Dodaj do ulubionych

PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządzenie

IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.09.02, 13:06
Pojawiło się nowe nieznane urządzenie przy instalacji systemu .
Płyta Asus CUSL-2c ,może posiada coś o czym nie wiem ?
Do komputera nie jest nic podłączone ,w środku jest wszystko co wcześniej
na innej płycie i ten problem nie istniał.

nieznane urządzenie to: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS w kategorii inne urządzenia

pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
jack
Obserwuj wątek
    • mir-elka Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz 14.09.02, 15:03
      Ja miałam ten sam problem, jeśli masz płytkę cd do płyty głownej, to ją
      uruchom. Zainstalowanie elementów tam zawartych u mnie pomogło ;)
      • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.09.02, 15:07
        mir-elka napisała:

> Ja miałam ten sam problem, jeśli masz płytkę cd do płyty głownej, to ją
        > uruchom. Zainstalowanie elementów tam zawartych u mnie pomogło ;)

tak podejrzewałem tylko nie mam jeszcze tej płytki
        pozdr
      • Gość: Demagog Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.09.02, 16:37
        "Device" to nie tylko jak rozumiesz kupa zelastwa przylutowana czy przykrecona
        gdzies poza obudowa komputera.Radzilbym bys jak najmniej grzebal w Device
        Manager chyba ze sa ku temu powody a powodami takimi sa:czerwone lub
        zolte "ptaszki" i uwazaj bo zabraknie Ci resources ktorych masz ograniczona
        ilosc czy slots na wstawianie przeroznych kart i "plytek".
        • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.09.02, 23:07
          Gość portalu: Demagog napisał(a):

Radzilbym bys jak najmniej grzebal w Device
          > Manager chyba ze sa ku temu powody a powodami takimi sa:czerwone lub
          > zolte "ptaszki" i uwazaj bo zabraknie Ci resources ktorych masz ograniczona
          > ilosc czy slots na wstawianie przeroznych kart i "plytek".

dzięki ,o grzebaniu nie ma mowy tylko zastanawia mnie o co mu chodzi
          o jakie brakujące urządzenie ,we właściwościach systemu
          w menadżerze urządzeń w kategorii inne urządzenia widnieje wpis
          "PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS" i jest przy tym żółty wykrzyknik.

pozdr
          • alfalfa Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz 15.09.02, 23:13
            ASUS to dobra firma i z pewnocią możesz ściągnąć brakujące oprogramowanie
            zwłaszcza gdy znasz dokładne określenie modelu mb. Zrób to i zainstaluj.
            Nieznane devices "zniknąć" powinny.
            pzdr.
            • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.02, 01:12
              alfalfa napisał:

> ASUS to dobra firma i z pewnocią możesz ściągnąć brakujące oprogramowanie
              > zwłaszcza gdy znasz dokładne określenie modelu mb. Zrób to i zainstaluj.
              > Nieznane devices "zniknąć" powinny.
              > pzdr.

co masz na myśli określając modelem mb ? - czy chodzi tu o typ płyty czy o coś
              innego
              • Gość: bano Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: 80.48.114.* 16.09.02, 12:41

>
                > co masz na myśli określając modelem mb ? - czy chodzi tu o typ płyty czy o
                coś
                > innego

mb- motherboard- plyta glowna
              • alfalfa Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz 16.09.02, 20:56
                Piszesz: "płyta Asus CUSL-2c" więc coś o swojej płycie wiesz (poza tym pewnie
                jest cos napisane na samej onej:) - spróbuj poszukać w necie, musi się udać.
                pzdr.
          • Gość: Demagog Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.09.02, 23:17
            Teraz wszystko jest jasne za sprawa tego wykrzyknika.Jesli na tym znaczku
            klikniesz dwa razy to dostaniesz wiecej informacji na temat driver,conflict
            itd.Usun ten zapis (ze znaczkiem ) reboot i zobacz czy sie pojawi ,jesli tak,
            dokladnie przejrzyj jumpers na motherboard (czytaj instrukcje)bo
            prawdopodobnie jeden z nich jest zle ustawiony
            • Gość: Demagog Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.09.02, 23:27
              Znalazlem takie rozwiazanie,sprobuj:Zaianstaluj Magistrale PCI >panel
              sterowania> dodaj nowy sprzet> wybierz
              opcje - nie,chcę wybrać z listy> znajdz na liscie urzadzenia sytemowe i
              zaznacz je > kliknij dalej> z lewej strony okna wybierz standardowe
              urzadzenia systemowe a z prawego ona Magistrala PCI > wloz plytke Win9x
              do napedu i zakoncz instalacje.
              Magistrala powinna Ci sie zainstalowac z sterami pcimp.vxd i pci.vxd
              • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.02, 01:09
                Gość portalu: Demagog napisał(a):

> Znalazlem takie rozwiazanie,sprobuj:Zaianstaluj Magistrale PCI >panel
                > sterowania> dodaj nowy sprzet> wybierz
                > opcje - nie,chcę wybrać z listy> znajdz na liscie urzadzenia sytemowe i
                > zaznacz je > kliknij dalej> z lewej strony okna wybierz standardowe
                > urzadzenia systemowe a z prawego ona Magistrala PCI > wloz plytke Win9x
                > do napedu i zakoncz instalacje.
                > Magistrala powinna Ci sie zainstalowac z sterami pcimp.vxd i pci.vxd

magistrale mam już zainstalowaną ,a po wykonaniu wyżej wykonanych czynności
                instaluje mi się druga - z żółtym wykrzyknikiem ( usunąłem ją )
                co do jumpers to nie dopatrzyłem się niczego.
                Sprawdzałem we właściwościach "PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS" w zakładce ogólne
                jako:
                typ urządzenia widnieje wpis inne urządzenia
                producent - niczego nie określono
                wersja sprzętu - 001

Stan urządzenia - opis
                Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane (code 28.)

w zakładce zasoby :
                zakres wyjścia i wejścia E800-E80F

nie wiem czy te informacje na coś się przydadzą

co do aktualizacji sterowika to nic z tego
                być może potrzebna jest tu płyta CD od płyty głównej ale tą będę miał
                za parę dni
                • mir-elka Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz 16.09.02, 02:44
                  Gość portalu: jack napisał:

> co do aktualizacji sterowika to nic z tego
                  > być może potrzebna jest tu płyta CD od płyty głównej ale tą będę miał
                  > za parę dni

A szukałeś w internecie jakichś stron producenta płyty? Ja co prawda jeśli
                  chodzi o sprzęt to jestem zielona, ale na pewno jest to sprawa sterowników a
                  nie samego urządzenia i "złączek". Trzy razy instalowałam system i za każdym
                  razem miałam wykrzyknik przy tym nieszczęsnym PCI SM Bus, dopóki
                  nie "wrzuciłam" (hi hi) mu płytki od płyty głównej - jak ręką odjął, samo się
                  poustawiało :). A w środku nie dłub, bo n a p e w n o tego nie znajdziesz
                  (elektronika jest prawie niewidzialna :)
                  Poszukaj w internecie, może znajdziesz wcześniej.

~mirelka~
                  • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.02, 23:01
                    mir-elka napisała:

> Gość portalu: jack napisał:
                    >
                    > > co do aktualizacji sterowika to nic z tego
                    > > być może potrzebna jest tu płyta CD od płyty głównej ale tą będę miał
                    > > za parę dni
                    >
                    > A szukałeś w internecie jakichś stron producenta płyty? Ja co prawda jeśli
                    > chodzi o sprzęt to jestem zielona, ale na pewno jest to sprawa sterowników a
                    > nie samego urządzenia i "złączek". Trzy razy instalowałam system i za każdym
                    > razem miałam wykrzyknik przy tym nieszczęsnym PCI SM Bus, dopóki
                    > nie "wrzuciłam" (hi hi) mu płytki od płyty głównej - jak ręką odjął, samo się
                    > poustawiało :). A w środku nie dłub, bo n a p e w n o tego nie
                    znajdziesz
                    > (elektronika jest prawie niewidzialna :)
                    > Poszukaj w internecie, może znajdziesz wcześniej.
                    >
                    > ~mirelka~

ok , środa czwartek będę miał CD dam znać czy pomogło .
                    Co do strony producenta to nie wiem co się dzieje ale nie mogę nic z niej
                    ściągnąć , poczekam na CD

pozdrawiam jack
                • Gość: Demagog Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.09.02, 02:48
                  Jaka karte video uzywasz ?Sciag najnowsze drivers,usun poprzednie (nie rob
                  update ale usun) start w save mode i zainstaluj najnowsze.
    • malroy Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz 16.09.02, 09:07
      Witam,

Tyle listow i nikt konkretnie nie odpowiedzial. Pci system .... wystepuje tylko na mb asusa i jest to zazwyczaj raid, wiec zainstaluj z cd od mb z katalogu promise - dalej Raid ata 100, poprzez aktualizacje sterownika i bedzie ok.

Pozdrawiam BoryS
      • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.02, 11:20
        malroy napisał:

> Witam,
        >
        > Tyle listow i nikt konkretnie nie odpowiedzial. Pci system .... wystepuje
        ty
        > lko na mb asusa i jest to zazwyczaj raid, wiec zainstaluj z cd od mb z
        katalogu
        > promise - dalej Raid ata 100, poprzez aktualizacje sterownika i bedzie ok.
        >
        > Pozdrawiam BoryS

dzięki jak już pisałem wcześniej z płyty CD będę mógł skorzystać za parę dni
        bo jeszcze jej nie mam, póki co próbuję dociec czy problem nie tkwi w czym
        innym.
        Jeżeli chodzi o raid to płyta go raczej nie posiada ,opis płyty znajduje się na
        stronie jak byś miał ochotę zerknąć to podaję adres :
        usa.asus.com/mb/socket370/cusl2-c/overview.htmpozdr
        • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.02, 11:23
          przepraszm coś coś mi się pomyliło podaję jeszca raz adres strony:
          usa.asus.com/mb/socket370/cusl2-c/overview.htm
          • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.02, 11:27
            Gość portalu: jack napisał(a):

> przepraszm coś coś mi się pomyliło podaję jeszca raz adres strony:
            > <a href="usa.asus.com/mb/socket370/cusl2-
            c/overview.htm"target="_blank">
            > usa.asus.com/mb/socket370/cusl2-c/overview.htm</a>

no niewiem zamiast usa.asus...... powinno być usa.asus ..........
            spróbuję jeszcze raz
            usa.asus.com/mb/socket370/cusl2-c/overview.htm
      • mir-elka Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz 16.09.02, 16:01
        malroy napisał:

> Witam,
        >
        > Tyle listow i nikt konkretnie nie odpowiedzial. Pci system .... wystepuje
        tylk n mb asusa i jest to zazwyczaj raid, ...<

To nie do końca jest prawda. Ja mam płytę CLAYTON i też mam PCI SM BUS. Co
        ciekawsze, jako taki występuje tylko, jak jest jakiś błąd (np. brak
        sterowników). Póżniej, po zainstalowaniu tych sterowników już nie widać
        urządzenia PCI SM Bus, tylko kontrolery, magistrale i mostki w zasobach i
        urządzeniach systemowych.
        :)
        • Gość: N Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.09.02, 18:08
          To bardzo popularny problem (angielskie newsgroup sa tym problemem
          przeladowane) i jest tak jak pisze mirelka.Brak lub niekompatybilny driver a
          moze byc to zwiazane ze wszystkim od karty video po kazde inne urzadzenie.
    • Gość: jack Re: PCI SYSTEM MANAGEMENT BUS - nieznane urządz IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.09.02, 10:00
      jednak instalacja z płyty CD pomogła
      dziękuję wszystkim za rady

jack
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka