Dodaj do ulubionych

Partycjonowanie dysku pod Linux i Windows

14.08.05, 10:36
Jak widać po nicku dopiero zaczynam:-)
Co powiecie o takim podziele dysku 120GB (czy to ma sens?), uzywałem Partition Magic, mam Windows XP i MDK 10.1:

ok.7GB - zabrał komputer na zbieranie informacji o partycjach (?!)
zostało 114GB:

10GB - NTFS - tu mam system Windows i planuje instalować programy ściągane z Windowsa
40GB - NTFS - tu planuję trzymać pliki zrobione na Windowsie
40GB - ext2 - tu planuję trzymać pliki zrobione na Linuxie
20GB - ext2 - tu planuję mieć system Linux i jego programy
1GB - swap - na pamięć linuxa

nic nie zginęło, podałem w zaokrągleniu. Zwłaszcza interesuje mnie, czy tę partycję linuxową 40GB ext2 to dobrze zrobiłem, bo słyszałem, że niektórzy robią jakieś fat32, ale ponoć na XP tylko NTFS dobrze działa.

Proszę o łopatologiczne wyjasnienia. Jeśli się okaże, że źle podzieliłem, będę musiał znów pozmieniać, albo od nowa instalować Windows itd.

I moja druga prośba, na marginesie:
Jak się uratować w takiej sytuacji: wcześniej już miałem MDK 10.1, lecz po którymś logowaniu nie wyskoczył mi pulpit etc., tylko czarny ekran z wierszem poleceń (podałem tam login i hasło, ale dalej iść nie umiałem:-)
Jak w takich sytuacjach powrócić do trybu graficznego, by to on za każdym razem się ładował?
Obserwuj wątek
    • nieznamlinuxa Re: Partycjonowanie dysku pod Linux i Windows 14.08.05, 10:46
      Jeszcze jedno. Postanowiłem, podzielić tę partycję 40GB NTFS windowową na dwie mniejsze po połowie, i jedną z nich jeszcze na pół:-)
      Czy to niczym nie grozi? Moge tak sobie dzielić? Robię to dla porządku.
    • diabel-tasmanski Re: Partycjonowanie dysku pod Linux i Windows 14.08.05, 11:42
      wymieniłeś wiecej niz 4 partycje a wieć cząść z nich musi być na partycji
      rozszerzonej. Dla linuxa nie ma problemu start z partycji ktora jest na
      partycji rozszerzonej. Swap dla linuxa warto przenieśc bliżej glównej partycji
      ext2 - bo wtedy głowica dysku nie bedzie musiała jeździć po całym dysku żeby
      dostać sie do swap-u i bedzie szybciej.

10GB - NTFS primary
      partycja rozszerzona a w niej
      40GB - NTFS - tu planuję trzymać pliki zrobione na Windowsie
      1GB - swap - na pamięć linuxa - dlatego tutaj że jest to blisko patycji
      ext2 i blisko poczatku dysku czyli szybszy odczyt.
      20GB - ext2 - tu planuję mieć system Linux i jego programy
      40GB - ext2 - tu planuję trzymać pliki zrobione na Linuxie zamiana
      partycjami miejscami ma sens bo tak bedzie szybciej.
      koniec partycji rozszerzonej
      • rysiek.muller Re: Partycjonowanie dysku pod Linux i Windows 14.08.05, 12:08
        Może zamiast ext2 wybrać ext3, xfs albo reiserfs? ext2 to przestarzały system
        plików.........
        • m.im Re: Partycjonowanie dysku pod Linux i Windows 17.08.05, 21:09
          Ile zaplaciles za Partition Magic? ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka