Dodaj do ulubionych

Setup Win2000 wiesza sie. Co robic?

11.09.05, 17:39
Taki problem:

Musialem sformatowac dysk, wykasowalem partycje i zrobilem format, a teraz jak
probuje zainstalowac system, to bootuje z dysku Win2000 Pro ale wiesza sie w
momencie, kiedy sa te 3 opcje na niebieskim ekranie, ENTER - kontynuuj, F3 -
wyjdz i R od napraw czy jakos tak. Po prostu przestaje reagowac na klawisze.
I oczywiscie nie moge zaczac instalacji.

To nie jest NA PEWNO wina plyty, bo probowalem tez instalacji XP i jest tak
samo. Mam tez 2 plyty Win2000. Zawsze to samo.

Mam mozliwosc podlaczenia tego dysku pod inny komputer - moge go formatowac n
razy, tylko po co?

Co robic?
Obserwuj wątek
    • takietam1 Re: Setup Win2000 wiesza sie. Co robic? 11.09.05, 17:50
      dodam od razu, ze sprzet jest calkiem nowy i sprawny. Poprzednio dzialal
      swietnie, zanim zalapal jakis wirusow i trzeba bylo wyciac wszystko.
      • Gość: w++ Re: Setup Win2000 wiesza sie. Co robic? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 11.09.05, 18:01
        Czy miałaś może zmienianą kartę grafiki od czasu poprzedniej instalki? Nie
        upieram się, ale w innych windowsach zawisy setupu na niebieskim ekranie
        zdarzały się dla pewnych konkretnych kart i wtedy np. wymiana karty na czas
        setupu na inną byle jaką rozwiązywała problem.
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: Setup Win2000 wiesza sie. Co robic? IP: *.toya.net.pl 11.09.05, 18:16
          sprawdź ram www.memtest86.com - instrukcje szegółowe jeśli potrzebujesz są w FAQ
          • takietam1 sprawdzilem 11.09.05, 18:20
            chodzil przez 2 godziny i jest OK. Bezblednie.
        • takietam1 nie pomyslalem 11.09.05, 18:25
          nie pomyslalem o tym. Niestety nie mam innej karty graficznej. Hmm...

Natomiast mysle o czyms innym: Mnie kolega poradzil, ze to moze miec cos
          wspolnego z dyskiem. Faktycznie jak zalozy sie calkiem nowy dysk, to setup rusza.

Tylko, ze ja pozyczylem calkiem nowy dysk! Musialbym wywalic swoj i kupic nowy.
          A ja nie chce. Czy jest jakis program do przywracania MBR na dysku?

Mnie ten kolega (informatyk) mowi, ze powinienem zrobic instalacje Win98 i jak
          sie to zainstaluje, to zrobic upgrade i wtedy ten Setup przejdzie. Czy to
          prawda? Bo trudno znalesc Win98. Wlasciwie, to nawet nie wiem gdzie szukac...

Ten kolega mi mowi, ze "cos wirusy robia" z dyskiem i jego potem trudno
          zainstalowac. Jak uwazacie?
          • Gość: w++ Re: nie pomyslalem IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 11.09.05, 18:44
            akietam1 napisała:

>
            > Mnie ten kolega (informatyk) mowi, ze powinienem zrobic instalacje Win98

Może wystarczy uruchomienie systemu z dyskietki startowej w98 i następnie
            uruchomienie też z dyskietki przegranego z tych windowsów (katalog
            windows\command) programu fdisk (i wywalenie ewentualnych niepotrzebnych
            partycji i założenie nowej), format (format c:) i później sys (sys c:).

> Ten kolega mi mowi, ze "cos wirusy robia" z dyskiem i jego potem trudno
            > zainstalowac. Jak uwazacie?

Czasem właśnie rzeczywiście coś jest popsute w partycjach i sam format nie daje
            rady ale np. Partition magic daje radę.
            • takietam1 Re: nie pomyslalem 11.09.05, 18:48
              O rany, to jest chyba niewykonalne!
              Dysk startowy musialbym wykonac spod Win98.
              Pawda? Czyli najpierw musze zainstalowac Win98. Tak?

Co do partycji, to usunalem ja na innym komputerze, ktory jest wolny od
              problemow. Usunalem partycje, zalozylem od nowa i sformatowalem.

Powinno byc dobrze, a nie dziala. Koniec swiata.

• Gość: niktabc@vp.pl Re: nie pomyslalem IP: *.toya.net.pl 11.09.05, 18:55
                wiec tak jesli to seagate lub maxtor
                sciągnij zxe strony producenta program

SEAGETE - SEagate Disc Wizard Starter Edition
                MAXTOR - MAXBLAST

odpał komputer z tym programem i wykonaj po 1 - UPTADE MBR (w niektórych
                wetrsjach nazwa UPTADE MBR CODE)

a potem
                ZERO FILL DRIVE FULL
                trwa długo

• takietam1 Re: nie pomyslalem 11.09.05, 18:59
                  dziekuje bardzo za rady, tylko ten dysk to Samsung SV4002H.
                  Zciagnalem Partition Magic 8.0 w wersji Demo i zobacze co to moze.
                  Sprobuje tez Win98. Jak znajde.
              • Gość: w++ Re: nie pomyslalem IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 11.09.05, 19:02
                takietam1 napisała:

>
                > Powinno byc dobrze, a nie dziala. Koniec swiata.

Fakt.. ciężka sprawa. Ale z tego co piszesz to rzeczywiście problem z tym
                dyskiem a raczej z tym co na nim jest (jeśli to nie jest jakiś specyficzny
                konflikt sprzętowy z innymi dyskami). Może poniewiera się u Ciebie jakaś
                instalka Linuksa. Można by go zainstalować zakładając całkiem nowe partycje itp.
                a później spróbować znowu z tymi windowsami.
                • Gość: Listek Re: nie pomyslalem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.05, 19:15
                  Pierwsze co powinienes sprawdzic to czy dysk nie posiada bad sectorow.
                  Polecam program HDD Regenerator.
                  • takietam1 Kto mowil ze pamiec zepsuta?! No kto? 12.09.05, 00:42
                    ABC mowil! I mial poniekad racje!

Dziekuje wszystkim za rady. Ten HDD Regenerator jest zdumiewajacy!

Ale najwazniejsza sprawa. Ta pamiec, co pisalem, ze sprawdzalem, czy dziala, to
                    faktycznie sprawdzalem, ale nie na tym komputerze. Musze przyznac, ze jest mi
                    wobec was glupio, bo staracie sie pomoc, a czlowiek takie bledy popelnia.

Ja testowalem te pamiec i byla 100% dobra na drugim komputerze, a na tym
                    wyskakuje tona bledow! Poniewaz w 1-szym przejsciu memtestu pokazalo sie tych
                    bledow ponad milion, wiec doszedlem do wniosku, ze cos jest powaznie zle z tym
                    komputerem.

Mnie sie chyba kosci pamieci pomieszaly i niestety nie mam obecnie kosci, ktora
                    wspolpracuje z ta plyta glowna.

To musi byc wina plyty glownej.
                    Sprobowalem obnizyc czestosc procesora i pamieci. Zjechalem ponizej parametrow
                    charakterystycznych dla sprzetu. Potem nawet przestawilem CAS na 3.0 i dalej
                    milion bledow.

Nie wiem co robic...
                    To jest dziwna sprawa.
                    Chyba plyta glowna padla albo nie wiem.
                    Pamiec nie pasuje czy co?

Pamiec jest na 100% sprawna.
                    Plyta to ASUS A7V600-X

• takietam1 Pytanie: 12.09.05, 00:45
                      Ja myslalem, ze ten komputer padl mi od wirusow, a wyglada na to, ze padla plyta
                      glowna...

Czy ktos z was spotkal sie z takim numerem, ze Memtest pokazuje tyle bledow ile
                      elementow pamieci?

Co jest tego przyczyna?

• Gość: w++ Re: Pytanie: IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 12.09.05, 01:08
                        takietam1 napisała:

> Ja myslalem, ze ten komputer padl mi od wirusow, a wyglada na to, ze padla plyt
                        > a
                        > glowna...

dla pewności warto pomierzyć wszystkie napięcia zasilacza czy są w normie. Złe
                        zasilanie może dawać różnorodne, dziwne nieraz objawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka