Dodaj do ulubionych

Windows czy Linux ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 12:34
Poradzcie mi, czy dla kogos z malym doswiadczeniem w komputerach lepszy bedzie Windows czy Linux? Kompa potrzebuje tylko do poczty, forum, gg. Nic szczegolnego.Troche pisania, jakas wyszukiwarka.
Obserwuj wątek
    • mariuszr_77 Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 12:36
      Jeśli tylko do tego co napisałaś to możesz z powdzeniem spróbować linuksa:)
    • m.gregor Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 12:43
      Mysle ze jesli ktos ma male doswiadczenie w kwestii komputerow to lepiej zaczac
      od linuksa. Jesli zaczniesz od linuksa nie nabedziesz wielu zlych przyzwyczajen
      z Windowsa. Najlepiej jakiegos prostego (w sensie przyjaznosci interfejsu i
      jakosci/obszernosci spolszczenia) np. Mandrake 10.1. Instalacja bajecznie prosta
      - graficzny instalator (jesli masz czysty dysk to program instalacyjny sam
      podzieli go na partycje tak jak uwaza ze bedzie najlepiej), w dystrybucji
      znajduje sie juz przegladarka, program pocztowy, edytor tekstu, arkusz
      kalkulacyjny i pare innych przydatnych programow. Oczywiscie wszystko po polsku
      i za darmo. Duza ilosc oprogramowania w pakietach (prostsza instalacja) po
      polsku no i najwazniejsze: obsluga bardzo duzej ilosci sprzetu (na starcie
      dziala - ew. bedziesz musiala zainstalowac sterowniki do karty graficznej ale
      bez tego tez bedzie dzialalo).
      Polecam do poczytania forum i strone Mandrake w Polsce www.mandrake.pl i
      forum: forum.mandrake.pl .
      A jak juz sie jako tako przyzwyczaisz do Linuksa, nabedziesz troche
      doswiadczenia to moge polecic np. Fedora Core 3.
    • user0001 Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 12:45
      Gość portalu: Marzena napisał(a):

> Poradzcie mi, czy dla kogos z malym doswiadczeniem w komputerach

Czyli niezależnie, czy to będzie Windows czy GNU/Linux instalacji dokona "ktoś
      inny"?

> lepszy bedzie Windows czy Linux? Kompa potrzebuje tylko do poczty,
      > forum, gg. Nic szczegolnego.Troche pisania, jakas wyszukiwarka.

Jeśli masz jakiś bardzo egzotyczny sprzęt (bywają problemy z niektórymi
      skanerami, czasem coś innego), to konieczny będzie Windows. Jeżeli komputer masz
      w miarę standardowy, to sterowniki dla GNU/Linuksa powinny się znaleść.

Jeżeli znajdziesz kogoś kto porządnie zainstaluje i skonfiguruje, to polecam
      GNU/Linuksa. Wszystko co wymieniłać można robić pod GNU/Linukse, co więcej można
      robić to bezpieczniej.
    • robertbenybanek Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 13:42
      A jaki masz komputer?
      Bo Linux na słabych/starych komputerach chodzi "mułowato", na nich się Win98 o
      wiele lepiej sprawdzi.

Jeśli twój komputer ma procesor szybszy niz 500-600MHz, RAM-u przynajmniej
      128MB, a najlepiej 256MB i 17" monitor (na 15" jakość czcionek na stronach www
      jest tragiczna - tu Windows króluje) to proponuję na początek Mandrake 10.1.
      Bardzo łatwy dla początkujących - wszystko co wymieniłaś już jest (nawet
      komunikator obsługujący gg).
      Może byc problem z nietypowym sprzętem (skanery zwykle nieobsługiwane).
      Nie wiem jak łączysz się z internetem, ale ten Mandrake bez problemów radzi
      sobie z Neostradą, siecią (wystarzy klikać, domyślne ustawienia świetnie sobie
      radzą) może tylko z najtańszymi modemami może być problem...

pozdr.
      beny
      • b00g13 Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 14:08
        > A jaki masz komputer?
        > Bo Linux na słabych/starych komputerach chodzi "mułowato", na nich się Win98 o
        > wiele lepiej sprawdzi.

Albo linuks w tym samym wieku co w98. Dziwna rzecz, ludzi nie dziwi, że
        czteroletni XP muli się na p200mmx a od takiego mdk 10.1 liczącego sobie kilka
        miesięcy wymagają śmigania jak na pIV.
        • robertbenybanek Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 15:33
          Zdziwisz się...
          Mam Athlona 1,8 GHz, 512 RAM, 17" monitor
          i 2xCeleron400@533 256 RAM, 15" monitor

Na tym nowszym owszem Linuxy śmigają jak głupie,
          ale na tym dwuprocesorowym to Mandrake 10.1 całkiem nieźle sobie radzi (od XP
          jest jednak wolniejszy), za to Mandrake 9.2 i Aurox 9.3 to tragedia takie są
          powolne...
          Nie zawsze nowszy Linux oznacza wolniejszy...

A jakość tekstu na stronach www jest wyraźnie gorsza niż w Windowsie.
          Z tym, że na 17" da się do tego przyzwyczaić, ale na 15" jest to już nie do
          przyjęcia...

pozdr.
          beny
          • user0001 Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 15:43
            robertbenybanek napisał:

> A jakość tekstu na stronach www jest wyraźnie gorsza niż w Windowsie.
            > Z tym, że na 17" da się do tego przyzwyczaić, ale na 15" jest to już nie do
            > przyjęcia...

Właśnie dlatego pisałem o konieczności zainstalowania przez osobę kompetentą.
            Kiepsko wyglądające czcionki naprawia się przez instalację czcionek monotype
            (były przez długi czas dystrybuowane przez M$, licencja nakłada ograniczenie na
            format używany do redystrybucji (oryginalne pliki to cab zapakowany w exe)). Po
            zainstalowaniu "corefonts" wygląda to już dużo lepiej.
            Jeśli chce się jeszcze poprawić wygląd, to można przekompilować bibliotekę
            freetype (ze względu na ograniczenia patentowe, domyślnie wyłączony jest
            interpreter bytecode'u zawartego w czcionkach, ale można go bez problemów
            włączyć, edytując plik nagłówkowy).
            • robertbenybanek Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 15:49
              Dzięki.
              Spróbuję tak zrobić.

Fachowcem od Linuxa nie jestem - ale szkoda, że o tych czcionkach się nigdzie
              powszechnie nie wspomina...

pozdr.
              beny
              • kosmos_b Re: Windows czy Linux ? 06.03.05, 16:32
                > Dzięki.
                > Spróbuję tak zrobić.

Jeśli Ci się uda, to opisz jak do tego doszedłeś. Ja spędziłem kiedyś trochę
                czasu próbując sprawić, aby czcionki w MDK były czytelne. Zaimportowałem nawet
                czcionki TT z Windows. Ta sama przeglądarka + te same czcionki + te same
                ustawienia co w Windows a efekt nadal niezadowalający :/
          • Gość: Marzena Re: Windows czy Linux ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 15:45
            Nie jest taki zly ten moj komp.Widze, ze jednak Linux ma wiecej zwolennikow.Ok,sprobuje.Dzieki i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka