Dodaj do ulubionych

Temperatura w kompie

IP: 217.153.134.* 15.01.05, 15:53
Przy jakiej temperaturze procka i dysku twardego należy już się martwić?????
Jeżeli ma to znaczenie:
Athlon 2000+
WD 40 GB
Obserwuj wątek
    • swissman Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 16:54
      martwic to ty juz sie martwisz bo piszesz te slowa...

oczywiscie ma to znaczenie jakiego procesora uzywasz bo intel moze pracowac w
      innej maksymalnej temperaturze niz athlon....

ja wlasnie dwa dni temu zmienilem wentylator na procku z 5 cm na 8 cm i dodalem
      jeden do chlodzenia wnetrza kompa... zdecydowanie sie poprawilo... moge odpalic
      bardzo duzo programow jednoczesnie i nie ma zwiech czy restartow...

sciagnij sobie programik darmowy aida32 i martw sie dalej obserwujac wskazania
      sensorow....

;)
      • Gość: guglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 17:19
        Mam i aide i everesta i speedfana. Chodzi o to ze przy temp procka powyzej 50 stopni komp sie wiesza. Jedni mowia ze nie powinien (do 60 stopni nie ma prawa), inni ze to moze byc przyczyna. Chcialem to skonfrontowac baranie
        • mini999 Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 17:23
          Jeżeli temperatura jest mierzona w procesorze to nie ma prawa
          ale na starszych płytach czujnik może być pod procesorem
          i wtedy gorzej !

Opis płyty głównej (?) rozstrzyga !
        • swissman Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 17:27
          Gość portalu: guglu napisał(a):

>Chcialem to skonfrontowac baranie

drogi kolego sympatyczny.. jesli nie zrozumiales ze z dobrego serca ci radzilem
          co masz zrobic i podalem praktyczny przyklad z wlasnego podworka to widze ze
          nikt ci nie jest w stanie pomoc...

masz jakis odpad w swoim pudle jesli ci pada juz przy 50 stopniach... ja na
          twoim miejscu zaczalbym przeprowadzac staruszki przez jezdnie... moze by ci daly
          pare groszy i w ten sposob przez 20 lat uzbieralbys na porzadny komputer...

i spadaj na drzewo jesli nie potrafisz odczytac zartu!
          • Gość: guglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 17:30
            Mocne :) Dla Twojej wiadomości z moim kompem wszystko w porządku. Od tygodnia nic innego nie robię tylko testuję poszczególne podzespoły.
            • kalinowski11 Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 17:35

> Mocne :) Dla Twojej wiadomości z moim kompem wszystko w porządku. Od tygodnia n
              > ic innego nie robię tylko testuję poszczególne podzespoły.

Jeżeli od tygodnia nic innego nie robisz to współczuję . Jak widać skoro komp
              pada przy 50 stopniach to znaczy , że się sypie ...
              • Gość: guglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 17:37
                Co sie sypie?????????? No napisz co sie moze sypac? Przecież napisałem że wszystko jest w porządku. Płyta, pamięć, dyski, zasilacz wymieniłem. Przetestowałem ten komputer dzisiątkami programów.
          • kalinowski11 Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 17:32
            > Gość portalu: guglu napisał(a):
            >
            > Chcialem to skonfrontowac baranie

Delikatnie mówiąc ... dziwna reakcja :( Swissman , nie załamuj się :) Pozdrawiam
            • swissman Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 17:36
              kalinowski11 napisał:

> > Gość portalu: guglu napisał(a):
              > >
              > > Chcialem to skonfrontowac baranie
              >
              > Delikatnie mówiąc ... dziwna reakcja :( Swissman , nie załamuj się :) Pozdrawia
              > m

hehehe... nie takie rzeczy juz przezylem ale dziekuje za wyrazy troski...

;)

mialem kiedys dobrego kumpla gdy mieszkalem w szescdziesiatych latach na
              targowku w warszawie... tez mu bylo kalinowski...
              • Gość: guglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 17:45
                Przepraszam za tego barana. Po tygodniu walki z tym kompem jestem juz wykonczony psychicznie
                • swissman Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 17:47

> Przepraszam za tego barana. Po tygodniu walki z tym kompem jestem juz wykonczon
                  > y psychicznie

znam ten bol.... zmarnowane dziesiatki godzin... a problem byl banalny... trzeba
                  bylo kompa zlozyc samemu a nie kupowac w sklepie (to z mojego podworka)...
                  • Gość: guglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 17:50
                    Składał mi go znajomy który zajmuje sie tym zawodowo (ma firme komputerowa) i właśnie on twierdzi że temp procka powyżej 50 stopni moze byc przyczyna wieszania kompa
                    • Gość: tswiercz Re: Temperatura w kompie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 17:55
                      Bez przesady, przy 50 C nie ma prawa nic się dziać. Najlepszym jest tego dowodem Celek 700 MHz, który przez dobre pare lat grzał jak kaloryfer, prawie non stop miał 70 C. 50 C w stresie to normalka, chyab że masz jakiś dobry system chłodzenia.
                      • Gość: art Re: Temperatura w kompie IP: *.acn.waw.pl 15.01.05, 17:59
                        temperatura na moim procku (AtthlonXP+ 2600n@2800) oscyluje od 45 do 65 C i nie
                        mam zadnych zwiechow

btw zamierzam rozwiazac mimo wszystko ten problem dokladajac bonusowy wiatraczek
                      • Gość: goglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 18:00
                        nie mam zadnego systemu(poza standardowym wentylatorem przy procku). Dopiero mam zamiar sobie kupic wentylator do obudowy i mam jednak nadzieje ze to pomoze i przestanie sie wieszac
                    • kalinowski11 Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 18:00
                      Coś marnie u niego z tym "zawodowstwem" . U mnie przed wymianą chłodzenia procka
                      na prime 95 temperatura dochodziła do 68 stopni i wszystko śmigało aż miło .
                      • Gość: guglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 18:55
                        Chyba wiem w czym tkwi problem. Te moje 50 stopni to jest pomiar temp pod procesorem a temp procesora moze byc wyzsza nawet o 10 stopni. To by oznaczalo ze wiesza sie w temp powyzej 60 stopni a to jest juz chyba prawdopodobne
                        • Gość: niktabc@vp.pl Re: Temperatura w kompie IP: *.toya.net.pl 15.01.05, 19:36
                          bardzo prawdopodobne, zreszta 50jest dopuszczalne przy obciążeniu kompa,a gdy go
                          nie ma nie powinno się pojawiać
                          • Gość: guglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 19:44
                            czy za wystarczające obciążenie można uznać skanowanie antywirusem i przegladanie w tym czasie neta?
                            • mini999 Re: Temperatura w kompie 15.01.05, 19:51
                              Użyj SpeedFana - oprócz temperatur - pokazuje też
                              obciążenie CPU

Akurat jest nowa wersja 4.20
                              www.almico.com/speedfan420.exe
                              • Gość: guglu Re: Temperatura w kompie IP: 217.153.134.* 15.01.05, 19:54
                                uzywam, dochodzilo do 100 % wiec chyba byl obciazony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka