Dodaj do ulubionych

Jakas dobra ksiazka do java...

24.02.06, 18:21
Czy ktos moze cos zasugerowac? Javy zacznam sie uczyc a musze zrobic cos co
cie nazywa Java Library for Port Knocking (praca dyplomowa) do zorobienia na
wrzesnien :)
Od czego zaczac (jaka literaturka) ? Poruszam sie bez problemu w C ale java
jest bardzo inna i nie mowie tu o syntaxie tylko o calej idei...
Pozdrawiam
Piotr P.
Obserwuj wątek
    • prober Re: Jakas dobra ksiazka do java... 24.02.06, 22:41
      Zaproponuję tak:

      "Thinking in Java" Bruce'a Eckela
      Wyszły już bodajże 3 edycje. Dostępna także po polsku.

      Ksiązka bardzo szeroko omawia ten język. Wobec tego sugerowalbym na sam
      poczatek przeczytac jakis tutorial w sieci.

      Ponieważ znasz C, to pewne rzeczy będzie łatwiej przyswoić. Znasz C++? Jeśli
      tak, to świetnie, bo odpada zaznajomianie się z tematyką klas.

      Z grubsza: w Javie wszystko już zostało zaimplementowane. Podczas pisania warto
      korzystać ze specyfikacji... java.sun.com/reference/api/

      Do większych projektów - z sieci można ściągnąć w miarę przyjemne środowiska
      (np. NetBeans, Eclipse).

      Powodzenia :-)
      • ktosktomafajnegomisiaczka Re: Jakas dobra ksiazka do java... 25.02.06, 01:14
        to moze ja dorzuce 3 grosze..

        jesli uzywales kiedys (i lubiales) Microsoftowego VisualC++, to od razu lap
        NetBeans'a, bedzie Ci sie latwiej poruszac. Najnowsza jest podajze wersja
        5beta, ale jest ekhem, deko niestabilna, i po paru godzinach pracy dobrze jej
        robi restart. Mimo tego na prawde wydaje mi sie ze i tak jest o niebo
        przystepniejszy niz eclipse, ktory co prawda ladniej wyglada i ma wiecej
        pluginow.. ale.. wszechobecne niezbyt jasne kreatory albo bardzo fajne 'tricki'
        (patrz deployowanie modulu na serwerze) potrafia zirytowac do bolu..

        *ps
        deployowanie modulu na serwerze, uzywajac pluginu Lomboz:
        masz drzewko:

        modul1
        |
        +-
        • piotrpenar Re: Jakas dobra ksiazka do java... 25.02.06, 22:05
          Wiekie dzieki za porady..
          Zaczelem od bluej jakies 2 tyg temu zmienilem na Eclipse 3.12. A teraz moze
          zmienie na NetBeans. Visuala C++ nie znam. :( Jestem dosc mozno zaznajomiony z
          C ale mialem na studiach w polsce tez C++ tylko ze w malym wymiarze jak to
          wszytsko w polsce :) I pisalem w Turbo C++ czy cos takiego. A Jave lubie jak na
          razie podoba mi sie to ze jelsi masz na to chote to piszesz swoje wlasnie
          rozwiazania problemow a jak nie to kozystasz w wczesniej przez kogos zrobiontch
          bibliotek. A co sadzicie O PORT KNOCKING? Dokladnie o bibliotece JAVY do tego?
          Mi ten temat wydal sie ciekawy:)
          Pozdrawiam
          Piotr P.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka