Dodaj do ulubionych

Notebook SATELLITE P30-132 P4 3.46GHz

IP: *.adsl.hansenet.de 04.06.05, 13:41
Zastanawiam sie nad zakupem notebooka Toshiba SATELLITE P30-132 P4 3.46GHz,
i dlatego chcialbym poznac opinie uzytkownikow: chodzi mi glownie
o komfort pracy, a zwlaszcza o poziom szumu.
Czy ten notebook jest cichy? Czy jest cichy po roku pracy?

Dziekuje za wszelkie komentarze,

--mikron
Obserwuj wątek
    • tswiercz Re: Notebook SATELLITE P30-132 P4 3.46GHz 04.06.05, 15:33
      Czy jest cichy? Nigdy go nie słyszałem, ale po specyfikacji jestem prawie pewny że to jeden z najgłośniejszych laptopów. Jak chcesz cisze, to kup coś albo z Pentium M albo z Turionem AMD.
      • Gość: mikron Re: Notebook SATELLITE P30-132 P4 3.46GHz IP: *.adsl.hansenet.de 05.06.05, 01:41
        dziekuje. Powiedz mi jeszcze prosze, dlaczego: czy po prostu jest to kwestia
        clocka (czyli ze im wyzsza czestotliwosc zegara tym wiecej ciepla musi byc
        odprowadzane i stad potrzeba mocniejszego wentylatora),
        czy tez wnioskujesz w oparciu o inne przeslanki?
        Dlaczego Pentium M albo AMD ma byc cichszy? Mozesz odpowiedziec jakies typy?

Dziekuje,
        --mikron.
        • Gość: tswiercz Re: Notebook SATELLITE P30-132 P4 3.46GHz IP: *.devs.futuro.pl 05.06.05, 02:32
          Po w tym laptopie wykorzystany jest procesor P4, które są strasznie prądożerne (dochodzące do 120W) i wydalają bardzo dużo ciepła. Przy pełnym obciążeniu (i takim zegarem) czasami nie radzą sobie z nimi duże zestawy chłodzenia do desktopów, a co dopiero mówić o ciasnej obudowie laptopa.

Natomiast Pentium M, oraz Turiony są to energooszczędne procesory pobierające max 20-25 W, a przy jałowej pracy znacznie mniej. Dzięki temu procesor jest chłodniejszy i wiatraki mogą się wolniej kręcić. Gorzej jak jakiś wiatrak wpadnie w szał i sam z siebie zacznie buczeć, ale to już inna bajka.
    • Gość: Grzegorz Re: Notebook SATELLITE P30-132 P4 3.46GHz IP: *.phil.east.verizon.net 05.06.05, 04:48
      Nie wiem jak glosny jest ten notebook po roku bo uzywam swoj od okolo 5 miesiecy
      i nie moge sie zgodzic z moimi przedmowcami ze jest on tak bardzo glosny.
      Mam Toshibe Satellite p-35( zamiawiany ,z poprawionymi parametrami u producenta)
      i nie moge narzekac na zbyt wysoki poziom glosnosci chociaz ma dwa a nie jeden
      wentylatory pod spodem.
      Takze ze swojej strony moge polecic ten wybor.
      Pozdrawiam Grzegorz
    • Gość: menel To jest g.ó.w.n.o nie notebook IP: *.chello.pl 05.06.05, 15:29
      Ten notebook ma desktopowy procesor, co oznacza, że będzie głośny i będzie się
      cały cholernie nagrzewał, bo nie są to procesory przeznaczone do notebookow.
      Nie sugeruj się opiniami jak wyżej, że nie jest tak źle- takie osoby nigdy nie
      korzystały chyba z notebookow z procesorem mobilnym i nie mają żadnego
      porównania. Tym bardziej jeśli Ci zależy na komforcie pracy- tylko procesor
      mobilny (polecam Pentium M, akurat w dziedzinie notebookow raczej przoduje
      intel a nie amd). Nie sugeruj się częstotliwością- pentium M 1,5-1,8 ghz
      odpowiada wydajnością desktopowemu P IV 2,4 - 3,0. Mobilny procesor to same
      plusy w notebooku- jest cicho (wiatrak włącza się tylko od czasu do czasu),
      ograniczone nagrzewanie całego sprzętu (niektóre notebooki z desktopowymi
      procesorami spokojnie mogą zastąpić w domu żelazko), są mniej prądożerne
      (zdecydowanie dłuższy czas pracy na bateriach). Kupując to co wyżej kupisz
      cegłę będącą połączeniem suszarki z ogrzewaniem do domu.
      • tswiercz Re: To jest g.ó.w.n.o nie notebook 05.06.05, 17:50
        Turiony są tylko trochę prądożerniejsze (jakieś 5W) ale też są wydajniejsze. To już jak kto woli. Jedyny problem z prockami AMD, to taki, że takie laptopy produkuje chyba tylko Acer, choć może już się coś zmieniło.
    • Gość: mikron Re: Notebook SATELLITE P30-132 P4 3.46GHz IP: *.desy.de 06.06.05, 16:39
      ok, dziekuje wszystkim za sugestie - rezygnuje z tego Satellite P30.
      Co w takim razie polecacie: potrzebuje przed wszystkim rozdzielczosc co
      najmniej 1280 w poziomie i ca. 1000 w pionie, oraz co najmniej 0.5 GB RAMu,
      no i zeby byl naprawde cichy, bo po kilku godzinach w biurze, w ktorym szumia
      PCty, SUNy i ich zewentrzne dyski, staje sie niebezpieczny dla otoczenia,
      nerwy zupelnie mi odmawaiaja posluszenstwa.
      Nie chcialbym w domu miec takiego samego problemu.

Pozdrawiam,
      --mikron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka