Dodaj do ulubionych

Co się stało z monitorem?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:14
czy wiecie może co stało się z moim monitorem:
monitor Belinea, lat 7. przez ostatni rok był właściwie nieużywany, bo
kupiłam laptopa i ze starego kompa nie korzystałam. włączyłam go gostatnio i
o dziwo - mój monitor stracił kolory. wszystko jest jaky bardziej zielonkawe.
nie ma np. czerwieni! O co chodzi? Myślalam, że może sie uszkodzić, jak długo
jest włączony bez wygszacza itp, ale z powodu tego, że nie był używany?

Co jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: rezus Re: Co się stało z monitorem? IP: *.lanet.net.pl 07.02.06, 21:16
      sprobuj rozmagnetyzowac
      • Gość: m824 Re: Co się stało z monitorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:21
        bardzo chętnie, tylko gdybyś mi podpowiedział jak to zrobić..

dzięki.
        • Gość: rezus Re: Co się stało z monitorem? IP: *.lanet.net.pl 07.02.06, 21:26
          poszukaj w menu monitora opcji degauss lub ikonki przekreslonego magnesu
          (przekreslone U)
          • Gość: m824 niestety nic nie dało... :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:29
            nie, to juz próbowałam i niestety nie działa.
            monitor oczywiście można nadal użytkować, ale ciężko się w taki wpatrywać. ta
            tak, jakbyś przez dłuższy czas patrzył pod słońce - potem widzisz wszystko w
            wyblakłych kolorach. tak właśnie wygląda mój monitor. no i ten brak
            czerwonego....
          • Gość: m824 nawet czarny kolor jest szary :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:31
            • Gość: rezus Re: nawet czarny kolor jest szary :-( IP: *.lanet.net.pl 07.02.06, 21:33
              pogrzeb jeszcze w ustawieniach kolorow
            • Gość: rezus Re: nawet czarny kolor jest szary :-( IP: *.lanet.net.pl 07.02.06, 21:36
              a czy byl prawidlowo przechowywany? tzn w pomieszczeniu suchym itp.
              i czy zamin go wlaczylas to czy odczekalas az osiagnie temp. otoczenia w ktorym
              ma pracowac (jesli byl np. trzymany w gararzu albo piwnicy)
              • Gość: m824 Re: nawet czarny kolor jest szary :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:47
                no włąsnie dziwne jest to, bo stał cały czas tak jak stio teraz czyli na
                biurku. był cały czas podłączony do komputera, ale był odłączony od zasilania.
                nie wchodzi więc w grę zalanie, zamoczenie, zawilgocenie, uszkodzenia przy
                przenoszeniu itp....

w ustawieniach kolorów - już próbowałam... a jak można dobie ustawić między 256
                kolorów, 16 bit itd to ten pasek z kolorami na dole jest biało-żółto-niebieski.

cóż - chyba wynika z tego, że lepiej nie zostawiać bezużytecznie monitora, ale
                przynajmniej od czasu do czasu go włączyć... jak z zapalaniem auta w zimie..

no i teraz mam prawie monochromatyczny :-( najbardziej denerwuje mnie to, że
                właśnie pod tamten komp mam podłączony skaner i dopiero po przerzuceniu na
                laptopka widać czy jest ok czy nie z kolorami :-(

tak czy inaczej - rezus - dziękuję za pomoc...
                jak do czegoś dojdę to dam znać....
                • Gość: wilk Re: nawet czarny kolor jest szary :-( IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 07:01
                  Kurz w środku?
                • Gość: ion Re: nawet czarny kolor jest szary :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 09:15
                  poruszaj przewodem łaczacym z komputerem. Sądzę , że to brak styku pomiędzy
                  kartą graficzną a złączem d-sub15, zaśniedziałe piny i brak kotaktu na przejściu
                  R. Obejrzyj złączkę. Dla kolorów wazne są piny na górnej, szerszej cześci złącza.
                  • Gość: m824 ion - zdobyłeś główna nagrodę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 19:50
                    ion - zdobyłeś nagrodę główną - wirtualny uścisk dłoni prezesowej ;-P

podziałało. wyjęłam wtyczkę, przedmuchałam, przeczyściłam i wszystko jest OK. a
                    już myślałam, że czeka mnie zakup nowego monita :-(

DZIĘKI, DZIĘKI, DZIĘKI za wskazówki i pomoc.
                    wszystkim pozostałym za wskazówki też dziękuję.
                    pozdrawiam Was - m824
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka