bpos 13.04.05, 21:02 Kolejny mój problem: błędnie sformatowalem partycję systemową (FAT32). Jakim freeware'owym (shareware'owym) programem mogę zmienić system plików na NTFS nie tracąc przy tym danych i ewentualnie zmieniając rozmiar partycji Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: TREX Re: konwersja FAT>NTFS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:26 bpos napisał: > Kolejny mój problem: błędnie sformatowalem partycję systemową (FAT32). > Jakim freeware'owym (shareware'owym) programem mogę zmienić system plików na > NTFS nie tracąc przy tym danych NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI i ewentualnie zmieniając rozmiar partycji -- > to też by mi się przydało. > Może jakiś link :) > dz. Link Zgłoś
amon-ra Re: konwersja FAT>NTFS 13.04.05, 21:28 Poleceniem cmd i w następnym oknie convert x: /fs:ntfs spod działającego systemu WinNT (2000, XP, 2003) przekonwertujesz partycję z FAT32 na NTFS. Zmienić jej rozmiar możesz np. programem BootIt Next Generation. Link Zgłoś
amon-ra Re: konwersja FAT>NTFS 13.04.05, 21:29 ... gdzie x: to litera partycji, której konwersję chcesz przeprowadzić :) Link Zgłoś
bpos Re: konwersja FAT>NTFS 14.04.05, 19:44 Do amona-ra: słaby jestem w te klocki, więc dla upewnienia się: 1. Start>Uruchom>cmd 2.pokazuje się okno jakby DOS-owe, gdzie mam C:\Documents and settings\Właściciel>_ (migający kursor) wydaje mi się że teraz mam napisać: C:\Documents and settings\Właściciel>cd\ aby przejść do katalogu głownego C:\ i tu napisać: convert C: /fs:ntfs czy o to chodzi? i czy mi szlag nie trafi wszystkiego? pzdrw (Faraonów i Słońce też) Link Zgłoś
amon-ra Re: konwersja FAT>NTFS 14.04.05, 20:21 bpos napisał: > Do amona-ra: > słaby jestem w te klocki, więc dla upewnienia się: > 1. Start>Uruchom>cmd > 2.pokazuje się okno jakby DOS-owe, gdzie mam C:\Documents and > settings\Właściciel>_ (migający kursor) > wydaje mi się że teraz mam napisać: > C:\Documents and settings\Właściciel>cd\ > aby przejść do katalogu głownego > C:\ Nie trzeba - plik convert.exe znajduje się w folderze \system32, uwzględnionym w zmiennej PATH. Wystarczy wydać polecenie konwersji... bez zmiany katalogu. > i tu napisać: > convert C: /fs:ntfs > > czy o to chodzi? i czy mi szlag nie trafi wszystkiego? ZAWSZE istnieje pewien procent ryzyka utraty danych (sugeruję sporządzić zawczasu kopię najważniejszych rzeczy - poczta, dokumenty, zdjęcia, listy, arkusze etc...). Gdy instalowałem WinXP na swoim komputerze po raz pierwszy, zmuszony byłem do wykonania konwersji partycji systemowej z FAT32 na NTFS - nie miałem możliwości usunięcia partycji i utworzenia nowej NTFS, o domyślnej wielkości klastra. Również obawiałem się o bezpieczeństwo danych, ale operacja została przeprowadzona bezbłędnie. > pzdrw > (Faraonów i Słońce też) :) Z faraonami nie utrzymuję kontaktów ;D Link Zgłoś