Dodaj do ulubionych

Bezpieczna Java- jak to zrobić?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.05, 01:39
Mam zaisntalowaną Javę Sun, instalowana razem z Operą. Uzywam FireFoxa lub
Opery, ale już dwa razy mi się zdarzyło,że zapisał mi się na komputerze jakiś
aplet Javy z wirusem lub trojanem (nic nie potwierdzałem, aplet zapisał się
automatycznie po wejściu na stronę zawierającą złosliwy aplet. czy jest jakaś
bezpieczna java?
Obserwuj wątek
    • Gość: kitch Re: Bezpieczna Java- jak to zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 02:24
      Java z natury jest niebezpieczna.
      Np malo kto wie ze nie uwzglednia jakichkolwiek proxy, anonymizerow i innych
      pie..do ukrycia sie w sieci.
      Nieprzypadkowo na javie wlasnie oparte sa wszelkie czaty, chociaz sa inne
      mozliwosci stworzenia czatow...
      Zapewne skanowales sie mks_virem, ktory wykryl Ci wirusa w Danych Aplikacji.
      O ile bym sie tym nie przejmowal, o tyle przy "zwyklym" chodzeniu po sieci
      wylaczalbym jave..
      Hope this helps :)
      • Gość: Odp Re: Bezpieczna Java- jak to zrobić? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.05, 03:02
        No własnie nie - skanoiwałem czym innym a wirusa znalazłem w folderze Javy- java
        packages. Liczyłem po cichu,że da się chcociaż jakoś skonfigurować javę ,by nie
        akceptowała wszystkiego. W każdym razie dzieki za odp.
        • kell99 Re: Bezpieczna Java- jak to zrobić? 24.02.05, 03:23
          przeciez java nie akceptuje wszystkiego. jezeli mowisz o java applet, to zostaje
          otwarte okienko w ktorym aplikacja pyta o zezwolenie na instalacje (nie mow, ze
          czat nie pyta, ale tez czat nie zapisuje niczego na twoim dysku, co najwyzej
          przegladarka zapisuje jar w cache).
          imho, chcialbys by kazda aplikacja miala tak znakomita historie bezpieczenstwa.

bardziej prawdopodobne, ze inny smiec ktory przywedrowal do systemu wrzucil cos
          tam pomijajac jave.
          • Gość: reRUrI Re: Bezpieczna Java- jak to zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 13:48
            Java obecnie jest nie do przyjęcia.Wchodzę na stronę używając mozilla firefox
            java wyłączona,strona ptaszkuje mi,że java załączona(SUN)i uruchamia javę.Ja po
            prostu musiałem odinstalować javę sun i co ciekawe,duża część stron mi chodzi
            włączająć kamery internetowe(javascript itp.)To się robi szajka.
            • kell99 Re: Bezpieczna Java- jak to zrobić? 05.03.05, 17:42
              szajka? a wytlumacz moze jak chcesz to zrobic bez javy? w html ladowac serie
              zdjec i odswiezajac co chwile strone? to glupie. akurat java jest tutaj ok.

ps. nie myl javy z javascript
    • Gość: hehe Re: Bezpieczna Java- jak to zrobić? IP: *.acn.waw.pl 05.03.05, 19:12
      Aplety jak i inne elementy strony www są zwykle zapisywane w keszu przeglądarki.
      Nie możliwości, aby aplet "zainstalował się" bez żadnych potwierdzeń z twojej
      strony.
      Po pierwsze, skąd pewność, że masz appleta z wirusem? Co on takiego złośliwego robi?
      • Gość: arg Re: Bezpieczna Java- jak to zrobić? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.03.05, 02:32
        Cóż, po pierwsze to był trojan ,niby dlaczego miałbym cokolwiek pisać, gdyby tak
        nie było. Po drugie-zainstalowało się samo, bez mojej zgody, chociaż uzywałem FF
        (włączyła sie ta cholerna konsola, która,jak widac. i tak nic nie pomaga w
        kontroli nad bezpieczeństwem.
        Po drugie- były efekty-dzięki nim się dowiedziałem,że coś mi się zainstalowało.
        Jak to wyglądało? Brak możliwosci obejrzenia podfolderów, dysków itp (po
        kliknieciu na nich po sekundzie znów wyrzucało mnie na pulpit). Wystarczy jako
        dowód?
        • Gość: hehe Re: Bezpieczna Java- jak to zrobić? IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 10:51
          Nie wystarczy, z takiego osisu może wynikać dosłownie wszystko. Jak nie
          potrafisz opisać co się dzieje, to nikt ci nie będzie mógł pomóc.
          Ja tylko chcę się dowiedzieć, skąd ta pewność, że to java (aplet, jak
          twierdzisz)? Jak używasz windowsa to ci się pewnie ściągneło jakieś paskudztwo i
          coś namieszało. Zapomnij o javie i firefoksie, a poszukaj przyczyn w innym
          miejscu lepiej - zaoszczędzisz sobie czasu.
          Gdyby to była jednak java, to ten "trojan" działałby niezależnie od systemu
          operacyjnego i równie dobrze "zainstalowałby się" np. pod linuksem, zwłaszcza że
          używasz firefoksa.
          Jak to sie mówi, najciemniej jest pod latarnią. Pod windowsem to podejrzewałbym
          wszystko, oprócz javy i firefoksa :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka