do nauki języków obcych ( chodzi mi o angielski)
pisane pod Linuxa? Dziękuję. Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • anaila Re: Języki obce 28.12.04, 16:51
      zapomnij.
      zero ofert.
    • mrowkolew Re: Języki obce 28.12.04, 19:38
      nie ma się co poddawać-linux tak szybko się rozwija,że niedługo pewnie pokażą
      sie i na niego kursy językowe(a może już jakiś jest ale ja o nim nie wiem)

na razie ponieważ mnóstwo tego dodają do gazet na płytkach można spróbować
      uruchomić pod emulatorem windowsa-Wine(może trzeba doinstalować coś w Wine
      np.jakiś DirectX,nie wiem co do prezentacji multimedialnych może być potrzebne)

tu jest tylko o słownikach:
      www.linuxsoft.cz/pl/article.php?id_article=499
      jak widać po lewej stronie tej strony na górze :D:D jest menu z grupami
      programów-np.działy edukacja i nauka
      może coś ciekawego znajdziesz dla siebie
      • czdar Re: Języki obce 29.12.04, 06:20
        Dzięki za informacje.Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku Wszystkim
        , a szczególnie entuzjastom Linuxa
        • anaila Re: Języki obce 29.12.04, 20:02
          na forum
          www.linux.com.pl/forum
          entuzjaści opisali ze szczegółami swoje boje o uruchomienie kursu English Euro+
          w linuksie przy pomocy emulatora "wine".
          na razie NIC. niestety NIC.
          nadzieja dobra rzecz...
          • kell99 Re: Języki obce 29.12.04, 20:42
            bo takie programy to strata czasu i pieniedzy.. nic nie zastapi dobrej,
            papierowej ksiazki i ogladania tv;)
    • janek0 Re: Języki obce 30.12.04, 00:17
      czdar napisał:

> A czy po zainstalowaniu Linuxa znajdę jakiś program do nauki języków obcych?
      > Inaczej, czy są programy do nauki języków obcych ( chodzi mi o angielski)
      > pisane pod Linuxa? Dziękuję. Pozdrawiam :-)

Jest dużo programów typu "flash card" do nauki słówek, niektóre mają algorytm
      powtórzeń taki jak w SuperMemo. Niestety, słowniki do nich trzeba robić sobie
      samemu. (co akurat nie jest taką złą rzeczą).

A jeśli chodzi o słowniki ang-pol-ang, to jest wspomniany kypdict i kpwndict,
      które jednak wymagają nabycia odpowiednich słowników collinsa i pwn-owskiego, są
      też wolne słowniki angielsko-angielskie, i angielsko-innojęzyczne (niestety -
      nie ma angielsko-polsko-angielskiego). Większość słowników windowsowych też
      powinno się dać uruchomić pod wine.

Multimedialnych wodotrysków nie ma.
    • mrowkolew Re: Języki obce 30.12.04, 14:35
      nie pamiętam czy w linkach na podanej stronie była też ta stronka,wygląda
      zachęcająco(jak zwykle znaleziona przypadkiem przy szukaniu czegoś innego:D:D,i
      to ze zdjęciem miasta za którym tęsknię,gdzie spędziłam studenckie lata)
      home.unilang.org/main/news.php?l=pl
      • darekkr1 Re: Języki obce 19.01.05, 14:59
        Nikt ni podal a strona wg mnie swietna
        www.bbc.co.uk/polish/learningenglish/
    • beny51 Re: Języki obce 04.01.05, 14:57
      supermemo:
      rainbow.mimuw.edu.pl/~robson/sm4linux.html
      • poldek13 Re: Języki obce 04.01.05, 21:24
        kell99 29.12.2004 20:42:
        "bo takie programy to strata czasu i pieniedzy.. nic nie zastapi dobrej,
        papierowej ksiazki i ogladania tv;)"

tak, tak. bardzo słusznie.
        zwłaszcza, gdy przychodzi ćwiczyć wymowę - wtedy komp z durnym windowsem nie
        przydaje się zupełnie, bo po cóż nagrywać na dysk swoją wymowę i porównać ze
        słownikową (co umożliwia np. chodzący pod windowsem, niestety nie pod linuxem
        słownik Macmillan)

po co z takich rzeczy korzystać: skoro linux nie może, to znaczy że to
        niepotrzebne! niepotrzebne i już!

• kell99 Re: Języki obce 04.01.05, 23:00
          .. bo tez wymowe mozesz cwiczyc z 2gim czlowiekiem i tylko w taki sposob. co z
          tego, ze umiesz powtarzac wycwiczone zwroty. porozmawiaj w "zywej" sytuacji o
          normalnych sprawach, a nie w 10 nienaturalnych zwrotach na krzyz..
          • poldek13 Re: Języki obce 04.01.05, 23:51
            wybacz, ale mówimy o różnych rzeczach:
            ja mówie o ćwiczeniu WYMOWY, a nie jakichś tam zwrotów z rozmówek.
            a WYMOWĘ wyćwiczysz tylko albo z nativem (jesli masz go pod ręką i masz na
            niego pieniądze), albo z profesjonalnym słownikiem umożliwiającym nagranie
            własnej wymowy i odsłuchanie z porównaniem wymowy wzorcowej.
            a te słowniki pod linuxem nie chodzą. nie chcą i już.

i niestety wcale z tego nie wynika, że są niepotrzebne.
            • kell99 Re: Języki obce 05.01.05, 00:36
              no niech ci bedzie. ja tam w zyciu nie uzywalem programu, wolalem czytac ksiazki
              czy ogladac filmy, a i kilka lat temu udalo mi sie zdac toefl, a i z ang mysle,
              ze jakos tam sobie radze... a ile jest osob co wydadza setki zl na durne
              programy, a naucza sie mniej niz gdyby zmusili sie do przeczytania 1 ksiazki...
              • beny51 Re: Języki obce 05.01.05, 10:54
                > udalo mi sie zdac toefl
                toefl, toeic, .... tego sie nie zdaje w tym sie zdobywa odpowiednia ilosc
                punktow i trudno mowic o ich zdaniu lub nie - no chyba ze zdobyles maksymalna
                ilosc w co jakos mi trudno uwierzyc. To po primo, po drugie primo ;) sa to testy
                sprawdzajace bierna znajomosc jezyka, ktora to z wymowa i prawdziwym uzyciem
                jezyka maja malo wspolnego. Znam osby z doskanala znajomoscia bierna, a w
                momencie gdy przychodzi do otwarcia geby to pierwsze beg your pardon ze strony
                interlokutora zamyka taka osobe na najblizszy tydzien.

Z drugiej strony juz dawno sobie odpuscilem "WYMOWE" i mam gleboko w dup... czy
                jestem rozpoznawalny jako native z niemiec, polski, francji czy zachodniej
                dzielnicy londynu. Celem glownym znajomosci jezyka obcego jest sprawna komunikacja.
                • kell99 Re: Języki obce 05.01.05, 14:31
                  hmm, wszystko czemus sluzy, toefl do tego by sie dostac na studia za oceanem, a
                  o prawdziwej znajomosci jak sobie poradzisz np podczas rozmowy kwalifikacyjnej,
                  a reszta to chyba tak jak napisales. po prostu nie wierze w cudowne programy i
                  osobiscie uwazam, ze ich kupno jest wywaleniem kasy w bloto..
                  to tak jak ktos leci na reklamy w stylu 'schudnij w 3tygodnie jedzac
                  normalnie', czy 'naucz sie c++ w 21 dni' ;)
                  • poldek13 Re: Języki obce 05.01.05, 20:28
                    po prostu nie wierze w cudowne programy i osobiscie uwazam, ze ich kupno jest wywaleniem kasy w bloto.. to tak jak ktos leci na reklamy w stylu 'schudnij w 3tygodnie jedzac normalnie', czy 'naucz sie c++ w 21 dni' ;)

ależ paplacie bez sensu: nie chodzi o żadne "cudowne programy" tylko o narzędzia do żmudnej, ciężkiej pracy. nie każdego satysfakcjonuje byle jaka znajomość języka.
                    • kell99 Re: Języki obce 05.01.05, 21:21
                      moze powinienes zaczac lekcje udzielac:)
                      • poldek13 Re: Języki obce 06.01.05, 00:30
                        kell99 napisał:

moze powinienes zaczac lekcje udzielac:)

no właśnie już udzielam i dlatego to o czym piszę to są narzędzia mojej pracy, a
                        nie jakies hobbystyczne zabawy (których wartości bynajmniej nie umniejszam - ale
                        gdyby to było tylko moje pożyteczne hobby, to może bym rozumował jak ty)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka