Dodaj do ulubionych

pytanie o zasilacz do kompa.

IP: *.versanet.de 17.01.06, 16:01
Obserwuj wątek
    • Gość: agga Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.versanet.de 17.01.06, 16:05
      mam procesor amd 1800 a moja nowo zakupiona obudowa ma zasilacz 145 w , czy
      myslicie ze to wystarczy ,czy nic sie nie stanie po podlaczeniu jej do plyty
      glownej. mam zasilacz 350 w ale mam obudowe mini i nie pasuje tam zaden
      wiekszy(rozmiarem) zasilacz.
      niedawno czytalam gdzeis w necie ze te wszystkie zailacze np.400 i 500 wat to
      tylko pic na wode jak z glosnikami wielkosci 10x10 cm i mocy 1000w w
      rzeczywistosci jest duzo duzo mniej .
      • Gość: Szpaq Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: 195.116.211.* 17.01.06, 16:13
        To 145W raczej nie starczy podaj reszte sprzetu z kompa
      • Gość: reakcjonista Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.01.06, 16:23
        145 W? Zapomnij o tym, jeżeli nie chcesz rozstać się z procesorem i pozostałymi
        komponentami. No chyba, że jest to komputer biurowy z minimalną ilością
        komponentów...

350 W zasilacz to minimum na dzisiejsze czasy, najlepiej ze stajni Chiefteca.
        • swawolny.diabel Re: pytanie o zasilacz do kompa. 17.01.06, 16:45
          Gość portalu: reakcjonista napisał(a):

> 145 W? Zapomnij o tym, jeżeli nie chcesz rozstać się z procesorem i pozostałymi
          >
          > komponentami. No chyba, że jest to komputer biurowy z minimalną ilością
          > komponentów...
          >
          > 350 W zasilacz to minimum na dzisiejsze czasy, najlepiej ze stajni Chiefteca.

jeżeli 350W chieftecka to minimum to co polecasz dla zaawansawanych
          overclockerów na wypoasione sprzety ?
          • Gość: reakcjonista Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.01.06, 17:02
            www.allegro.pl/show_item.php?item=82034018
            www.allegro.pl/show_item.php?item=80679706
            Z tego, co wiem, obie firmy są renomowane. Lepszych zasilaczy tam nie
            znalazłem. Overclockerem nie jestem, więc nie wiem, czy i te wystarczą dla
            zawwansowanych fanów wyciskania siódmych potów ze sprzętu.
      • Gość: JacekKra Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:29
        Czy sytuacja wygląda tak:
        - obudowa mini z zasilaczem ATX 145 Watów
        - płyta głowna w formacie miniATX - zintegrowana muzyka, grafika, karta sieciowa
        - procesor AMD Duron 1800
        - jakie napędy ??
        Tutaj możesz sobie policzyć minimalny zasilacz www.jscustompcs.com/power_supply/Power_Supply_Calculator.php?cmd=AMD
        Tak pi razy toko to przydałby sie przybajmniej 200 W
        • Gość: agga Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.versanet.de 17.01.06, 17:07
          dokladnie tak
          plyta jest ze zintegrowana muzyka , grafa, lan´em
          do tego 1x 80gb twardy dysk i 1x naped dvd-rw .

typowy komputer biurowy
          • Gość: agga Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.versanet.de 17.01.06, 17:15
            dzieki za link - wyszlo mi ze zalecana minimalna to 178 w
            czy jak sprobuje z ta 145 w to nic sie nie stanie tj komp TYLKO nie ruszy czy
            moge tez cos uszkodzic ?
            • Gość: reakcjonista Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.01.06, 17:24
              Radzę nie ryzykować. Jeśli ten zasilacz jest kiepskiej firmy, to może zbarać ze
              sobą na tamten świat wszystkie komponenty. Najlepiej kupić zasilacz o mocy 250W
              dobrej firmy:

Antec
              BeQuiet
              Chieftec
              Hiper
              ModeCom
              SilverStone
              Tagan
              Fortron
              Topower
              Zalman

Swoją drogą: www.allegro.pl/show_item.php?item=80057731 :)
              • kell99 Re: pytanie o zasilacz do kompa. 17.01.06, 17:36
                www.ocztechnology.com/products/power_management/ocz_powerstream_power_supply
                • Gość: JacekKra Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:27
                  Komp to pewnie i ruszy, pytanie tylko ile "pochodzi". Polecałbym kupienie jakiegoś firmowego o mocy 235/250 watt.
                  • m.gregor Re: pytanie o zasilacz do kompa. 17.01.06, 23:31
                    235/250 W...Ta...No to jej doradziles. To teraz pojdzie do pierwszego lepszego
                    komputerowego, poprosi o 235W/250W zasilacz. W sklepie sprzedadza jej
                    "markowego" Codegena albo Emiter'a za 50 zeta. Ona przyjdzie, wlozy, potem
                    wyjmie i zaplacze nad spalonym sprzetem...Nie ma to jak solidna rada...

Zreszta: gdzies Ty widzial nowe zasilacze 250 W??? Minimum jakie teraz widuje
                    (czy to ModeCom, czy Antec albo Chieftec) to 350 W.
                    • Gość: JacekKra Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 09:12
                      1. Najmniejsy dostępny w sklepie to faktycznie 300W
                      2. Obudowa to mini ATX i z tego co przeczytałem w głównym wątku klasycznych rozmiarów zasilacz ATX po prostu się nie zmieści. Potrzebny jest format mini/micro ATX.

Tutaj jest przykład 200W slim www.modecom.pl/product.php?id=285&pageNr=

Jaką masz dokłądnie obudowę ?? micro, mini czy slim ???

m.gregor - trochę kultury !!
                    • Gość: JacekKra Re: pytanie o zasilacz do kompa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 09:15
                      Szukaj np. z tych zasilaczy:

slim 200 W www.modecom.pl/product.php?id=285&categoryId=6
                      micro 200 W www.modecom.pl/product.php?id=187&categoryId=6
                      micro 270 W www.modecom.pl/product.php?id=255&categoryId=6 może ten ??
                • mbucz Re: pytanie o zasilacz do kompa. 17.01.06, 23:35
                  reakcjonista: łał
                  kell99: to jeszcze dodam to:
                  www.yesico.de/products/p_fl550atxt.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka