Dodaj do ulubionych

Jaki język?

IP: 2.4.STABLE* / 192.168.2.* 13.06.02, 16:10
Postanowiłam nauczyć się w wakacje jakiegoś nowego języka programowania. Nie
wiem jeszcze, jakiego i prosze o rady i wskazowki, mozliwie z uzasadnieniem
wyboru.
Obserwuj wątek
    • Gość: ww Re: Jaki język? IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 17:11
      > Postanowiłam nauczyć się w wakacje jakiegoś nowego języka programowania. Nie
      > wiem jeszcze, jakiego i prosze o rady i wskazowki, mozliwie z uzasadnieniem
      > wyboru.

jeżeli chcesz się nauczyć tylko w ramach hobby ,dla przyjemności to się nie
      nauczysz.Po prostu trzeba mieć spore zacięcie i determinacje żeby opanować dobrze
      język programowania.Nie będe i przechwalał i pisał o czymś o czym nie mam
      pojęcia,pisanie programów bardzo by mi pomogło ale niestety nie nadaję się do
      tego i muszę zlecać to komuś innemu.

programy dostaję napisane w C++ ale wołałbym raczej żeby były zrobione w Visual
      Basic albo Delphi,oczywiście w C++ można zrobić to samo ale stworzenie interfejsu
      to wyważanie otwartych drzwi,w delphi i VB nie trzeba się z tym tak bawić
      • Gość: Blekota Re: Jaki język? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 21:27
        Wyważanie otwartych drzwi w C++? Nie zapominaj o Visual C++ i Borland C++
        Builderze.
        • Gość: kell Re: Jaki język? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.06.02, 05:15
          a nie lepiej na sam poczatek dobrze opanowac c? ba,
          programowanie obiektowe nie jest az takie potrzebne
          (procz tego, ze jest teraz modne, takie kolejne
          slowo-wytrych), mozna tez programowac obiektowo w c,
          moze to nie jest az takie proste jak w c++ ale sie da:)
          poza tym, jezeli juz mowimy o jezyku typowo obiektowym,
          to nie lepiej na poczatek oswoic sie z java/pythonem
          (www.python.org). imo visual basic to slepa uliczka,
          najwieksza wada jest to, ze jest to jezyk zamkniety,
          dostepny wlasciwie na jedna platforme..
          do zabawy z obiektami na lato polecalbym jave.
          kompilator+dodatki jest jak najbardziej darmowe (tak
          jak do innych jezykow mozna znalesc darmowe dobre
          kompilatory, polecasz np drogie visual c++ jak jest
          darmowe gcc, ktore zalatwia sprawe rownie dobrze),
          wystarczy dobry edytor (np edit+ pod windows) i dobra
          ksiazka do javy. moze tu jakies propozycje?
          • Gość: Blekota Re: Jaki język? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 07:34
            Nie mówię, że C++ to najlepszy język na początek, zwłaszcza dla kogoś, kto chce
            pisanie programów traktować jako hobby, tylko nie zgadzam się z twierdzeniem,
            że pisząc w C++ trzeba wywarzać otwarte drzwi.
            • Gość: wojtek Re: Jaki język? IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 14:39
              na początek to może turbo pascal albo jakieś klony basica,każdy język ma swoje
              wady i zalety.Trudno żeby ktoś kto nie ma pojęcia nagle zaczął pisać w
              c++,najpierw trzeba poznać podstawy

jest darmowy pascal www.freepascal.org
              • Gość: CppCoder Re: Jaki język? IP: 158.75.59.* 17.06.02, 11:32
                Hey jelenie!
                pASCAL i dELPHI do guffna ! nauczcie sie C++ ! Jest najlatwiejsze i daje
                najwiecej mozliwosci, a gadanie cos o "wywazaniu *.*" to bzdetne gadanie
                lamera, ktory nie ma pojecia o programowaniu. Podobne texty, ze niby
                "Programista, ktory robi program w C musi wiedziec co robi" ?!? WTF ? Kto to
                wymyslil?! W jakim jezyku nie trzeba wiedziec co sie robi ?!? Qfa jak nie
                wiecie co robicie, to bawcie sie w LOGO Komeniusz :p a nie w C/C++ !
                W C++ programuje juz 2.5f roku i zawsze twierdzilem, ze pASCAL to gowno dla
                lamerow. Zawsze mozna tez nauczyc sie Assemblera :)

Nie sluchajcie ludzi(?), ktorzy mowia, ze C++ jest trudny, a programowania
                mozna spokojnie nauczyc sie jako hobby, bo to nie jest lacina, czy inny gufno.

Jezeli kogos urazilem, to czuje sie wspaniale, gdyz zrobilem to z premedytacja
                :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka