Dodaj do ulubionych

Asus or Acer

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 12:05
chce kupić laptopa i mam problem bo nie wiem jaki wybrać
www.agito.pl/index.php?pid=15618&cid=52&p=lub
www.agito.pl/index.php?pid=15454&cid=52&p=
acer jest szybszy ale gwarancja tylko rok, asus to chyba lepsza firma....
prosze o porady......
Obserwuj wątek
    • Gość: umathurman Re: Asus or Acer IP: *.polestargroup.com / 195.60.27.* 24.08.05, 14:51
      w zeszlym roku kupilam niemal identycznego Acera.
      Tez troche sie obawialam bo nie znalam firmy kompletnie.
      NIe zepsul sie ani razu ;) Bateria dlugo trzyma, jestem BARDZO zadowolona.
    • m.gregor Re: Asus or Acer 24.08.05, 16:28
      Bez wahania wez Asus'a.
    • Gość: Gearbox Re: Asus or Acer IP: *.comitor.com.pl 24.08.05, 16:36
      Z obydwiema firmami mam pozytywne doświadczenia. Asus to firma wiodąca
      technologicznie na świecie, zwłaszcza w zakresie płyt głównych i kart
      graficznych, Acer to bardziej firma w klasie "budget", ale nie znaczy to, że
      sprzęt jest marny.
      Moja sugestia - wybrać model wydajniejszy, rozbudowa notebooka to nie jest
      prosta impreza. W (prawie) takiej konfiguracji, w jakiej zostanie kupiony
      będzie musiał długo służyć.
      • Gość: Lucar Re: Asus or Acer IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.05, 17:00
        > Moja sugestia - wybrać model wydajniejszy, rozbudowa notebooka to nie jest
        > prosta impreza. W (prawie) takiej konfiguracji, w jakiej zostanie kupiony
        > będzie musiał długo służyć.

W wielu przypadkach rozbudowa notebooka jest łatwiejsza niż desktopu (np. dysk,
        pamięć), choć nieco kosztowniejsza. Nie można wymienić procesora i karty
        graficznej, ale dla większości typowych zastosowań nie mają one takiego wpływu
        na wydajność jak dwa pierwsze podzespoły. Nad kupowaniem na zapas bym się
        zastanowił, gdyż dla większości użytkowników dowolny model jest aż nadto
        wystarczający.
        • jaxcek Re: Asus or Acer 24.08.05, 17:48
          Niezgadzam się zupełnie z łatwością rozbudowy laptopów. Każdy upgrade zazwyczaj
          oznacza utratę gwarancji. Poza tym w desktopie jest to kwestia odkręcenia
          blaszano/plastikowej obudowy i odłączenia kabelków, w laptopie sprawa nie jest
          juz taka prosta, brak precyzji równa się uszkodzeniu sprzetu.
          Co do wyboru to polecam Asusa. Wzrostu prędkości przy różnicy 1.6, a 1.73
          napewno nie odczujesz, a dzisiejsze wymagania nie są jeszcze bardzo wygórowane
          i 1.6 wystarcza w zupełności (pomijam gry typu Doom3 gdzie grafiki desktop są
          nadal nie do pobicia). 2-letnia gwarancja poza tym da Ci pewność, że w razie
          czego 4.5tyś nie idzie w krzaki. Jakby do tego dołożyć torbę i myszkę optyczną
          w komplecie (dla Acera dodatkowy wydatek), to wybór staje się prosty.
          Mam Asusa od prawie roku i nie narzekam.
          pozdrawiam i życzę miłego użytkowania

j.
          • Gość: Lucar Re: Asus or Acer IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.05, 11:36
            > Niezgadzam się zupełnie z łatwością rozbudowy laptopów. Każdy upgrade
            > zazwyczaj oznacza utratę gwarancji. Poza tym w desktopie jest to kwestia
            > odkręcenia blaszano/plastikowej obudowy i odłączenia kabelków, w laptopie
            > sprawa nie jest juz taka prosta, brak precyzji równa się uszkodzeniu sprzetu.

W moim laptopie wymiana dysku to odkręcenie jednej śrubki, wyjęcie starego
            włożenie nowego. Do pamięci dostajesz się po zdjęciu jednej plastikowej osłony
            pod spodem. Nie wiem więc, co tu nie jest proste. Porównaj to z szybkością i
            wygodą rozkręcania peceta.
            • Gość: Greg Re: Asus or Acer IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 25.08.05, 16:56
              Wiesz, dyskusja ma postać "o wyższości jednych świąt nad drugimi" - porównaj
              ceny dysków 3,5" oraz 2,5", porównaj ceny pamięci i będziesz wiedział, czemu
              desktopy są "strawniejsze" w rozbudowie. Poza tym, średnio wprawny
              manualnie "użyszkodnik" poradzi sobie z dołożeniem do desktopa pamięci czy
              dysku (jedno wetknąć w płytę, do drugiego dwa kabelki.
              • Gość: Lucar Re: Asus or Acer IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.05, 11:38
                Ja tylko kwestionowałem rzekomą trudność rozbudowy laptopa, nie aspekt cenowy.
    • Gość: Mariner Re: Asus or Acer IP: *.cust.tele2.pl 25.08.05, 12:58
      ACER to bardzo znana firma w laptopach działa od samego początku. Bardziej znana
      w USA.
      Ja miałem ACERa w 1992 roku i mam teraz nowego. Który lepszy? A bo ja wiem?
      Teraz mam laptopa nr 7, ale zawsze kierowałem się tylko relacją wydajności do
      ceny. Miesiąc temu ACER był cenowo OK.
      M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka