Dodaj do ulubionych

Problem: CD-ROM nie odtwarza sciezek CD

IP: 207.111.14.* 02.10.01, 21:15
Zainstalowalem karte dzwiekowa bez wiekszych komplikacji. NIe wykrywam zadnych konfliktow w
device manager, a jednak CD-ROM nie odtwarza plyt kompaktowych. Komputer widzi plyte i sciezki,
ale tylko do czasu kiedy nie wlacze funkcji "play" - pojawia sie komunikat: no data or no disk.
Z odtwarzaniem plikow MP3 nie mam problemow.
Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko CD-ROM nie odtwarza sciezek CD? Nie CD-Rom. Program odtwarzajacy! IP: 65.206.44.* 02.10.01, 22:23
      "Play" w czym? Windows Media Player? WinAmp?
      A do tej karty dzwiekowej instalowales czasem jakies dodatkowe oprogramowanie?
      Z oprogramowaniem kart dzwiekowych czesto instaluja sie rozmaite mniej lub
      bardziej dziwne "playery" i inne cudaczne programy "multimedialne", ktorych
      normalnie nikt nie chcial za darmo.
      Tak jak ze skadinad doskonalym WinAmp - jesli nie odhaczysz opcji - wlazi
      Ci "Gator - Manager download-ow" - czy jak mu tam - jeden z najbardziej
      szpiegujacych i wrednych programow pod tym wzgledem; (jeszcze gorszy jest tylko
      Real Player - takze doskonaly DARMOWY produkt, ale jak kon trojanski z
      zaczajonymi Grekami - napakowany MNOSTWEM pluskw "podsluchowych", i tylko
      odpowiadajac "no" na kilkanascie chytrych zapytan przy instalacji unika sie
      tego wszystkiego smiecia).

Moze masz teraz jakis taki "nowy", ktory instalujac sie, przestawil Ci opcje
      dotychczasowego?

To pierwsze co mi przychodzi do glowy, bo jesli CD-Rom czyta MP3 - to znaczy ze
      jest dobry a jesli "nie widzi" plikow ".wav" to nie widzi ich raczej program,
      ktory dotad wiedzial co ma z nimi robic. Ten w ktorym klikasz "Play". Jest to
      nagle dla niego egzotyczny format. Dlaczego? Ktos w nim cos zamajstrowal?
      • Gość: Waldy Re: CD-ROM nie odtwarza sciezek CD? Nie CD-Rom. Program odtwarzajacy! IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.01, 13:29
        Może w tym filozofowaniu Mirko coś jest, ale powód według mnie jest prozaiczny,
        tzn. myślę że porostu nie podłączyłeś lub żle podłączyłeś kalbelek audio z CD-
        romu do karty dźwiękowej.
        • Gość: MarekG Re: CD-ROM nie odtwarza sciezek CD? Nie CD-Rom. Program odtwarzajacy! IP: *.acn.waw.pl 08.10.01, 16:24
          filozofia - no moze, ale napewno to niebedzie kabelek do karty dzwiekowej...ten
          przsyla tylko dane audio i nic wiecej.
          zproboj odinstalowac cd-player, zrestartowac kompa i ponoiwnioe go zainstalowac.
    • kulavy Re: Problem: CD-ROM nie odtwarza sciezek CD 09.10.01, 10:24
      sprawdz: menadzer urzadzen>cdrom>ustwienia i odhaczz DMA, niektore cdeki tego
      nie obsluguja. mnie pomoglo......
    • koneser Re: Problem: CD-ROM nie odtwarza sciezek CD 09.10.01, 16:10
      Sprobuj odtwarzac sciezki ripperem MP3. Jak pojdzie to masz to samo co ja czyli nie bardzo wiem co ;-) Pomogla zmiana windowsa ;-(
      pozdrawiam
      koneser@poczta.gazeta.pl
    • Gość: dzihad Re: Problem: CD-ROM nie odtwarza sciezek CD IP: *.246.95.185.Dial1.NewYork1.Level3.net 13.10.01, 07:39
      NO to po kolei. Jezeli chodzi o kabelek, to sprawdzilem dokladnie i nie ma
      innej mozliwosci podlaczenia.
      Odhaczylem DMA i niestety nic to nie pomoglo.
      Po trzecie zainstalowalem winamp i ... prawie odtwarza plyte CD. CD-Rom wiesza
      sie, jakby nie mogl w pelni odczytac sciezki, wynikiem czego jest skokowe
      odtwarzanie utworow. Standardowy odtwarzacz Windowsa nie odtwarza wogole.
      Reasumujac jest niewielki postep, ale daleko jeszcze do idealu.
      Postaram sie o program rippujacy, aby sprawdzic rowniez i ta opcje, no i
      odinstaluje CDika (dzisiaj to mi sie nie udalo).
      Dzieki za podjecie dyskusji
    • Gość: dzihad Re: Problem: CD-ROM nie odtwarza sciezek CD IP: *.246.95.185.Dial1.NewYork1.Level3.net 13.10.01, 07:41
      Zapomnialem wspomniec, ze wraz z instalacja karty dzwiekowej wladowal mi sie
      jakis dziwny program odtwarzajacy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka