Dodaj do ulubionych

? Jak przeslac dane z laptopa na komputer domowy??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 03:37
Potrzebuje przeslac dane z laptopa na komputer stacjonarny, ale kompletnie
nie wiem jak mam to zrobic:(
Jakim kablem powinnam podlaczyc oba komputery??? Nawet nie wiem jaki mam
kabel kupic. A jak juz kupie to co dalej???JAk sie do tego zabrac? Oba
komputery maja Windows XP. Pomozcie, napewno dla niektorych osob jest to
bardzo proste:)
Czy ktos moze opisac mi krok po kroku co mam zrobic? Bede bardzo wdzieczna.
Czekam niecierpiliwie na odpowiedz.
Pozdrawiam
AGGA
Obserwuj wątek
    • Gość: gandalf711 Re: ? Jak przeslac dane z laptopa na komputer dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 08:26
      metod jest sporo
      jeśli nie ma tego dużo to możesz kablem usb
      sam mam coś takiego i działa
      do tego jest płytka z oprogramowaniem instalujesz je na obu kompach
      i po połączeniu kablem komputery się zobaczą
    • Gość: Nessos Re: ? Jak przeslac dane z laptopa na komputer dom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 09:42
      Moim zdaniem lepszym(szybszym) sposobem jest przesyłanie przez sieciówkę. Musisz kupić w sklepie kabel do połączenia kompów (koniecznie zaznacz że ma być skrosowany), końcówki oczywiście RJ-45. Potem łączysz sieciówki kompów i:
      a) Windows XP ma program do kreowania transferu plików lecz nigdy go nie używałem więc ci nie pomogę.
      b) Ja to robię w sposób chyba najbardziej popularny
      Wejdź we właściwości połączenia sieciowego->Protokół TCP/IP (zakładam że nie masz go zmodyfikowanego np. przez neostradę), w polu adresu jednego kompa wpisz 192.168.0.1, Brama powinna się automatcznie zmienić na 255.255.255.0 Reszte zostaw tak jak jest. W drugim kompie to samo tylko że adres ma być: 192.168.0.2 Jeśli wszystko zrobisz dobrze to ostatnim krokiem jest udostępnienie plików które chcesz przesłać. W ich właściwościach->udostępnianie. W drugim kompie wejdź w Moje miejsca sieciowe. Pliki powinne tam być, jeśli nie ma to wyświetl komputery w sieci (odnośnik jest w Moich miejscach sieciowych).
      Ważna uwaga: oba pecety muszą być w tej samej grupie roboczej. Powodzenia.
      • Gość: gearbox Re: ? Jak przeslac dane z laptopa na komputer dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 15:51
        Do NESSOS:

Wybacz, Nessos, ale piszesz herezje, które mogą spowodować problemy u osoby
        zadającej pytanie.

1. Kreator tranferu plików i ustawień powinien być stosowany w celu
        jednorazowego przeniesienia ustawień i plików osobistych użytkownika na inny
        komputer oraz zaprzestania ich wykorzystywania na komputerze źródłowym, chyba że
        zapewniony zostanie mechanizm synchronizacji. Wymaga on sieci, tak czy inaczej,
        chyba, że pobawimy się w przepinanie dysków twardych, albo też do transferu jest
        na tyle mało, że można posłużyć się płytką (ale zgaduję, że to nie jest możliwe
        lub celowe, bowiem dane można zawsze przenieść na jakimś nośniku np. płycie,
        gwizdku, tfu, przepraszam, znaczy pamięci flash usb, bez tworzenia sieci. Jest
        to jednak tak oczywiste, iż rozumiem, że z jakichś przyczyn nie jest to możliwe,
        lub jest mocno niewygodne). Tranfer jest celowy tylko w przypadku, gdy oprócz
        danych chcemy przenieść także ustawienia specyficzne użytkownika.

2. Statyczne przypisanie ustawień TCP/IP musi być czynione świadomie i ze
        zrozumieniem co i dlaczego się robi, oraz jak zmiany odwrócić. Zgaduję, że
        jednym z komputerów jest firmowy komputer przenośny. W takim przypadku zalecany
        przez Ciebie scenariusz (zresztą błędny, o czym dalej) spowoduje, co objaśniam:

w firmach używających podsieci 192.168.0.0 (ogromna większość małych sieci)
        adres 192.168.0.1 (który zalecasz jako adres komputera dla AGGI) jest adresem
        domyślnej bramy

chwilę po tym, jak AGGA podłączy tak skonfigurowany komputer do sieci firmowej
        domyślna brama przestanie być poprawnie dostępna (ponieważ jej komputer ma ten
        sam adres, zatem część pakietów kierowanych do bramy będzie trafiać do niej, o
        ile wcześniej przełącznik nie oszaleje od ciągłej aktualizacji tabeli
        przełączania, bowiem ten sam adres będzie raz na takim porcie, a za chwilę na
        innym, o potem znów na tym samym, a za chwilę... Może wyjść z tego piękny atak
        DoS na przełącznik, naprawdę)

w konsekwencji podsieć firmowa przestanie mieć wyjście na zewnątrz, czyli
        użytkownicy stracą Internet, serwer oprogramowania zarządzającego firmą
        przestanie widzieć oddziały i vice versa, użytkownicy mobilni stracą komunikację
        z firmą, itd.

użytkownicy sieci (wliczając zarząd) zrobią administratorowi piekło,
        administrator będzie czas dłuższy szukał awarii, a jak dojdzie, o co chodzi, to
        zamorduje AGGĘ (jeżeli nie on, to kierownictwo firmy)

3. Brama nie zmieni się automatycznie na nic, bo jej adres nie jest znany (choć,
        jak wyżej wspomniałem, jest zwyczajem - ale nie obowiązkiem - stosować adres
        192.168.0.1 w podsieci 192.168.0.0). 255.255.255.0 jest maską podsieci, a nie
        adresem bramy. Maska podsieci też zresztą nie uzupełni się automatycznie, gdyż
        gdyby to w ogóle było możliwe - likwidowałoby to VLSM z użytku, jeżeli wiesz, co
        to jest.

4. Udostępnić pliki należy odpowiednio, tzn. udostępnić folder i skonfigurować
        dostępy. Najprostsze (zgaduję, że to miałeś w domyśle) jest pozwolenie na odczyt
        dla grupy Wszyscy (takie jest ustawienie domyślne, chyba, ze zostanie
        zmodyfikowane), co jednakże jest globalnie niebezpieczne (dostęp nie jest w
        żaden sposób limitowany, zaś udostępniony folder jest widoczny dla dowolnej
        osoby z Internetu, która np. skanuje porty i w ten sposób znajduje nasłuchującą
        usługę Udostępnianie plików i drukarek).

5. co do kabla krosowego - to się zgadza, jest to metoda bezpośredniego łączenia
        dwóch NIC

6. Do przeprowadzenia zasugerowanej przez Ciebie operacji konieczne są
        uprawnienia administracyjne na obu komputerach. Jeżeli poprawnie zgaduję, że
        jednym z nich jest służbowy notebook, to AGGA takich uprawnień mieć nie powinna
        (jeżeli ma, to administrator sam się prosi o scenariusz opisany w pkt. 2, czyli
        jest baranem).

7. Znów odwołując się do domniemanej służbowości jednego z komputerów -
        prawdopodobnie jest on czonkiem domeny (nie oczekiwałbym inaczej, choć kto wie,
        może w firmie chodzą np. na NetWare?). Nie oczekujesz chyba, że AGGA
        skonfiguruje go do pracy w grupie roboczej, a po powrocie do biura poprawnie
        zaloguje się do domeny (oczywiście, to nie jest filozofia, ale jeżeli ktoś pyta
        jak zrobić najprostszą sieć z dwóch hostów, tzn. że nie rozumie nic z tego, co
        tu jest do tej pory napisane)? Proponując rozwiązania, należy wziąść po uwagę
        możliwości osoby, która ma z nich korzystać.

Nessos, weź sobie do serca sugestię, żeby najpierw uzyskać solidną wiedzę
        połączoną z praktyką, a potem próbować podpowiadać innym, co mają robić. W
        przeciwnym wypadku narobisz komuś kłopotów. Jeżeli interesują Cię zagadnienia
        administrowaia systemami operacyjnymi Windows, może rozważysz pogrzebanie w
        materiałach przygotowujących do MCSA / MCSE, np. Microsoft Windows XP
        Professional Training Kit (podręcznik do egzaminu 70-270) albo Microsoft Windows
        XP Professional Resource Kit, obie z Microsoft Press. Na start polecam Windows
        XP dla ekspertów" Botta i Siecherta, wbrew tytułowi wcale nie dla eskpertów,
        tylko dla ludzi, wydane także przez Microsoft Press, w Polsce przez Wydawnictwo
        RM. Po 3000 str. na temat XP i odpowiednich ćwiczeniach będziesz nie do zagięcia.

Do AGGA - jeżeli jeden z tych komputerów jest służbowy - zwróć się w tej sprawie
        do administratora w firmie i nie próbuj kombinować sama, bo się pochlastasz
        własną ręką inaczej (wliczając podejrzenia o wynoszenie danych służbowych).
        Administrator ma uprawnienia i wiedzę, pozwalającą na skonfigurowanie
        alternatywnej konfiguracji TCP/IP, dzięki czemu będziesz mogła używać komputera
        w dwóch sieciach nie powodując problemów.

Jeżeli oba komputery są prywatne, proponowałbym przyjrzeć się narzędziu pod
        tytułem Kreator konfiguracji sieci (Start - Panel sterowania), które jest
        przeznaczone dla użytkowników nie dysponujących wiedzą administratorską i
        pozwala na utworzenie małej sieci równorzednej oraz udostępnianie w tej sieci
        zasobów takich jak: połączenie internetowe, pliki czy drukarki. Nie powinno być
        poważniejszych problemów.

• Gość: AGGA Re: ? Jak przeslac dane z laptopa na komputer dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 03:39
          Wielkie dzieki, ale nie myslalam, ze to az tak skomplikowane!!! Najbardziej
          spodobal mi sie sposob z kablem USB, wydaje sie najprostrzy:)
          Tylko teraz pozostaje kupno kabelka, patrzylam na allegro ale tam jest kilka
          rodzajow i maja rozna koncowki np: kabel z jednej strony zakończony złączem
          typu A męski, a z drugiej tak zwanym typu A żeński lub 2 meskie i co ja mam
          kupic??? Laptop ma tylko 1 por USB. Dodam, ze oba komputery sa prywatne,
          potrzebuje przeslac ok 20GB danych. W wiekszosci sa to zdjecia, filmiki ,
          grafika itd....
          Moze jeszcze raz mi pomozecie, gory dziekuje:)
          Pozdrawiam
          • Gość: idefix do AGGA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 08:25
            Aga, to co napisal gearbox to tylko zbedne wywody na temat ktorego on sam chyba
            do konca nie rozumie. Zrob tak jak napisal Ci nessos. Jego metoda jest
            najlepsza. Zakup kabla USb to koszt ok. 50 zloty + instacja specialnego
            oprogramowania do przesylu danych. Zakup scrossowanego kabla sieciowego z
            zarobionymi koncowkami RJ45 to koszt ok 5 zloty. Gdy podlaczysz juz kabelkiem
            oba komputer wejdz w "Polaczenia sieciowe" w obu kompach i w pierwszym ustaw
            adres Ip na 192.169.0.1 a w drugim 192.168.0.2, brama 255.255.255.0 w obu.
            Pozniej udostepnij dysk lub katalog (prawym przyciskiem, udost. i
            zabezpieczenia). Jeszcze jedna sprawa, ustaw komputery tak zeby byly w tej samej
            grupie roboczej (PPM na Moj Komputer..Wlasciwosci..Nazwa Komputera) oraz włącz
            konto gościa na jednm i drugim kompie. Nie zapomnij tez spisac sobie ust. jakie
            mozesz znalezc w Polaczeniach sieciowych TCP/IP zeby pozniej bez problemu do
            nich wrocic.

Link ktory na pewno Ci pomorze.
            forum.infojama.pl/viewforum.php?f=4&sid=8afa88006521fbbe4681176e34a3b3f8
            • Gość: idefix popr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 08:27
              taka mala literowka, adres pierwszego komputer powinien byc oczywiscie 192.168.0.1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka