Dodaj do ulubionych

PCI-E 128 czy AGP 256MB???

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.05, 15:01
no wlasnie jaka karte wybrac: Galaxy GF6600 128 T/D 128b PCI-E czy AGP Galaxy
GF6600 256 MB DDR 128bit?
do procka amd athlon 3000+ s939
i ktora z 2 plyt: Asus nF4-Ultra A8N-E s939 czy MSI K&T Neo2-F-K&T800 SATA
AGP s939???

kompletnie sie na tym nie znam i potrzebuje pomocy.

dodam jeszcze ze mam monitor 19" lcd i chciałbym zeby sobie cos na nim
pohulalo. w jednym sklepie doradzili mi tak w drugim inaczej. Podobno te 256
mb to jakas sciema i lepiej kupic 128 mb ale na PCI

dzieki za wszelkie rady
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: PCI-E 128 czy AGP 256MB??? IP: *.acn.waw.pl 12.09.05, 15:36
      PCI-E jest teoretycznie bardziej "przyszłościowe", poza tym wchodzi w skład
      całej platformy. Inna rzecz, że nie kupiłbym żadnej z tych kart bo to Galaxy, a
      więc firma, do której nie mam zaufania. Co innego Gigabyte, Asus, MSI czy
      Gainward, ale Galaxy zdecydowanie bym odradzał. Co do wielkosci pamięci - ważna
      jest bardziej szerokość szyny pamięci (a tę obydwie karty mają 128bit - nie
      pamiętam czy 256bit ma tylko GF6800 czy też 6600, więc proszę o poprawkę);
      256MB odczujesz jedynie w grach korzystających z wielkich ilości
      nieskompresowanych tekstur (vide np. Doom3). Pomijam fakt, że do 19" LCD (a
      więc rozdzielczości przypuszczalnie 1280x1024) przydało by się coś
      mocniejszego, pokroju 6600GT lub 6800, chociaż z drugiej strony i "gołe" 6600
      powinno wystarczyć, ale IMO nie Galaxy (a sam kiedyś na nie patrzyłem ze
      względu na chłodzenie - VGA Silencer).
      Co do płyty, skłaniałbym się ku Asus'owi, głównie ze względu na własne dobre
      doświadczenia z płytami tej firmy, chociaż MSI chyba dają lepsze możliwości O/C.
      • Gość: steku Re: PCI-E 128 czy AGP 256MB??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.05, 15:49
        DZiekei za odpowiedz!

Jasne ze ja tez wolalbym mocniejsza karte ale wiadomo finanse...
        i one niestety sprawiaja z emusze wybierac z tego co napisalem takze czy
        moglbys napisac jaki zestaw z tych opcji proponowalbys jako lepszy?

dzieki
        • Gość: Greg Re: PCI-E 128 czy AGP 256MB??? IP: *.acn.waw.pl 12.09.05, 16:50
          Raczej PCI-E -> możliwość zmiany karty za kilka miesięcy, rok. Inna rzecz -
          podaj mi kwotę, jaką masz do wydania.
          • Gość: tswiercz Re: PCI-E 128 czy AGP 256MB??? IP: *.devs.futuro.pl 12.09.05, 21:18
            PCIE bo:
            - przyszłościowe
            - lepszy chipset (NForce4)
            - GF 6600 z 256MB to lekka przesada, bo co z tego że tyle jest potrzebne do
            Doom3 w wysokich detalach, skoro ta karta nie pociągnie 1280x1024 w wysokich
            detalach. Więc z tych drugich 128 MB i tak nie skorzystasz. 1280x1024 i high
            uciągnie dopiero 6800 i tam jest sens posiadania tych 256 MB

A wracając jeszcze do płyty głównej. Co powiecie o takim produkcie AsRock 939Dual?
            www.ocworkbench.com/2005/asrock/reviews/939Dual-SATA2/g1.htm
            Ma ona wiele minusów jak:
            - nieznany chipset - ULI
            - płyta ma AGP/PCIe, soket 939 i przygotowany slot do M2, czyli jak coś jest do
            wszystkiego to jest do niczego
            - AsRock ;-), choć ostatnio się poprawili
            ale chodzi oto, aby minusy nie przysłoniły plusów:
            - CENA 240 zł
            - bardzo pozytywnie przeszedł testy wydajnościowe, a w niektórych pobił NF4
            - spore możliwości OC
            • Gość: Greg Re: PCI-E 128 czy AGP 256MB??? IP: *.acn.waw.pl 12.09.05, 21:37
              Co do 256MB - delikatnie sugerowałem, że chyba nie tędy droga. Z drugiej
              strony, sam przymierzam się do GF6800, tyle że Gigabyte'a i mam nadzieję, że
              jego 128MB 256-bit zdadzą egzamin...
              Wracając do głównego wątku, mnie ten Asrock odrzuca. Dlaczego? Wydajność - OK,
              ale NF4 też jest wydajne, a nie lubie za kilka punktów więcej w
              benchmarku "pakować się" w płytę o nieznanej na dobrą sprawę stabilności. Może
              zagorzałym graczom nie zależy tak na stabilności (w końcu, jak się gra
              wykrzaczy raz na godzinę, to da się przeżyć), ale mnie osobiście - tak i z tego
              punktu widzenia nie ruszałbym tego Asrocka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka