Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje 3D STUDIO MAX???

27.02.05, 23:40
Pytanie moze smieszne...nie mam zielonego pojecia, JAK i GDZIE mozna zdobyc
ten slawetny program i na jakie koszty sie przygotowac (prosze nie pytac,
czemu nie dzwonie do sklepu...)

Z tego, co slysze, jest to program niezastapiony - czy to prawda?
MAm Corela 8 - czy ktos zechcialby mi powiedziec, co te dwa programy moga
miec wspolnego ze soba, czy jesli znam Corela, bedzie mi latwiej uczyc sie 3D
Studio?
Wszelkie opinie mnie interesuja:)pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: neder Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 23:56
      corel to grafika wektorowa a 3d studio max jak sama nazwa wskazuje 3d...

czy to ma coś wspólnego ze sobą?

pzdr
    • Gość: info Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.client.comcast.net 28.02.05, 02:37
      zobacz to $$$$
      estore.discreet.com/dr/v2/ec_MAIN.Entry?CID=174329&SID=37482&SP=10007&DSP=0&CUR=840&PGRP=0&CACHE_ID=174329
      i tutaj
      www.academicsuperstore.com/market/marketdisp.html?PartNo=722926
    • Gość: neder Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:09
      nie znam się na tych programach ale czy 3d studio max i 3ds max to nie dwa
      różne porogramy? mają różne zastosowania (chyba).
      • Gość: jamila Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.szczecin.mm.pl 28.02.05, 12:49
        Mnie chodzi tylko o 3D STUDIO MAX. Na co dzien zajmuje sie malarstwem i nie
        przepadam za 'grafika wektorowa';-)
        A moje pytania dowodza, ze niewiele wiem o 3d studio max.
        Jedyne co wiem, ze jest to jedyny program szeroko stosowany m.in.przez artystow
        i projektantow i ma wielkie mozliwosci.
        Czy w Polsce mozna to gdzies dostac???
        pzdr
        • Gość: neder Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 13:11
          poszukaj po sklepach internetowych, gdzieś przecież musi być:) obydwa powyższe
          programy sa stosowane do grafiki trójwymiarowej i odpowidając na Twoje pytanie
          to nie sądze, żeby znajomość corela mogła Ci pomóc. Jeśli chcesz zapoznać się z
          grafiką trójwymiarową i jej tworzeniem to możesz ściągnąć sobie z netu Blendera
          (jest to program darmowy, więc jak uznasz, że grafika trójwymiarowa też Cię nie
          kręci to nie będzie problemu). do ściągnięcia:

www.blender3d.org/

Tyle, że od razu ostrzegam - bez wysiłku w poznaiu tego programu zniechęcisz
          się tak jak wiekszość użytkowników już od samego patrzenia na interfejs:), ale
          uważam, że warto trochę pocierpieć:) Na tej stronce znajdziesz też bardzo
          pomocne moim zdaniem krótkie filmiki video na których gostek szczegółowo
          wyjaśnia tenże właśnie interfejs i przedstawia główne możliwości programu - to
          pomaga w nabraniu chęci do dalszej współpracy z tym programem:) Video tutorials
          masz tu:

www.blender3d.org/cms/Video_Tutorials.396.0.html

na 3d studio max nie pracowałam więc nie wiem jak to w nim wygląda:(

pzdr.
          • Gość: piecyk gazowy Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.02.05, 14:12
            1. 3DSMax kosztuje "tylko" 3,5 tys. dolarów.
            pl.wikipedia.org/wiki/3D_Studio_Max

2. Najciekawsze jest to (googlałem trochę), że nie ma go chyba w żadnym polskim
            sklepie, za to książek dotyczących jego obsługi jest od zatrzęsienia.
            • Gość: byłyforumowicz To nie wszystko IP: *.toya.net.pl 28.02.05, 15:32
              Cena, owszem, bardzo "przyzwoita", ale to nie wszystko. Trzeba jeszcze
              zaopatrzyć się w niebylejaki komputer, by móc renderować co zgrabniejsze grafiki...
    • Gość: neder Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 14:38
      ha!

www.3d.pl/gk.cgi?id=9&base=d
      a ja nadal poszukuję info czy 3d studio max i 3ds max to to samo? Może głupie
      pytanie ale tam wystepują 2 nazwy i nie wiem:(

www.3d.pl/gk.cgi?id=5&base=p
      www.3d.pl/gk.cgi?id=64&base=p
      • Gość: jamila Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.szczecin.mm.pl 28.02.05, 15:15
        Dzieki Wam wszystkim:) Fajnie, ze napisaliscie.
        Dzieki, neder - tez sie chetnie zawczasu dowiem, czy te dwa 3dsmaxy to to samo,
        czy 2 rozne;) Blendera juz mam, rzeczywiscie interfejs nie zacheca;)Zaraz
        sprawdze ten drugi link, ktory podales - moze mnie przekona...(tak czy inaczej,
        chetnie sie z tym Blenderem zapoznam, nie ma wyjscia.To co mnie zniechecilo, to
        opinia, ze jest niby programem do tworzenia gier:( Ale chyba nie tylko?!

Piecyku, widze wlasnie, ze tych ksiazek jest az za wiele. Serio 3,5tys.
        dolcow???Ciekawe, kiedy bedzie mne na to stac:((((((((((((((((((((

A moze jest jakas wersja 'mini'...?
        Zaraz sprawdze te linki.
        pzdr
        jamila
        • Gość: neder Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:30
          własnie znlazłam w necie gmax - ponoc taka "okrojona" wersja 3d studio max, no
          i za free:)

www4.discreet.com/gmax/

tu masz po 2 zdania info o blenderze i gmax - do czego służą itp.
          www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=16763
          a to, że do tworzenia gier komputerowych? przecież nie tylko - ale taki jest
          charakter grafiki trójwymiarowej - nie zamieścisz jej raczej jako grafikę na
          stronie internetowej... (co innego corel:))

• Gość: hehe Re: Ile kosztuje 3D STUDIO MAX??? IP: *.acn.waw.pl 28.02.05, 16:56
      Nie ma nic niezastąpionego.
      W 3D do wyboru są jeszcze co najmniej równie dobre Lightwave, Maya, Cinema4D...
      • Gość: jamila inne programy? IP: *.szczecin.mm.pl 28.02.05, 17:39
        Hehe - cos wiecej o tych programach? Linki lub mala charakterystyka?
        Neder, do tego gmaxa trzeba chyba osobno sciagac biblioteke, help i tutorials?
        napisz:)
        • Gość: neder Re: inne programy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 18:38
          nie mam pojęcia - o jego istnieniu dowiedziałam się dzisiaj:) a nie ściągałam
          go bo mam blendera i jest mi gmax absolutnie zbędny.
          • Gość: jamila Blender IP: *.szczecin.mm.pl 28.02.05, 21:17
            Sprobuje sie przekonac do tego Blendera:)Jest rzeczywiscie przygnebiajacy na
            pierwszy (a nawet drugi) rzut oka...;( Chyba nielatwo sie go 'nauczyc' :(((
            Dzieki za link do video...
            pzdr:)
            • Gość: laman Re: Blender IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 28.02.05, 23:20
              Ech...

1) "3d studio" i "3d studio max" to nie to samo . 3ds to wcześniejsza wersja
              3ds max i odeszła w zapomnienie wraz z DOSem dawno temu

2) obsługa 3ds max'a i np. Corela nie mają nic wspólnego

3) 3ds max'a mozna kupić w Polsce bez problemów np. u Rupika

4) koszt to około 15 000 zł
              • Gość: neder Re: Blender IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 23:37
                dzię - ku - je- my :)))
                • Gość: jamila Re: Blender - do nedera IP: *.szczecin.mm.pl 01.03.05, 00:01
                  :)))))))

Neder, gdy bede sie uczyc blendera, czy moge do Ciebie napisac na priva, majac
                  jakis problem?? (To pewnie predko nie nastapi, ale w koncu sprobuje cos tam
                  stworzyc)
                  Pzdr:)
                  • Gość: neder Re: Blender - do nedera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 00:18
                    broń Cię Panie Boże pisać do mnie w sprawie Blendera!!! Ja sama jestem na
                    etapie nauki - mam go od miesiąca i początkowo sama należałam do
                    tych "zniechęconych" dopóki nie znalazłam tutoriali (dlatego napisałam, że są
                    moim zdaniem przydatne:)). Moja wiedza obejmuje znajomość tutoriali dostępnych
                    w necie... no i oczywiście narzędzi dostępnych w Blenderze (dzięki video
                    tutkom:)). mnie bardziej kręci grafika 2d (może dlatego, że prostsza i jakoś
                    łatwiej znaleźć mi dla niej zastosowanie?).

PS. nie zmienia to faktu,że napisać możesz nawet bez powodu:)
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Blender - do nedera IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.03.05, 00:22
                      Gość portalu: neder napisał(a):

> PS. nie zmienia to faktu,że napisać możesz nawet bez powodu:)

Ooooo, to może ja czasem też skorzystam! ;-)))
                      • Gość: neder :)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 10:14
                        • Gość: jamila Re: :)))))))))))))))))))))))))))) IP: *.szczecin.mm.pl 01.03.05, 10:19
                          ...tylko musimy wiedziec, jaki masz adres email...:)))
                          A co do tutoriali, to sa do 'poczytania' w necie, czy trzeba je sciagac i
                          instalowac????
                          pzdr:)))
                          • Gość: neder trocę linków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 10:43
                            zapewne jak szukałaś czegoś o blenderze to się na większość z tych stronek
                            natknęłaś ale podam, żeby było na skróty:)- tam jest trochę "gotowców" i porad
                            (nic nie ściągasz, chociaż takie w pdf też są, ale po prostu czytasz na stronce)

polskie ( na drugiej stronce na górze łazi obleśny pająk... tzn. genialnie
                            wykonany co nie zmienia faktu, że jest jaki jest...)

www.blender.pl/content/section/3/47/
                            www.blender3d.pl/www/str/blhs.php?blh=tut

i obcojęzyczne (mam nadzieję, że nie masz problemów z angielskim)

www.blender3d.org/cms/Tutorials.243.0.html
                            www.linuxgraphic.org/section3d/blender/pages/didacticiels/didacticiel-ang.html
                            www.tutorialguide.net/3d_software/blender/
                            www.forum3d.kom-net.pl/f3dbb/index.php?md=topic&tid=75313
                            www.vrotvrot.com/xoom/tutorials.html
                            users.bigpond.net.au/blendage/pages/tutorials.html
                            songoku.dyndns.org/ryu/blender/

generalnie wystarczy, że w piszesz w google 3d, forum 3d, blender tutorials i
                            podobne to wylezie Ci tyle stron, że życia Ci nie starczy, żeby to przejrzeć
                            (hmmm a co dopiero nauczyć się:))

No a co do adresu to gazetowy (z innymi się nie zdradzam bo jest tam imię i
                            nazwisko:))

Miłej zabawy

• Gość: neder Re: trocę linków - oczywiście trochę a nie trocę.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 10:44
                              • Gość: jamila Re: trocę linków - oczywiście trochę a nie trocę. IP: *.szczecin.mm.pl 01.03.05, 16:08
                                Oto jaka wiadomosc dostalam zesklepu intern.:
                                'najnowsze oprogramowanie to 3ds max 7.
                                Zarówno 3d studio max jak i 3ds max to ten sam produkt (w pewnym momencie z
                                wersja 5 zostala zmieniona jego nazwa).
                                Cena to 4250 EUR netto.'
                                ...nic dodac, nic ujac..
                                :(((
                                • Gość: jamila Prawdziwa cena 3D Studio Max... IP: *.szczecin.mm.pl 01.03.05, 22:42
                                  Do neder i nie tylko:
                                  Oto jaka wiadomosc dostalam ze sklepu intern.:
                                  'najnowsze oprogramowanie to 3ds max 7.
                                  Zarówno 3d studio max jak i 3ds max to ten sam produkt (w pewnym momencie z
                                  wersja 5 zostala zmieniona jego nazwa).
                                  Cena to 4250 EUR netto.'

:(((

Pozdrowienia
                                  jamila
                                  • Gość: neder Re: Prawdziwa cena 3D Studio Max... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 22:54
                                    dzięki ale mnie raczej i bez tej info zakup tego programu nie interesował - mam
                                    kiepskiego kompa, który by padł, gdybym mu powiedziała co go czeka...

A cena faktycznie nie zachęcającą do współpracy z programem. To znaczy
                                    oficjalnie, bo jak się przejrzy strony o grafice to ma się wrażenie, że co
                                    drugi nastolatek ma ten program w domu (z przykrością muszę stwierdzić nikły
                                    procent kobiet wśród nich:/). Może mają więcej skrupułów?:)(albo gorsze kompy),
                                    więc bierz się do roboty może polepszysz statystyki!

pozdrawiam:)
                                    • Gość: jamila Re: Prawdziwa cena 3D Studio Max...do neder:) IP: *.szczecin.mm.pl 01.03.05, 23:26
                                      Powiem Ci, neder, czemu nikly procent kobiet. Kobiety przykladaja wage do
                                      estetyki..:)))
                                      Bo to wyglada ohydnie - blender tez jest brzydalski, a caly styl np. gmaxa
                                      (ktorego mam juz dzieki tobie)naprawde smetny., Te potwory, ktore maja ten
                                      program reklamowac:(

Mnie sie jak narazie nie chce za to zabierac, zrobie to ,ale chyba jak wiosna
                                      przyjdzie i weselej mi bedzie, bo teraz bym sie zdolowala do reszty!

A cena...nie predko, oj, nie predko pomysle o tym znowu...
                                      pzdr
                                      jamila
                                      • Gość: neder Re: Prawdziwa cena 3D Studio Max...do neder:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 23:29
                                        ja też już znam odpowiedż... jak Ty się nie bierzesz do roboty bo Ci się
                                        kolorystyka interfejsu nie podoba...;p
                                        • Gość: jamila Blender i reszta IP: *.szczecin.mm.pl 02.03.05, 11:53
                                          Nie zostawie tego bez odpowiedzi - w koncu po co caly ten watek;-)
                                          Wezme sie do roboty, tak naprawde bardzo sie ciesze z blendera i gmax - ktore
                                          mam juz dzieki Wam:)
                                          I co jest bardzo fajne, nie musze ubolewac nad brakiem 3d studio - najpierw
                                          zglebie gmax, co napewno troche czasu mi zajmie. Gdy juz wszystko o nim bede
                                          wiedziec, wtedy pomysle znowu o 3d maxie:)
                                          Serdecznie pozdrawiam
                                          jamila:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka