Dodaj do ulubionych

WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox?

18.07.05, 11:12
Czesc.
Przeinstalowalem wczoraj system XP Pro PL. Pierwszym krokiem jaki zrobilem
(zaraz po instalacji antywirusa, firewalla i anty spy/adware) to instalacja
Firefox'a i dezaktywowanie jakiegokolwiek udzialu Explorera w systemie (nie
usunalem, ale nawet nie otwieram)....

Chce teraz rozpoczac WindowsUpdate (automatyczne aktualizacje z mozliwoscia
decydowania co ma byc a co nie instalowane) ale gdy sie tam udaje, strona
informuje ze nalezy do tego miec Explorera, inaczej, uzywajac przegladarki
nie-Explorer, trzeba pobierac wszystko 'one-by-one' ze strony Windows...

Czy rzeczywiscie nie istnieje mozliwosc aktywacji aktualizacji automatycznej
via Firefox, czy rzeczywiscie trzeba wszystko pobierac pojedynczo ze strony
(troche to bolesne, czasochlonne i nie w 100% pewne co do kompletnosci)...

Serdecznie dziekuje za porady.
Pozdr,
Maciej
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 19.07.05, 17:50
      Musimy jasno rozgraniczyć dwie sprawy: za funkcję Aktualizacji automatycznych odpowiada w Windows XP usługa (wuauclt.exe w XP SP2), natomiast skanowanie w poszukiwaniu poprawek z poziomu witryny Windows Update wymaga zainstalowania i uruchomienia tzw. formantów ActiveX, które wspiera jedynie przeglądarka Internet Explorer (i nakładki wykorzystujące IE core, np. Maxthon lub Avant). Ze względów bezpieczeństwa (i zapewne także innych, np. patentowych) konkurencyjne przeglądarki (Firefox, Opera, Mozilla) nie korzystają z bądź co bądź niebezpiecznej technologii ActiveX, co niestety zmusza Cię do okresowego uruchamiania IE w celu dokonania aktualizacji ręcznych. AU natomiast powinny działać, chociażby ze względu na fakt, że samego IE z systemu wyinstalować się nie da.
      • djsaddam Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 19.07.05, 22:02
        czesc. dokladnie tak jest. nie wiedzialem o active x...
        pytanie w takim razie, gdyz automatyczna aktualizacja podsyla mi caly czas ten
        sam update ktorego nie chce instalowac i nie moge przejsc 'dalej' w celu
        instalacji innych patchy. czy jest mozliwosc tego obejscia czy pozostaje manual
        via explorer i wondowsupdate?
        dziekuje i pozdrawiam
        • amon-ra Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 22.07.05, 14:43
          Niestety, tego nie wiem - aktualizacje automatyczne pozwalają na nienadzorowane instalowanie poprawek o krytycznym znaczeniu dla bezpieczeństwa i funkcjonalności systemu i sprzętu. Jeżeli AU zgłasza bez przerwy konieczność zainstalowania jakiegoś krytycznego patch-a, to wgranie go jest wysoce wskazane.
          Ręczną aktualizację (z możliwością wyboru poszczególnych poprawek) przeprowadzisz natomiast na stronie Windows Update/Microsoft Update, za pośrednictwem IE.
      • dx7 Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 19.07.05, 23:11
        > Musimy jasno rozgraniczyć dwie sprawy: za funkcję Aktualizacji
        > automatycznych o dpowiada w Windows XP usługa (wuauclt.exe w XP SP2)

Wyjasniajac to dokladnie - wuauclt.exe to nie jest usluga! Za akutomatyczne
        uaktualnianie odpowiada kilka uslug.
        • amon-ra Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 22.07.05, 14:40
          Oczywiście - chociażby kilka instancji svchost.exe. Pisząc "usługa" miałem na myśli znaczenie bardzo powierzchowne i intuicyjne.
    • djsaddam Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 22.07.05, 17:56
      ok. bede chyba niestety musial uruchomic IE zeby wybrac aktualizacje, ktore
      chce zainstalowac.
      jak znam zycie jakies gowno mi wejdzie na kompe przez to dziurawe IE...

dzieki za wyjasnienia
      djsaddam
      • amon-ra Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 22.07.05, 19:43
        djsaddam napisał:

> ok. bede chyba niestety musial uruchomic IE zeby wybrac aktualizacje, ktore
        > chce zainstalowac.
        > jak znam zycie jakies gowno mi wejdzie na kompe przez to dziurawe IE...

Zapewniam, że nic złego się nie stanie, jeżeli używasz aktualnego oprogramowania antywirusowego i zapory internetowej.
        • djsaddam Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 24.07.05, 23:34
          polaczylem sie via IE, wybralem co chce zainstalowac i zainstalowalem. dzieki.
          swoja droga, uaktualniam na razie tylko na sp1, wstrzymujac sie z sp2.
          jesli dobrze rozumiem, dopoki MS wydaje poprawki do sp1 (09/2006) dopoty nie ma
          potrzeby instalowania sp2? czy moze o czyms zapominam? zakladajac oczywiscie ze
          uzywam osobnych programow anty(vir,spam,add) oraz firewalla.

dzieki.
          • amon-ra Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 25.07.05, 13:51
            SP2 zawiera także inne poprawki bezpieczeństwa i funkcjonalności systemu (m. in. programową funkcję DEP, blokowanie popup-ów w IE, Centrum Zabezpieczeń, nową zaporę). Jeżeli nie chcesz, możesz powstrzymać się od instalacji, ale jest w moim przekonaniu wskazana (po wygaśnięciu okresu wsparcia dla Windows XP RTM i SP1 będzie konieczna). Jeżeli mogę coś doradzić, to z mojego subiektywnego punktu widzenia bardziej opłaca się przeprowadzić instalację systemu na czysto z płyty ze zintegrowanym SP2 - poczytaj o procesie integracji tutaj:
            binboy.sphere.pl/index.php?show=128
            • djsaddam Re: WindowsUpdate (XP) automatyczne - via Firefox 25.07.05, 14:14
              no tak. ja wychodze z zalozenia ze jesli robie update win sp1 na biezaco +
              posiadam narzedzia odpowiadajace centrum zabezpieczen i zaporze z sp2 (spybot,
              ad aware, avast, spyware blaster, kerio etc...) + nie uzywam IE (wylacznie do
              update'u).... to w koncowym rezultacie system jest zabezpieczony praktycznie w
              takim samym stopniu. jesli nie lepszym (kerio wydaje sie lepszy od zapory sp2,
              podobnie zestaw anyspamowy i antyadwarewy/antyspywerowy, wydaje mi sie
              skuteczniejszy od beta wersji programu z sp2).
              no ale nie jestem ekspertem, oczywiscie.
              moja fobia jest spowodowana fatek ze podczas ostatniej instalacji sp2 urwala
              sie ona w polowie wieszajac caly system. po reinstalacji poprzestalem na sp1.

i wielkie dzieki za link, jak juz bedzie trzeba przejsc na sp2 lub podczas
              nastepnej reinstalacji systemu, na pewno skorzystam z mozliwosci integracji sp2
              z czysta instalka xp. wedlug mnie przydatnej nie tylko dla administratorow
              sieci komputerow ale nawet dla jednego kompa...

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka