Dodaj do ulubionych

Laptop i Windows XP Home Edition - problem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:07
prosze o pomoc: kupilem laptopa Toshiby, mial wgrany oczywiscie Windows XP
Home Edition z Service Packiem 2. na plycie jednak dostalem tylko sterowniki.
jest to laptop sprowadzony z USA (kupilem z drugiej reki, ale NÓWKA) wszystko
zafoliowane.. wydawalo mi sei ze plyta z XP jest w srodu takiej ksiazeczki
xp, ale byl tam tylko karton :/ prosze o odpowiedz, czy do laptopow dostaje
sie windowsa xp czy trzeba go samego wypalic? OCZYWISCIE LICENCJA JEST!
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem 04.04.05, 23:32
      A czy na plycie ze sterownikami nie ma preinstalowanego systemu?
    • innymacuser Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem 04.04.05, 23:44
      Czy na laptopie jest gdzies np. pod spodem naklejka Certificate of Authencity z
      numerem seryjnym? No i mozesz przeczytac co tutaj pisza tiny.pl/hwhh
      • Gość: kmtko zaf Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:56
        jest taka naklejka, jednak pod nazwa Windows Xp... jest napis TOSHIBA.
        po wpisaniu na stronie nic sie nei pojawia..

co robic?
        • innymacuser Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem 05.04.05, 00:49
          nie masz tam na tej naklejce nigdzie napisane "product key
          xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx" gdzie te xxxxx to literki i cyferki?

www.microsoft.com/resources/howtotell/pl/windows/default.mspx - wybierz
          opcje 2, przypadek "System Windows dołączony do zakupionego nowego komputera" i
          poczytaj.
    • Gość: BG jr. Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 02:21
      Powinien być na twardym dysku, tam tez powinno być firmowe oprogramowanie do
      tworzenia zarówno backupów jak i dysku z WinXp
    • Gość: pl Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:21
      Ja kupilam tez laptopa Toshiby nowke w sklepie w Polsce (Karen Notebook). I tez
      wszystko w folii oryginalnie zapakowane.Nawet byly plomby Toshiby do zerwania.
      i Tez nie bylo plytki z WinXp. Tez mam ksiazeczke i certyfikat. Dokladnie tak
      jak Ty na plycie tylko sterowniki. krotko mowiac nie dostaje sie na plycie
      winXP do laptopow. Maszyna jest super ,dobrze wybrales.
      • Gość: kmtko zaf Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 09:23
        kurcze :/ to jednak jestem zmuszony do korzystania nadal z pirackiej windy? :/
        nie wiecie czy mozna sciagnac windowsa xp home edition sp2 ANGIELSKA WERSJA?
        nawet z kazyy czy skads, bo przeciez licencje mam :) prosze o odpowiedz, maszna
        rzeczywiscie SUPER do tego stopnia ze prawie sie zdecydowalem na sprzedaz
        stacjonarnego :) pozdro
      • Gość: Reader ? IP: 212.247.232.* 05.04.05, 09:36
        >krotko mowiac nie dostaje sie na plycie
        > winXP do laptopow.

do laptopow toshiby, chyba?

bo jak kupilem acer'a to mam win xp angielskie, win xp polskie, sterowniki i
        jeszcze jakies nortony czy tam power dvd...
        • Gość: K Re: ? IP: 57.66.193.* 05.04.05, 10:39
          Ja dostałem z Fujitsu-Siemens-AMILO nie tylko WInXp ale także Worda MS Works
          Acrobat itd itp. z płytkami, Toshiba dużo droższa a parametrami cieniutka.
          Jeżeli do tego nie dają płyty naprawczej systemu to już dziadostwo.
          Co klient zrobi jak wirusek zje system? Będzie pisał do Toshiby o przysłanie
          płytki z Windowsem?
          • Gość: pl Re: ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:55
            Zapomnialam napisac, ze byla dodana plytka z OneNote 2003. Nie wspomnialam nic
            o tym,ze byl tez Acrobat,Word MS Works itp., bo myslalam ze to standard. Ale
            skoro sie licytujemy.A ta poza tym to kazda pliszka swoj ogonek chwali. Mojemu
            znajomemu jakis glupol wlamal sie do kompa i system przestal dzialac. Nie
            musial pisac do Toshiby, poszedl do serwisu (dwarancja 2 lata) i gratis to
            naprawili. A skoro juz obrazasz innych to sie odwzajemniam Fujitu-Siemens, a
            coz to za kreatura. Fuuj!
            • Gość: pl Re: ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:19
              Poza tym Fuj-simensie, laptopy firm, ktore mozna kupic w supermarkecie z serem
              topionym i innym badziewiem mnie nie interesuja. Toshibe sprzedaja tylko sklepy
              ze sprzetem.
              • kalinowski11 A teraz "dajcie se po razie" i kupcie ... 05.04.05, 11:25
                KALKULATORY ...
              • Gość: Reader A jaka jest powiedz IP: 212.247.232.* 06.04.05, 06:36
                moj drogi roznica miedzy laptopem z supermaketu a laptopem ze SKLEPU ZE SPRZETEM?
                A moze obydwa sie roznia od tego ze sklepu internetowego?

Chyba, ze kreca Cie rozmowy z "pseudo-specjalistami" ze sklepow
                "pseudo-specjalistycznych"....

:D
              • Gość: K Re: ? IP: 57.66.193.* 06.04.05, 13:24
                Skoro laptop na którym można grać i swobodnie pracować na aplikacjach 3d
                nazywasz lipą z hiprmarketu to jak nazwać taką Toshibę na której możesz sobie
                conajwyżej teksty pisac?
                Nie mam zamiaru najeżdżać na Toshibę jako taką ale uważam że za taką cenę jaką
                trzeba za nią zapłacic w stosunku do wielu innych o podobnych parametrach
                oferuje zbyt mało.
    • gray Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem 05.04.05, 11:42

jeżeli nie dostałeś płyty instalacyjnej to znaczy, że instalator windowsa
      umieszczony został najprawdopodobniej na niewidocznej partycji serwisowej na
      dysku twardym. po szczegóły odsyłałbym do dealera, u którego kupiłeś sprzęt.
    • dekar Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem 05.04.05, 12:31
      Do laptopa jeżeli był sprzedany z preinstalowanym systemem, powinna być
      dołączona płytka "recovery" z systemem operacyjnym. Jeżeli nie było to duży
      minus dla firmy.
      • Gość: pływam statkiem Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 15:37
        Mylisz się kolego. Gdy ostatnio wymieniałem laptopa nie dostałem żadnych
        płytek. Po starcie systemu i połaczeniu z internetem na stronie producenta
        czekały na mnie uaktualnienia software'u i sterowników (ponad 20 nowych
        instalacji) oraz 4 krytyczne uaktualnienia Windows. Po ich instalacji
        korzystając z zainstalowanego oprogramowania wykonałem pełen backup systemu i
        wypaliłem komplet dysków tzw. recovery. Nie ma sensu dołącznanie nieaktualnych
        płytek z systemem do komputera bo to strata czasu i pieniędzy. Mądrzejsi od
        Ciebie nad tym myśleli. Bez urazy.
        • dekar Re: Laptop i Windows XP Home Edition - problem 06.04.05, 12:27
          > Mylisz się kolego.

W którym miejscu? Kiedy piszę że POWINNA być dołączana płytka, oczywiście, że
          powinna. Staraj się zrozumieć tekst zanim go skomentujesz, słowo "powinna"
          wskazuje, że nie wykluczam innych sposobów zapewnienia przez producenta dostępu
          do "recovery" systemu op., chociaż uważam, że dołaczana płytka jest
          rozwiązaniem najlepszym.
          Opis Twojego poradzenia sobie z tym problemem jest moim zdaniem niezbyt
          poręczny do szerokiego zastosowania, chociażby dlatego, że nie wszyscy będą
          wiedzieli/umieli wypalić sobie płytkę recovery. Poza tym jeżeli ktoś nie ma
          dostępu do internetu to wypalenie takiej płytki będzie miało taki sam efekt jak
          dołączenie jej przez producenta (czytaj system bez łatek i uaktualnień). Więc
          jest to najzwyklejsze przerzucanie tego zadania na użytkownika, co więcej firma
          liczy sobie za system (bo nikt go za darmo nie daje), więc tym bardziej powinna
          zadbać o wygodny dostęp do reinstalki systemu.
          To co opisujesz może być stosowane jako dodatkowa opcja, ale na pewno nie jako
          docelowe rozwiązanie. Poczynając od możliwych kłopotów z obsługa programu
          backupującego (wiem, bo sam próbowałem zrobic backup systemu i mialem kłopoty),
          a kończąc na czasochłonności takiego rozwiązania (niby dlaczego mam poświęcać
          czas na zrobienie czegoś za co zapłaciłem kupując notka?).
          Być może i mądrzejści ode mnie nad tym myśleli, ale raczej się nie wysilili.
      • Gość: pawel !!!!!! IP: *.ppp.tiscali.fr 05.04.05, 18:36
        Ja niedawno kupilem toshibe qosmio i tez nie ma plyty osobnej z windows xp jest
        natomiast plyta Recovery z calym systemem i sterownikami
        • Gość: kmtko zaf Re: !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 19:34
          jak sie instaluje system z tej plyty? wystarczy wlozyc i sama sie rozpocznie
          instalacja? prosze o odpowiedz, ile zaplaciliscie za swoje laptopy i gdzie je
          kupiliscie? ja przez Alegro i dalem 2,700 zl (chyba niezla cena jak na
          konfiguracje:) a przesylke dostarczyl DHL (firma kurierska) z mozliwoscia
          sprawdzenia przed zaplata..

prosze o odpowiedz co z tym systemem...
          • wojtek33 Re: !!!!!! 06.04.05, 10:27
            Czyli jednak masz to recovery?
            Po dłuższych doświadczeniach z Toshibami już ich ich nie kupuję. W starszych
            modelach, po wystartowaniu kompa z płytką w napędzie trzeba było nacisnąć bodaj
            F2, teraz pewnie wystarczy po prostu uruchomić z niej komputer. Pamiętaj, że
            przywracanie z recovery usuwa wszystkie dane z dysku.
          • Gość: greg Re: !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:24
            Ja tez mam Toshibe Satellite, kupiona przeszlo pol roku temu. Nie mam plytki z
            winXp, ale Recovery i do tych plytek jest osobna ksiazeczka m.in. polska
            wersja. Dodatkowo na pytce nad logo Thoshiby tez jest wytloczona instrukcja, co
            zrobic po angielsku, hiszpansku i niemiecku. Nie rozumiem Twojego problemu. A
            moze nie masz tych plytek?
            • Gość: greg Re: !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:37
              Zywcem przepisane z dolaczonej do Recovery info.
              "CD-ROM Product Recovery. Tylko do dystrybucji z Toshiba
              komputerem.Oprogramowanie zawarte na tym dysku zostalo fabrycznie zainstalowane
              na dysku twardym komputera.
              Aby uruchomic CD-ROM Odtwarzania Systemu:
              1. Wloz dysk Product Recovery do napedu CD-ROM.
              2.Wlacz komputer jednoczesnie naciskajac i przytrzymujac klawisz C.
              3. Postepuj zgodnie ze wskazowkami wyswietlanymi na ekranie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka