Dodaj do ulubionych

nie mogę usunąć plików AVI

08.02.06, 10:25
Wyświetla się, że są uzywane przez jakiś program. Czy mógłby mi ktoś poradzić
narzędzie lub program, zeby zdiagnozować jaki program tego używa. Ewentualnie
inny sposób zeby tak się nie działo.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • neder Re: nie mogę usunąć plików AVI 08.02.06, 10:27
      1. wywal w awaryjnym
      2. www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=10662

pzdr
      • maaartin Re: nie mogę usunąć plików AVI 08.02.06, 10:41
        Niestety w awaryjnym jest tak samo :(
        a podany link jest blokowany przez służbowy firewall :((
        moze jakiś inny pomysł ?
        • neder Re: nie mogę usunąć plików AVI 08.02.06, 10:42
          > moze jakiś inny pomysł ?

tak, odblokowanie tej strony w firewallu.
          pzdr
          • maaartin Re: nie mogę usunąć plików AVI 08.02.06, 10:48
            :))
            Myślę, że to niemozliwe bo ten firewall jest pewnie kilkaset kilometrów stąd

Pozdrawiam
            • neder Re: nie mogę usunąć plików AVI 08.02.06, 10:52
              wklejam treść strony. Przeczytaj dwa razy zanim coś zrobisz:

XP - Kasowanie plików medialnych AVI, MPG, WMV, PSD........(Error Access Denied)

Po pierwsze sprawdź czy te pliki nie figurują w twoich "shares" p2p i czy aby
              ktoś ci ich przypadkiem nie ściąga lub czy nie masz otwartego playera w którym
              są na liście. Po drugie problemem może być generowanie przez Windowsa podglądu
              pliku. Zaczekaj aż skończy. Po trzecie wszystko co powiedziane wcześniej ma
              zastosowanie i w tym przypadku. Niemniej są jeszcze pewne szczegółowe akcje,
              które mogą usunąć ten problem tymczasowo lub na stałe:

Operacje z linii komend

1) Zamknij wszystkie progsiki. Potem otwórz Command Prompt:

Start >>> Run (Uruchom) >>> cmd

I poprzez komendę CD przenieś się do ścieżki dostępu gdzie są zlokalizowane te
              trefne pliki. Czasem już na tym etapie będziesz w stanie usunąć niechciane pliki
              i foldery za pomocą wykorzystania komend DEL (pliki) lub RMDIR (foldery) np.

RMDIR nazwafolderu /s

Jeśli nazwa folderu zawiera nietypowe/dziwne znaki użyj komendy DIR /X by
              podejrzeć skróconą nazwę 8+3 (np. PROGRA~1 jako odpowiednik Program Files) i
              wykorzystaj ją przy kasowaniu z linii komend.

2) Jeśli powyższe akcje okażą się niewystarczające przeładuj explorera. Wywołaj
              Task Managera "świętą trójcą" Alt-Ctrl-Del. W zakładce Procesy wyszukaj i zabij
              explorer.exe. Zostaniesz bez pulpitu i paska zadań tylko z 2 oknami Task
              Managera i Command Prompt. W linii komend wpisz DEL nazwa.avi a najlepiej *.avi
              jeśli wszystkie pliki w tym folderku akurat są na kasację. Pliki powinny się
              skasować bez problemu! Potem po operacji kasacja w Task Managerze z menu File
              wybierasz New i wpisujesz explorer.exe.........Pulpit i pasek zadań wróci.

Problem z Avi

Windows XP ma bug Eksploratora dotyczący plików avi:
              1) wiązanie plików "tajemniczym procesem" i jako efekt brak możliwości
              skasowania z komunikatem m.in: "being used by another person or program."
              2) zużycie procesora 100% w momencie próby operacji na avi
              3) ostre spowolnienie Windowsa w chwili dostępu do folderu z dużą ilością plików
              avi a w efekcie nawet zamrożenie kompa

Powodem jest tzw. AVI Properties Handler, które "skanuje" plik avi w celu
              ustalenia różnych jego właściwości. Skutkiem ubocznym, zwłaszcza na uszkodzonych
              avi jest totalna blokada. Można bardzo łatwo to skorygować za pomocą edycji
              rejestru:

Start >>> Run (Uruchom) >>> regedit

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}

I zmień nazwę klucza {87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E} np. poprzez
              wstawienie znaku minusa przed nazwą frontową:
              -{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E} lub go całkowicie skasuj. Pozbycie się
              tego klucza podspeeduje Windowsa!
              • maaartin Re: nie mogę usunąć plików AVI 08.02.06, 11:18
                Uffff
                Zmiana raejestru pomogła

Dziękuję :)
                • Gość: (nieznany) Re: nie mogę usunąć plików AVI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:42
                  maaartin napisał:

> Uffff
                  > Zmiana raejestru pomogła
                  >
                  > Dziękuję :)

I tym samym pozbyłaś się przydatnej zakładki Zaawansowane we Właściwościach
                  wszystkich plików avi :)

• Gość: AVI śta wio ! Re: nie mogę usunąć plików AVI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:03
      maaartin napisał:

> Wyświetla się, że są uzywane przez jakiś program. Czy mógłby mi ktoś poradzić
      > narzędzie lub program, zeby zdiagnozować jaki program tego używa

To wina kodeków XVID :)

ODINSTALUJ najnowszą wersję a zainstaluj starszą - stabilną wersję.

• Gość: n. Re: nie mogę usunąć plików AVI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:24
        jak widzisz to nie jest wina kodeków...
        • Gość: Leder Re: nie mogę usunąć plików AVI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:33
          Gość portalu: n. napisał(a):

> jak widzisz to nie jest wina kodeków...

Skąd wiesz ?
          A ten wpis w Rejestrze to dotyczy smrodu w gaciach czy koloru kupki ?
          • Gość: Antek Re: nie mogę usunąć plików AVI IP: *.acn.waw.pl 08.02.06, 18:22
            Wpis w rejestrze dotyczy generowania podgladu a nie kodekow.
          • neder Re: nie mogę usunąć plików AVI 08.02.06, 20:13
            > A ten wpis w Rejestrze to dotyczy smrodu w gaciach czy koloru kupki ?

nie wiem, nie robię w szambie.
            pzdr
    • Gość: rezus Re: nie mogę usunąć plików AVI IP: *.lanet.net.pl 08.02.06, 12:39
      oslonet.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1918
      To powinno ci pomoc. Mi pomaga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka