Gość: beldin IP: *.opole.dialup.inetia.pl 19.09.01, 12:46 Czy znacie jakies sensowne argumenty przemawiajace za kupnem orginalnej wersji systemu operacyjnego windows me?.Argumenty o uczciwosci do mnie nie przemawiaja:)) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: tiges Re: windows me IP: *.silvershark.com.pl 19.09.01, 13:44 jak juz to lepiej zakupic win98se. Argumenty? Czyste sumienie .... ale to do ciebie nie przemawia ;) Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: windows me IP: 148.230.70.* 19.09.01, 14:51 Sluchaj... lepiej zapomnij o tym "gównie" (przepraszam za wyrazenie - ale rzeczy trzeba nazywac po imieniu). Nie warto... przynajmniej moje doswiadczenia sa takie, ze komputery z WindowsME trzeba formatowac i ustawiac wszystko od nowa co 3 tygodnie. Mam tylko 2 znajomych którym dzialal dobrze (juz sie przeniesli na W2K)... Jesli juz, to w najlepszym przypadku tak jak juz ci powiedzial ktos - Windows 98SE... jesli masz sprzet odpowiedni i forse to kup sobie lepiej Windows2000 Professional. I jesli masz ochote na do doswiadczen... to zainstaluj sobie Linux Mandrake 8.0 - jest za darmo. Tomek Link Zgłoś
Gość: Mirko Linux Mandrake? IP: 65.206.44.* 19.09.01, 16:02 Tomek, nie mam zadnych doswiadczen z Linuxem. Zmontowalem nowa (kolejna niestety) skrzynke z plyty serwerowej (2xPII400) za $5. Od czego zaczac? (Oczywiscie od ksiazki, ale ponadto?) Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: Linux Mandrake? IP: 148.230.70.* 19.09.01, 17:37 Chcesz sie nauczyc Linuxa??? Lepiej napisz do mnie: tnowinsk@unimayab.edu.mx Tomek Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Linux Mandrake? IP: 129.212.11.* 19.09.01, 18:10 Gość portalu: Mirko napisał(a): > Tomek, > nie mam zadnych doswiadczen z Linuxem. Zmontowalem nowa (kolejna niestety) > skrzynke z plyty serwerowej (2xPII400) za $5. > Od czego zaczac? > (Oczywiscie od ksiazki, ale ponadto?) Mirko, Jesli chcesz korzystac z plyty "dual" to wez wersje linuxa dobrze skompliowana i skonfigurowana na SMP (konfiguracja wieloprocesorowa - kernel dla wielu procesorow). Wiem ze Caldera daje dosc dobry eServer 2.3, ktory zainstalowalem kiedys na staruszku z dwoma Pentium 233. Dziala to dosc dobrze. Jesli chcesz sie pobawic w Linuxa i tworzenie serwerowej wersji na piechote to troche zabierze Ci czasu. Jesli jednak chcesz szybko i darmowo postawic serwera Linuxa to polecam Ci zrobic download eServera Caldery lub czegos (pewnie tez maja odpowiednia wersje) z Red Hat. Potem rzeczywiscie bedzie Ci potrzebne pare wskazowek jak uruchomic badz skonfiguroowac Sambe (jesli chcesz zeby w LAN Twoj linux serwer byl widziany jak Windows). Jednak to nie jest trudne i po kilku stronach pierwszej z brzegu ksiazki udalo mi sie. Powiem tez ze pomocna jest aplikacja SWAT do obslugi Samby a jest ona w formie stron dla browsera internetowego. Cala obsluga Samby przez SWAT to jak latanie jak po stronach Gazety i forum. Naprawde proste. Z serwera wchodzisz do SWAT jak na strone: http://127.0.0.1:901 Inne rzeczy tez nie sa trudne, ale czasem czesto szybko trafic we wlasciwe informacje w ksiazkach czy w artykuly HOWTO (sa instalowane zarowno z linuxem jak tez dostepne gdzies na internecie). Dobry punkt startu to: www.linux.org Pojawily sie tez calkiem niezle ksiazki dal poczatkujacych przy Linuxie (obsluga i podstawowa administracja). Powodzenia Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: windows me IP: 129.212.11.* 19.09.01, 18:19 Gość portalu: beldin napisał(a): > Czy znacie jakies sensowne argumenty przemawiajace za kupnem orginalnej wersji > systemu operacyjnego windows me?.Argumenty o uczciwosci do mnie nie przemawiaja > :)) Nie jestem pewnien czy to sensowy argument za... ale moze chcesz wolniejszy stos TCP/IP czyli wolniejsze wszystko co zwiazane z Internetem ;) Win98SE powinien wystarczyc. Wiele dodatkow przychodzacych z WinME mozna sciagnac z Microsofta i zainstalowac pod Win98SE. Jesli jednak poszukujesz czegos bardziej niezawodnego i zaawansowanego to jednak idz w Windows2000. Powodzenia Link Zgłoś
Gość: Mirko Windows Me IP: 65.206.44.* 20.09.01, 18:04 Tak naprawde nie ma uniwersalnie dobrej odpowiedzi. Instalowalem dziesiatki razy NT, 98, 98SE, Me, 2000 i PRZEWAZNIE 2000 byl najstabilniejszy, ALE NIE ZAWSZE. Problem nr 1 w: W. 2000 to sterowniki, ktore nie zawsze pasuja, choc mialy na czolach napisane ze beda. Me - sterowniki uniwersalne, ktore powinny pasowac ale nie zawsze pasuja. 98 - czesty brak sterownikow i koniecznosc znalezienia oryginalnych "fabrycznych" od producenta urzadzenia, (ktorych najwiecej jest na MB). Przy zadnym albo typowo "polskim" czyli slabym i drogim dostepie do internetu moze to byc pracochlonne. Jesli ma sie czas i checi warto poeksperymentowac. Link Zgłoś