Dodaj do ulubionych

Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 17:56
Po skanowaniu systemu antywirusem i po modyfikacji menu start nie wykrywa mi
karty dżwiekowej (AC-97)Co mogę zrobić Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • marcingsf Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa 18.12.05, 18:08
      reinstalacja sterowników od płyty głównej? chipset, dźwięk itp - powinno pomóc
      • Gość: gusia Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 21:24
        Dzięki marcingsf, ale mam dalej problem. Mam płytę Intel 815 ze zintegrowaną
        kartą AC- 97. Znalazłam stronkę ze sterownikami do płyty z takim chipsetem, ale
        sterowniki na niej są tylko pod W9x/ME, a ja mam XP (kupionego na fakturę jakby
        kto jakiś kolejny dowcipas pytał). Co mam dalej robić. To są wszysto bardzo
        stareńkie zabawki i nie wiem jak sie za to zabrać.Na płycie dołączonej do
        komputerka też są takie przestarzałe sterowniki, które mi przy instalacji
        meldują niezgodność systemową.
    • Gość: człowiek Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 18:12
      Hmmm...
      Dziwna sprawa
      może zapisz sobie następnym razem na karteczce, gdzie chowasz takie rzeczy?
      sprawdź - może do szafy włożyłaś?
      Taka karta wcale mikroskopijna nie jest - nie powinnaś mnieć problemu z jej
      znalezieniem...

Ja kiedyś kompletowałem swój komputer - najpierw kupiłem kości pamięci -
      schowałem do szuflady - potem też nie mogłem znaleźć - sprawdź, na pewno gdzieś
      jest.

Tylko jedno mnie zastanawia - co do tego wszystkiego ma program antywirusowy i
      modyfikacja menu start...

Słuchaj - to nie jest tak, że program antywirusowy znajdzie Ci cokolwiek - on
      wykrywa wirusy - i to jest jego główne zadanie... zapytaj lepiej kogoś z
      domowników - może oni gdzieś widzieli.

i jeszcze jedno
      czy na pewno nie pomyliłaś Gusiu forum?
      nie ma wprawdzie forum skleroza - ale może gdzieś na f. psychologia...

pozdrawiam ;-)
      • Gość: gusia Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 19:49
        Człowieku. Marnujesz się na tym forum . Poświęcasz swój cenny czas na pisanie
        obraźliwych tekstów, bo o coś zapytała jakaś gusia.
        Powiem tak.
        Karta dźwiękowa AC- 97 w moim komputerze jest zintegrowana z płytą główną Intel
        815 i podejrzewam, że podczas usuwania zainfekowanych plików po przeskanowaniu
        komputera skanerem antywirusowym "ewido security suite" , z listy "Process
        Report", lub "Startup Report" usunęłam plik ze sterownikami tej karty, bo
        system jej w ogóle nie widzi. W związku z tym zapytałam czy ktoś się już z tym
        spotkał i jak mogę sobie poradzić.Pierwszy mój rozmuwca na to wpadł od razu -
        DZIĘKI MARCINGSF- , a Ty postanowiłeś sobie ze mnie zakpić. Nie pozdrawiam :-(
        • Gość: człowiek Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 22:42
          A chciałem Gusiu, żebyś się uśmiechnęła...

A Twój drugi rozmÓwca wcale nie postanowił zakpić, szkoda, że tak to odebrałaś

Mimo wszystko mam nadzieję, że zguba się odnalazła :-)
          (interpretacja dowolna, tylko zaznaczę, że ja w dobrej wierze)

i pozdrawiam
          milej być pozdrowionym niż nie być :-)
          • Gość: gusia Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 23:32
            Jezu jak ja mogłam tego mÓwcę popełnić. Sama założyłam kiedyś wątek o poprawnym
            pisaniu, a tu taka wpadka.
            Już się do Ciebie uśmiecham :-)
            A może wiesz co zrobić z tym j.w.
            • marcingsf Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa 18.12.05, 23:41
              Dzieki za podziękowanie i nie ma za co, nie obrażę się za tego m-u(ó)-wcę,
              każdemu czasem byk może wyskoczyć;)pzdr.
              • Gość: gusia Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 01:42
                Mam w dalszym ciągu problem niestety. Nie mogę znaleźć nigdzie sterowników do
                mojej płyty głównej. Może mi ktoś pomoże. Tylko mi nie piszcie żebym otworzyła
                google i to wkleiła, bo robię to już pół nocy i nic. Ciągle wchodzę na jakeś
                nowe strony, tych symboli jest coraz więcej, i nic mi się nie daje ściągnąć.
                Moja płyta główna to: Intel 815 E/EP Desktop PCI Chipset.
                Jeżeli ktoś wie jak to znaleźć to niech mi poda link. Z góry dziękuję.
                • marcingsf Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa 19.12.05, 09:59
                  Jesli tak jak mniemam to jet płyta Gigabyte-a, to moze cos dla siebie znajdziesz
                  tu: tw.giga-byte.com/MotherBoard/Support/Driver/Driver_Intel+815EP.htm
                  • blueboy Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa 19.12.05, 10:07
                    Jeśli masz sterowniki do win98 to w ostateczności można spróbować zainstalować
                    najpierw win 98, tak by wszystko działało,włącznie z kartą dzwiękową, a potem
                    zrobić "upgrade" do windows XP.
                    pozdr.
    • Gość: człowiek Re: Gdzieś mi zginęła karta dżwiękowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:17
      Miło mi, że już się do mnie uśmiechasz :-)

Piszesz o modyfikacji menu start - na czym ta modyfikacja polegała? (ale nie
      sądzę, żeby to było to)

> Po skanowaniu systemu antywirusem

samo skanowanie?
      nie myślę, żeby samo skanowanie tak namieszało
      co to był za wirus?
      jeśli coś mało szkodliwego, co bym zrobił, to jeśli nadal pliki są w
      kwarantannie, to bym je przywrócił, a wirusa usunął innym programem
      antywirusowym. (to bym zrobił ja i nie wiem, czy rozsądnie - na pewno wcześniej
      zrobiłbym kopię zapasową dokumentów...)

Dlaczego?
      Myślę, że wirus mógł się 'wszyć' do sterowników karty dźwiękowej i wysyłając w
      kosmos wirusa mogłaś wykasować sterowniki.

Tylko dlaczego karta jest w ogóle niewidoczna
      (sorry, że tak piszę, ale analizuję sprawę i piszę, co wymyślę)

Ha- chyba wiem
      sam wirus mógł poprzestawiać ustawienia biosu
      albo jak pisałem - jego wykasowanie (czynność - patrz wyżej)

sprawdź, czy w biosie jest ta karta - a może jest po prostu ustawiona nia niekatywną

Zintegrowana karty dźwiękowe generalnie nie są łatwe w instalacji (mała
      dygresja: coś o tym wiem i kiedyś aby uniknąć obowiązku jej instalacji przez 7
      lat nie reinstalowałem systemu)

Ale wracając do tematu
      w ostateczności i w akcie desperacji zreinstalowałbym system - wbrew pozorom (i
      nie umiem tego wytłumaczyć) takie kroki również czasami pomagają.

i jeszcze jedno
      może sama reinstalacja sterowników zmobilizuje system do poszukiwania karty?

pozdrawiam cieplutko
    • Gość: gusia MAM JĄ ....!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 22:07
      Wywaliłam wszystkie sterowniki, włożyłam płytkę ze sterownikami, których nie
      mogłam zainstalować z płyty, bo były tylko dla W9../ME, zrestartowałam i sam
      znalazł.
      Dziękuję za podpowiedzi. Z każdej coś mi sie przydało. Najdłużej naszukałam
      sie sterowników w sieci,- specjalne podziękowania dla Marcina za podanie
      ścieżki.
      Gotowa byłam już na reinstalkę i przejście z Milenium na XP to chyba też mógł
      byc dobry sposób tylko baaaardzo długi - dzięki Blueboy
      Rzeczywiście wysłałam w kosmos całą kwarantannę
      i jeszcze kilka mniej lub bardziej potrzebnych plików, a do biosu nie
      zdążyłam, ale może jeszcze kiedyś wpadnę, ale chyba najlepsze było to
      wyrzucenie sterowników - dzięki dobry Człowieku
      Pozdrawiam i dziękuję.
    • janulodz MAM JĄ ....!!!! 19.12.05, 23:46
      • janulodz Re: MAM JĄ ....!!!! 20.12.05, 00:03
        Miałem podobny problem tyle, że ja musiałem przeinstalować system. Ponadto
        niektóre skanery online, takie jak opisany przez Ciebie należy odinstalować
        zaraz po zakończeniu skanowania, gdyż mogą spowodować konflikt w połączeniu z
        zamontowanym stałym antywirusem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka