czdar 28.12.04, 10:12 A czy po zainstalowaniu Linuxa znajdę jakiś program do nauki języków obcych? Inaczej, czy są programy do nauki języków obcych ( chodzi mi o angielski) pisane pod Linuxa? Dziękuję. Pozdrawiam :-) Link Zgłoś Obserwuj wątek
mrowkolew Re: Języki obce 28.12.04, 19:38 nie ma się co poddawać-linux tak szybko się rozwija,że niedługo pewnie pokażą sie i na niego kursy językowe(a może już jakiś jest ale ja o nim nie wiem) na razie ponieważ mnóstwo tego dodają do gazet na płytkach można spróbować uruchomić pod emulatorem windowsa-Wine(może trzeba doinstalować coś w Wine np.jakiś DirectX,nie wiem co do prezentacji multimedialnych może być potrzebne) tu jest tylko o słownikach: www.linuxsoft.cz/pl/article.php?id_article=499 jak widać po lewej stronie tej strony na górze :D:D jest menu z grupami programów-np.działy edukacja i nauka może coś ciekawego znajdziesz dla siebie Link Zgłoś
czdar Re: Języki obce 29.12.04, 06:20 Dzięki za informacje.Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku Wszystkim , a szczególnie entuzjastom Linuxa Link Zgłoś
anaila Re: Języki obce 29.12.04, 20:02 na forum www.linux.com.pl/forum entuzjaści opisali ze szczegółami swoje boje o uruchomienie kursu English Euro+ w linuksie przy pomocy emulatora "wine". na razie NIC. niestety NIC. nadzieja dobra rzecz... Link Zgłoś
kell99 Re: Języki obce 29.12.04, 20:42 bo takie programy to strata czasu i pieniedzy.. nic nie zastapi dobrej, papierowej ksiazki i ogladania tv;) Link Zgłoś
janek0 Re: Języki obce 30.12.04, 00:17 czdar napisał: > A czy po zainstalowaniu Linuxa znajdę jakiś program do nauki języków obcych? > Inaczej, czy są programy do nauki języków obcych ( chodzi mi o angielski) > pisane pod Linuxa? Dziękuję. Pozdrawiam :-) Jest dużo programów typu "flash card" do nauki słówek, niektóre mają algorytm powtórzeń taki jak w SuperMemo. Niestety, słowniki do nich trzeba robić sobie samemu. (co akurat nie jest taką złą rzeczą). A jeśli chodzi o słowniki ang-pol-ang, to jest wspomniany kypdict i kpwndict, które jednak wymagają nabycia odpowiednich słowników collinsa i pwn-owskiego, są też wolne słowniki angielsko-angielskie, i angielsko-innojęzyczne (niestety - nie ma angielsko-polsko-angielskiego). Większość słowników windowsowych też powinno się dać uruchomić pod wine. Multimedialnych wodotrysków nie ma. Link Zgłoś
mrowkolew Re: Języki obce 30.12.04, 14:35 nie pamiętam czy w linkach na podanej stronie była też ta stronka,wygląda zachęcająco(jak zwykle znaleziona przypadkiem przy szukaniu czegoś innego:D:D,i to ze zdjęciem miasta za którym tęsknię,gdzie spędziłam studenckie lata) home.unilang.org/main/news.php?l=pl Link Zgłoś
darekkr1 Re: Języki obce 19.01.05, 14:59 Nikt ni podal a strona wg mnie swietna www.bbc.co.uk/polish/learningenglish/ Link Zgłoś
beny51 Re: Języki obce 04.01.05, 14:57 supermemo: rainbow.mimuw.edu.pl/~robson/sm4linux.html Link Zgłoś
poldek13 Re: Języki obce 04.01.05, 21:24 kell99 29.12.2004 20:42: "bo takie programy to strata czasu i pieniedzy.. nic nie zastapi dobrej, papierowej ksiazki i ogladania tv;)" tak, tak. bardzo słusznie. zwłaszcza, gdy przychodzi ćwiczyć wymowę - wtedy komp z durnym windowsem nie przydaje się zupełnie, bo po cóż nagrywać na dysk swoją wymowę i porównać ze słownikową (co umożliwia np. chodzący pod windowsem, niestety nie pod linuxem słownik Macmillan) po co z takich rzeczy korzystać: skoro linux nie może, to znaczy że to niepotrzebne! niepotrzebne i już! Link Zgłoś
kell99 Re: Języki obce 04.01.05, 23:00 .. bo tez wymowe mozesz cwiczyc z 2gim czlowiekiem i tylko w taki sposob. co z tego, ze umiesz powtarzac wycwiczone zwroty. porozmawiaj w "zywej" sytuacji o normalnych sprawach, a nie w 10 nienaturalnych zwrotach na krzyz.. Link Zgłoś
poldek13 Re: Języki obce 04.01.05, 23:51 wybacz, ale mówimy o różnych rzeczach: ja mówie o ćwiczeniu WYMOWY, a nie jakichś tam zwrotów z rozmówek. a WYMOWĘ wyćwiczysz tylko albo z nativem (jesli masz go pod ręką i masz na niego pieniądze), albo z profesjonalnym słownikiem umożliwiającym nagranie własnej wymowy i odsłuchanie z porównaniem wymowy wzorcowej. a te słowniki pod linuxem nie chodzą. nie chcą i już. i niestety wcale z tego nie wynika, że są niepotrzebne. Link Zgłoś
kell99 Re: Języki obce 05.01.05, 00:36 no niech ci bedzie. ja tam w zyciu nie uzywalem programu, wolalem czytac ksiazki czy ogladac filmy, a i kilka lat temu udalo mi sie zdac toefl, a i z ang mysle, ze jakos tam sobie radze... a ile jest osob co wydadza setki zl na durne programy, a naucza sie mniej niz gdyby zmusili sie do przeczytania 1 ksiazki... Link Zgłoś
beny51 Re: Języki obce 05.01.05, 10:54 > udalo mi sie zdac toefl toefl, toeic, .... tego sie nie zdaje w tym sie zdobywa odpowiednia ilosc punktow i trudno mowic o ich zdaniu lub nie - no chyba ze zdobyles maksymalna ilosc w co jakos mi trudno uwierzyc. To po primo, po drugie primo ;) sa to testy sprawdzajace bierna znajomosc jezyka, ktora to z wymowa i prawdziwym uzyciem jezyka maja malo wspolnego. Znam osby z doskanala znajomoscia bierna, a w momencie gdy przychodzi do otwarcia geby to pierwsze beg your pardon ze strony interlokutora zamyka taka osobe na najblizszy tydzien. Z drugiej strony juz dawno sobie odpuscilem "WYMOWE" i mam gleboko w dup... czy jestem rozpoznawalny jako native z niemiec, polski, francji czy zachodniej dzielnicy londynu. Celem glownym znajomosci jezyka obcego jest sprawna komunikacja. Link Zgłoś
kell99 Re: Języki obce 05.01.05, 14:31 hmm, wszystko czemus sluzy, toefl do tego by sie dostac na studia za oceanem, a o prawdziwej znajomosci jak sobie poradzisz np podczas rozmowy kwalifikacyjnej, a reszta to chyba tak jak napisales. po prostu nie wierze w cudowne programy i osobiscie uwazam, ze ich kupno jest wywaleniem kasy w bloto.. to tak jak ktos leci na reklamy w stylu 'schudnij w 3tygodnie jedzac normalnie', czy 'naucz sie c++ w 21 dni' ;) Link Zgłoś
poldek13 Re: Języki obce 05.01.05, 20:28 po prostu nie wierze w cudowne programy i osobiscie uwazam, ze ich kupno jest wywaleniem kasy w bloto.. to tak jak ktos leci na reklamy w stylu 'schudnij w 3tygodnie jedzac normalnie', czy 'naucz sie c++ w 21 dni' ;) ależ paplacie bez sensu: nie chodzi o żadne "cudowne programy" tylko o narzędzia do żmudnej, ciężkiej pracy. nie każdego satysfakcjonuje byle jaka znajomość języka. Link Zgłoś
poldek13 Re: Języki obce 06.01.05, 00:30 kell99 napisał: moze powinienes zaczac lekcje udzielac:) no właśnie już udzielam i dlatego to o czym piszę to są narzędzia mojej pracy, a nie jakies hobbystyczne zabawy (których wartości bynajmniej nie umniejszam - ale gdyby to było tylko moje pożyteczne hobby, to może bym rozumował jak ty) Link Zgłoś